Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ile mam dać?

cennik w kościele za ślub

Polecane posty

Gość ile mam dać?

Dziewczyny ile Płaciłyście księdu za slub+strojenie kośioła+zapowiedzi+organbista. Bo u mnie powiedział , ze mniej niz 1200 nie dają!!! Mi się to strasznie dużo wydaje.

Gość Basia Basia
daj mu 1199 zł i 99 gr

Gość ile mam dać?
a o jakąś mądrą dpowiedź mogę prosić?

Gość gfgddfggggggggg
ja mieszkam za granica ,slub koscielny kosztuje tutaj w tej chwili 200 e ,jest w tym ogranista,na zapowiedzi tutaj sie nie daje,tak ze wychodzi taniej niz w Polsce

U mnie też 1200, masakra. Najlepiej zrobił mój kumpel, poszedł do kościoła,żeby zamówić ślub, ksiądz był nieco nieśmiały i jak kumpel zapytał ile to powiedział co łaska. To kumpel wyjął 50 zł podziękował i poszedł. A ksiądz ślub dał bo nie miał innego wyjścia:)

Zresztą mówią co łaska, bo są przekonani,że ludzie i tak wiedzą ile mają dać, no to się przeliczył.

Gość precz z kosciolem
Po co slub w kosciele wystarczy cywilny a nie czarnuchom ubijac kieszenie pieniedzmi.Te pare stowek wolalabym wydac na cos konkretnego a nie placic "rydzykom".Powinni to robic za darmo a nie wyludzac od ludzi.Wstydzili by sie wywieszac cenniki w kosciolach !!!

Gość ile mam dać?
No u mnie mówi tez "co łaska ale nie ale narzeczeni nie dają mniej niż..." A o gorsza jesteśmy z tej samej parafi bo tak to moze u grugiej strony ksiądz by tak nie windowal cen. Bo w ościennych parafiach waha się to w granicy 800-1000 zł. Ale za pozwolenie od naszego księdza trzeba dać 300-400 zł!

Mój brat zaniósł poczatkowo 200 zł - ksiądz mu powiedział że nie jes żebrakiem i ma dac więcej za ślub. Donieśli 150 i co nawet światła w kosciele im nie zapalił. Taki jest kościół !!!

Gość precz z kosciolem
zbieram pieniazki dla J .Owsiaka

Gość ile mam dać?
marianka89-masakra po prostu. U mnie nie dość , że tak drogo to młodzi nie mają nic do gadania jeśli chodzi o wystrój kościoła. Chcieliśmy mieć swoją florystkę ale powiedział, ze obcych nie wpóści i , ze jest pani , króra wszystkim stroi . (no i co z tego , ze brzydko) Później byliśmy zapytać czy nasza koleżanka mogła by nam odśpiewać Ave Maria-bo ma śliczny sopranowy głos-też nie wolno-więc organista będzie ryczał jak baran:/

Dlatego ja w zyciu się na cos takiego nie zgodzę , podobno kościół jest dla każdego więc niech daję ślub i za darmo , najwyżej tyle na ile młodych stac a nie wymagac że maja dac tyle i koniec bo jak mnie tak powie to podziękuje i wyjdę. Cywilny to też ślub i tam przynajmniej nie ma cyrków. Obcych wpuszczać nie chcą bo wtedy oni by nie zarobili i tyle .

Gość vcfbghnjm,kl
[zgłoś do usunięcia] pijanapowietrzem a co ty robisz za darmo da spoleczenstwa? ] to niech odprowadzi podatek jak w normalnej firmie, jezeli zada kasy

A tam ...szkoda gadać. Moja ciotka np brała slub cywilny i ksiądz pewnego razu jak przyszedł do nich na kolęde powiedział że da im slub za darmo , zeby przyszli w tygodniu i tak zrobili . Zapewne są i takie kościoły gdzie proboszcz normalnie do tych spraw podchodzi i rozumie młodych że teraz czasy ciężkie , no a tacy co sie chcą dorobic znajda się wszędzie. Jak komus bardzo na slubie zależy to i tak zapłaci i tak , jeden dlatego ze silnie wierzący a drugi zeby się pokazac....

Gość o zgrozooooooo
u mnie ksiądz za udzielenie ślubu bierze co łaska w cenniku 1000 zł organista 300 koscielny 100 strojenie koscioła 300 zapowiedzi 300 (3 razy po 100zł) razem 2 tys za sam slub w kosciele. dlatego coraz wiecej bierze slub cywilny lub do innych parafi sie przenosi np na wiosce u mojej ciotki ksiadz bierze za slub 200 zł, organista 100 i starczy a tu 2000 chyba pogieło go.

Gość ile mam dać?
Odprowadza. Ale w przeciętnej wielkości parafi ten podatek wynosi ok 1500 zł na rok. Więc wystarczy jedna impreza by pokryc ten koszt. A ile jest ś;ibów, chrzcin, pogrzebów w ciągu roku. Do tego jeszcze komunia i bierzmowanie, "chodzenie po kolędzie"

Ok. 600 za sam ślub, do tego trzeba na własny koszt przystroić w kwiaty kościół, łącznie z ołtarzem (cwaniaki :o), opłacić organistę i dodatkowo stówkę za czerwony dywan. Tak było rok temu.

Gość v\iolettta
ja bralam slub 2 m-ce temu a byl to slub i chrzest naszego syna w jednym:) gdy spytalismy ksiedza ile mamy zaplacic to oczywiscie powiedzial "co łaska",ale spytalismy ile ludzie daja, to powiedzial ze 700zł, i zebysmy dali 700zł a chrzest bedzie gratis:) Dalismy mu 800zł,bo 700+100zl zapowiedzi. widze ze strasznie malo zaplacilismy:p strojenie koscioła-dalam 100zł dziewczynie , organisty nie bylo, tylko chórek na ktory wydałam niecale 100zł. Kwiatow nie kupowalam bo akurat bylo jakies swieto i kosciol byl przystrojony:p Takze lacznie ksiadz+przystrojenie+"muzyka" kosztowaly mnie niecaly tysiac.Dla mnie to duzo sie wydawalo ale jak widze Wasze ceny to okazuje sie ze malo:)

A zresztą to wy jesteście nienormalne jakieś :O Jak idziecie do sklepu to też zemścicie na sprzedawcę że drogo ma :O ? Nie podoba się to nie bierzcie ślubu kościelnego, czy ktoś was do tego zmusza? Czy jest gdzieś przepis prawny nakazujący brać ślub w kościele? :O Ale nie, wy musicie zemścić i wyliczać ile który ksiądz za co bierze :O " Więc wystarczy jedna impreza by pokryc ten koszt. A ile jest ś;ibów, chrzcin, pogrzebów w ciągu roku. Do tego jeszcze komunia i bierzmowanie, "chodzenie po kolędzie"" No to prowadź działalność charytatywną taką jak prowadzi kościół to i ciebie może ktoś zwolni z podatku jak zaczniesz chodzić po kolędzie, bo komunia i bierzmowanie to chyba darmo w ramach religii. A druga sprawa, to czy ktoś cię zmusza do przyjmowania księdza po kolędzie? Czy ktoś cię zmusza do płacenia mu za wizytę? Nie podoba się to nie przyjmuj, a jak nie przyjmujesz to co cię obchodzi że ktoś przyjmuje i daje, co cię interesuje co ktoś robi ze swoimi pieniędzmi?

W ogóle to strasznie denerwuje mnie takie ustawianie cen przez księży I dopóki nie będę miała podanego cennika, będę płacić tyle, ile uważam za słuszne :D Już pomijam fakt, ze u nas w kościele odmówiono udzielenia ślubu bardzo biednej dziewczynie, która całe życie pomagała sprzątać kościół, pomagała w kuchni, szła ministrantom alby itd, a to dlatego, ze nie miała pieniędzy. A chciała tylko sam sakrament z mszą, bez organisty, kwiatów, gości :o

U mnie w parafi ksiądz chciał 1400 ale bierzemy wkońcu slub u narzeczonego i tam dajemy 600 plus 200 pani za strojenie kościoła i samochodu:) A u mnie tylko 100 dopłacamy na zapowiedzi. Ten ostatni niedziel- Bycie księdzem to nie sposób na biznes tylko powołanie powinno być. I książa w porównaniu ze zwykłymi ludźmi mają bardzo duże dochody dlatego powinno być udzielanie slubów i innych sakramentów za tyle na ile kogo stać a nie cenniki dawać.

"to nei chodzi o to że jest za drogo - tylko o to że upadł dogmat skromności katolika- księża zapomnieli o tym niestety za mało Biblii czytają " A kogo dziś dogmaty obchodzą, nikt się dziś i na przestrzeni dziejów takimi pierdołami nie przejmował? Więc jeśli Ty się przejmujesz i uważasz że jakiś dogmat upadł to czy zamiast strzępić sobie nerwy to nie prościej dać sobie spokój i przestać uprawiać katolicyzm? Ale to jest takie chore podejście w Polsce... niektórzy się zachowują jakby na siłę ich coś trzymało w KK, jakby łeb urywano za wystąpienie z kościoła. A już najlepsze to są te głupie cipy co im księża nie udzielają rozgrzeszenia a potem się cieszą że poszły do innego księdza powiedziały że żałują i mają rozgrzeszenie, cwaniakując przy tym że naprawdę to nie żałują. Tu chodzi o Polaków i Polek podejście do religii, że religia jest dla wielu czymś narzuconym w czym muszą na siłę trwać i narzekać jak to jest źle.

Gość sliwka wegierka :):*
ile mam dać?-----------------------a skad jestes?

Gość ile mam dać?
ze świętokrzyskiego

ten ostatni niedziel - nie rzucaj się, dyrektore ma rację :) Poza tym co ma wspólnego religia i wiara w Boga z opłacaniem mszy za ślub?

original flower - a czy nie jest za ile kogo stać? kościół nie ma przecież oficjalnych cenników, a wszelkie takie cenniki są to prywatne inicjatywy lokalnych proboszczów, dla kontrastu powiem ci że u mnie ludzie gadają że w okolicznej parafii to ksiądz jakiejś biednej starej babie chłopa za darmo pochował, a śluby są co łaska, ksiądz nawet nie powie ci ile ludzie dają żeby nie sugerować ile masz dać, kuzynka ślub brała, spytała się ile, to powiedział jej da złotówkę to i za złotówkę odprawi.