Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nazla

chec przejsc na islam ale...

Polecane posty

Ja jako chrześcijanin mam obowiazek bronić swojej wiary...wiec bronie....innych religi nie krytykowałem...no chyba ze mowa o zydach...ale to raczej sama ludnośc żydowska :)... Jednak Islam jest bardzo brutalny i wielce Niedemokratyczny... Tak sie widze ostatnio zaczeła taka moda na zmiane religi...myslicie ze to takie egzotyczne....to jak wam sie podoba to jazda na wschód i obcujcie tam ze swoja nowa religią. Gwarantuje ze po tygodniu byście chcieli wracać.... Ale z haremów tak łatwo sie nie wychodzi

Gość nie-matematyczka
A dlaczego niby jestem bezczelna? :)

Gość em ej di oh en en ej
czy wy wogóle znacie pojecia dzihad, fanatyzm, islam, islamiści, muzułmanie??? może warto się doszkolić? a nie pieprzyć farmazony? Nie jestem zwolenniczką tej religii i wiem, że są odłamy w których zasady są dla nas niezrozumiałe, ale nie znaczy to że wszyscy muzułmanie są tacy. Nie porównujmy islamu z Turcji z islamem z Arabii Saudyjskiej - gdzie Turcja to kraj świecki a w Arabii żądzą sunnici czyli "najgorsza" odmiana islamu. Czy chrześcijanie w Polsce tak samo podchodzą do religii i Kościoła jak chrześcijanie w Meksyku? Poza tym czy w historii Kościoła nie było krwi? A inkwizycja?

Gość nie-matematyczka
"Tak sie widze ostatnio zaczeła taka moda na zmiane religi..." Nie moda, tylko ludzie zaczynają myśleć :)

Gość nazla
germanotta obawiam sie, ze nie przejdzie;)...to nie jest jakis mlodzienczy zryw...ale cos co juz dlugo we m nie siedzi;) w tej religi znajde wiecej wskazowek ja zyc..jak postepowac..ta religia jest jak gdyby na co dzien...

O ile dobrze pamiętam z lekcji, to sunnici stanowią 90% wyznawców Islamu. "Tak sie widze ostatnio zaczeła taka moda na zmiane religi..." Nie moda, tylko ludzie zaczynają myśleć nie-matematyczka Wg Ciebie każda religia jest lepsza od naszej?? Smutne, bo to właśnie Ty kierujesz się uprzedzeniami.

Zaczeli mysleć...hmm..no w sumie racja...Nawet jestem za zeby ta MYSLĄCA cześc gimnazjów i galerianek poprzechodziła na front Iracki :) I nam sie podniesie poziom krajowej inteligęcji :) I amerykanie beda mieli kogo zabijać:) Czy chrześcijanie w Polsce tak samo podchodzą do religii i Kościoła jak chrześcijanie w Meksyku? Poza tym czy w historii Kościoła nie było krwi? A inkwizycja? Tu juz jest mowa o kulturze i tradycji niż o religi...religia jest ta tama...tylko inne bajery i dekoracje..."ale pestka jest z tejsamej sliwki" :) A czy Jan Paweł II nie przepraszał za to? ja nie twierdze ze Kosciół Katolicki zawsze był i postepował słusznie...twierdze nawet ze dzisiaj potrzebuje pewnych zmian... jednak w sredniowieczu smierć była na cyklu dziennym...dzisiaj rpzeciez juz proboszcz nie lata za Toba z krucyfiksem i sztyletem:)

Gość nie-matematyczka
"Wg Ciebie każda religia jest lepsza od naszej?? " Od naszej? :o A która to "nasza"?

Gość nazla
rozumie Błazenek, ze dla ciebie wszystko co zle to islam...jednak to nie muzułmanie wymyślili inkwizycje (np. tę krwawą hiszpańską), konkwistę, broń masowego rażenia, komory gazowe, masową eksterminację...to wszystko jest dziełem ludzi wychowanych w kulturze i religii chrześcijańskiej... ale mi nie chodzi teraz o decydowanie, ktora religia jest naj....a o realcje rodziny na zmiane religii!

nazla troche mnie rozbawiłas...bo znalazłas wiecje wskazowek w koranie jak lepiej zyć...jednak wczesniej napisalas ze potrzebujesz pomocy aby ZROZUMIEĆ koran...To cos mi sie zdaje ze jednak tego KULU nie zaliczylas....bo ktoś kto zaliczył KUL z łatwością powinien takie wskazówki odnaleść tez w Pismie Świetym...

Gość nie-matematyczka
A Ty uważasz, że się do inteligĘcji zaliczasz? :o :o :o Pomijam już Amerykanów z małej litery :o

Gość nie-matematyczka
Nazla, jeśli jesteś przekonana do swojej decyzji to uda się ich przekonać :) Tylko musisz być cierpliwa, bo na początku na pewno będzie ciężko. Na początku mogą się nawet obrazić itd., ale z czasem, jak będą widzieli, że żadna krzywda Ci się nie dzieje to powinno być lepiej :)

Nazla...nie wiem co Ci doradzić...Ja na miejscu twoich rodziców bym sie załamał. jesli rzeczywiscie ukonczyłąś KUL to tymbardziej bedzie szok dla tych bardziej radykalnych Ciotek czy babci, dziadka...czy kto tam u Ciebie jest religijny....naprawde nie wiem co Ci doradzić...najlepiej rozmowe z Ksiedzem :) A jeszcze lepiej rozmowe z Bogiem :)

Gość nie-matematyczka
Iracki z dużej, Amerykanie z małej. :o Jak ktoś używa tylko małych liter to co innego.

nie-matematyczka Nie tobie twierdzić czy sie zaliczam czy nie... :) nazla...a Ty chcesz PRZEKONAĆ rodzine do swojego wyboru? czy chcesz zeby oni CIEBIE wsparli w tym wyborze? Bo jakos mi sie zdaje ze chcesz ich aprobaty, tylko dlatego ze sama jesteś jeszcze niezdecydowana

Gość narinarien
Chyba nie zdajecie sobie sprawy jak islam i chrześcijaństwo są do siebie podobne :-) pozwole sobie dożuci swoje 3 grosze joko,że kilka lat spedziłam wkraju tzw. muzułmańskim i cos moge na ten temat powiedzie. W telegraficznym skrócie obie religie sa prawie identyczne...a zaobserwowene różnice i odsyępstwa u wyznawców islamu...to tak jak z chrzescijanami którzy nie chodza do kościoła co niedziele, tak muzułmanie nadinterpretują sunne i niektóre hadisy. Dla zainteresowanych i przekonanych o dyskryminacji kobiiet w islamie...zanim zacytujecie mądrości z tv i prasy przeczytajcie cały koran....a minimum księg(kobieta) i wtedy bedziecie dyskutowac. W drodze wyjasnienia : nie jestem muzułmanką, byłam ochrzczona i pochodzę ze średniopraktykujacej rodziny, sama nie praktykuję, ale z racji zawodu o obu religiach wiem sporo.

nie-matematyczka Ksiązke napisz o mojej Niekompetencji. nazywam sie Piotrek i jestem z miasta.... Reszte pozmyslaj i bedziesz miała na I rozdział :) Może nawet potme kupię rzebyś miała Wielkął radochem i chwaluiła siem swoim dzieciom :)

Gość nie-matematyczka
"nie interesuje mnie Twoje ubogie życie duchowe." Nic nie wiesz o moim życiu duchowym :) "Chodzi o rodzimą religię Polaków, na fundamentach której powstał ten kraj. Nikt Ci nie broni być ateistką czy wyznawać inną religię, ale mogłabyś wykazać pewien szacunek." A w którym momencie nie okazałam szacunku? "inteligĘcji " To był cytat z Błazenka :D 🖐️

Gość nazla
mam ksiedza w rodzinie...a na kulu skoczylam prawo.. koran znam na tyle ile moze znac go niemuzulmanka i znajduje w nim wiele wiecej niz w pismie sw. ..jednak uwazam,zeby dobrze poznac koran, jak i psimo sw...potrzebujemy kogos kto na poprowadzi...w islamie jest to imam..i o to mi chodzilo.. chyba w przyszlym tygodniu porozmawiam z rodzina...zaczne chyba od mojego psa;)

Pisząc, że ludzie zaczynają myśleć, ponieważ przechodzą na każdą inną religię, sugerujesz, że chrześcijanie nie myślą??

Gość nie-matematyczka
"zaczne chyba od mojego psa" Dobry start to podstawa :D Czy Twój nick coś oznacza? :)

Gość nie-matematyczka
"Pisząc, że ludzie zaczynają myśleć, ponieważ przechodzą na każdą inną religię, sugerujesz, że chrześcijanie nie myślą??" Nadinterpretowujesz moje słowa. :) Chrześcijanie nie równa się katolicy moja droga :)

Jak dla mnie to jest taki szpan...-Przeczytałem Koran" A Przeczytałeś Biblie? Czytałeś Stary Testament ?... Nie że naskakuje , ale wiekszośc ludzi sie chwali ze zna takie esencje życiowe wyczytane w koranie, na jakiejś starozytnej tablicy z zakonu mnichów...i wielu innych kultru... A tak naprawde sami nie czytali Pism własnych religi...a jak czytali to tak na "odpierdziel" Czytajac pewnien cyat w bibli dopiero za 6 razem dostrzegłem ze jest tam inna mysl ukryta...aby przestudiowac koran musiałbym go czytac całe zycie. Wole poświecic te całe zycie Mojemu Bogowi...i zgłębiając jego nauke...

Gość nie-matematyczka
"Mojemu Bogowi...i zgłębiając jego nauke..." A wiesz, że to jeden i ten sam Bóg? :o

Tak? Ok ...racja...No to jutro kupie bilet do Pakistanu, biore ak-47 w łapy i jade na świeta wojne :) A jak przed śmiercia ksiadz udzieli mi ostatniego namaszczenia to jak myslisz ...dostane te 40 dziewic czy nie??

Gość narinarien
4/5 koranu to parafraza biblii, niektóre cytaty są wyjete zywcem. W moim odczuciu wszystkie przejścia na islam biora sie nie ze 'nieznajomosci' biblii ale z poziomu komplikacji tłumaczenia i niejasności tekstu. Koran od momentu spisania tekstu przez Abu Bakra jest jednolity zapisany wraz ze znakami samogłosek ( normalnie arabowie piszą tylko spółoski, tak jak we wszystkich językach semickich) w koranie i sunnie ( i podrecznikach dla obcokrajowców ;-p) uzyto pełnego zapisu..... tekst jest niezmienny i w oryginale niezwykle spójny i prostszy od biblii 9 jeśli ktos nie wierzy niech spróbuje przeczyta kawałek anglojęzycznego koranu). Co do tego ,że cytaty z biblii trzeba kilka razy przeczyta ,żeby zrozumiec to sie zgodzę.. to wynika z tłumaczeń językja hebrajskiego i aramejskigo (inna pozycja czasownika w zdaniu , niedookreślonoś podmiotu itp)

Ide spać...ale tak podsumuje Do normalnych wyznawców Islamu, Buddyzmu i innych religii, broń Boże NIC nie mam... I wiem ze jak kazdy jest religijny w swojej wierze i przestrzega swoich rpzykazań, to kazdy trafi do nieba.... Ale w dalszym ciagu sie nie dowiedizałem od autorki dlaczego odchodzi od boga, mojego boga...NASZEGO Boga...i Nie napisałaś czy kiedyś go kochalaś czy tylko slepo wierzyłas w to co Twoja rodzina