Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość antygerman

Jezyk niemiecki - jak pokonac nienawisc do tego jezyka??

Polecane posty

Gość antygerman

Kocham jezyki obce, od malego uczylam sie angielskiego, potem zakochalam sie we francuskim i wloskim i rowniez samodzielnie sie ich uczylam ze swietnymi rezulatatmi (podejrzewam, ze mam pewne zdolnosci jezykowe). Niestety jest jeden jezyk, do ktorego czuje taka niechec, ze nie jestem w stanie przyswoic nawet podstaw. Mowa oczywiscie o niemieckim. Musialam sie go uczyc przez 3 lata LO i po ostatniej lekcji moj mozg automatycznie wymazal z pamieci wszystkiego czego sie nauczylam (no moze poza "wie heisst du:D) Wszystko byloby ok, gdyby nie fakt, ze prawdopodobnie bede musiala sie przeprowadzic do Niemiec (za jakie grzechy:O) Nigdy bym nie przypuszczala, ze znajde sie w takiej sytuacji, ale maz otrzymal propozycje nie do odrzucenia i prawdopodobnie po nowym roku przeprowadzimy sie do tego kraju. Jesli juz mam tam mieszkac (okolo 3 lat), to nie chce izolowac sie od tubylcow i rozmawiac tylko po angielsku. Jak pokonac niechec do tego jezyka?? Ja go szczerze nienawidze, jak slysze niemiecki, to robi mi sie niedobrze, za to francuskiego i wloskiego moglabym sluchac w nieskonczonosc. Macie jakies rady?

Gość nic w glowie buu
kuzwa ja tu mieszkam w de..ale mam to samo..tragedia

to rozmawiaj po angielsku,jak nie lubisz tego języka i nic nie pamiętasz z niego po 3 latach nauki to już się go nie nauczysz, w de mieszkaja turki od kilkudziesięciu lat i nic nie mówią po niemiecku nawet guten tag a to nie dlatego że nie lubia go ale po prostu nie chcą go umieć,i dawają se radę więc Tobie wystarczy angielski

Gość nic w glowie buu
tu mowia tag..i styka:-P

Gość pomocniczo
Słuchaj, pomyśl sobie, że niemiecki to język wspaniałej literatury, przepięknej poezji. Można w nim mówić o pięknych rzeczach. Co prawda pan Cejrowski twierdzi, że każde niemieckie słowo brzmi jak nowy rodzaj broni (jako przykład "Schmeterling" :D:D), ale to już czepialstwo. Posłuchaj sobie kilku niemieckich piosenek, które uwielbiam: http://www.youtube.com/watch?v=T3oPyXuvTS0&ob=av2n http://www.youtube.com/watch?v=3fXkngQhtJM http://www.youtube.com/watch?v=abbrDDmSXLE http://www.youtube.com/watch?v=sokMgDTeztg

Gość antygerman
Wiem, ze wystarczy, szczegolnie, ze maz w pracy bedzie poslugiwal sie angielskim, ale jesli mam tam spedzic kawalek zycia, to warto by nauczyc sie tego jezyka. Musze pozbyc sie tylko tej niecheci, ktora mnie blokuje.

Gość antygerman
pomocniczo, dla mnie kazda piosenka spiewana po niemiecku to gwalt na uszach:D

ja mowie biegle w jezyku niemieckim. fakt on nie brzmi zbyt pieknie ale kocham go. mysl o nim pozytywnie, ze to bedzie dla Ciebie super znac jeszcze jeden jezyk, zaimponowac tym i dogadas sie z Niemcami, naprawde ucz sie bo warto ;)

Gość pomocniczo
Specjalnie dałam Ci bardzo emocjonalne utwory, posłuchaj, zanim wydasz osąd :)

Gość mam polew z was niewstajacy
poprostu przestan sobie wkrecac ze dostajesz torsji na dzwiek jezyka :o myslisz o tym i sie nakrecasz i tyle. jak mozna miec torsje przezjezyk, o jaaaaaaa :o

Gość antygerman
ok, poslucham i bede wmawiac sobie, ze to miod dla uszu;)

Gość pomocniczo
Miód dla uszu - hm, może to nie najlepsze określenie :D

Gość nic w glowie buu
jasne miod:-0 od rana do wieczora slysze jakies grzmoty..niemcy tak mowia jakby sie klocili..a nasz Polakow wysmiewaja ze niby kluski w buzi mamy:-( echh

Gość pomocniczo
Swoją drogą nie taki diabeł straszny, jak go malują. Rzeczywiście z Twoim nastawieniem masz wszelkie szanse, żeby swoją znajomość niemieckiego zatrzymać na wie heisst du...

Az mi sie wierzac nie chce ze mowisz tyloma jezykami ! a taka glupia jestes! Dopiero TU poznasz co to jest zycie!! Tolerancja! Kultora! czystosc! Dbanie o srodowisko, i zapewniam c!ie ze zaden sasiad nie bedzie ci zazdroscil ! jakim samochodem bedziesz jezdzila, bedzie mu to wisiec...bo W Polsce..roznie to z tym bywa! a jak bedziesz miala kabrio! to nie bedziesz sie bala ze Ci go ktos podpieprzy, gdy zostawisz go bez dachu , chociaz by na cala noc....a nawet na caly rok ha ha....A jezak , lepiej sie naucz! dla siebie, dlatego ,ze ulatwi ci poprostu zycie!!!!

udawaj głucho-niemą! w końcu niemiec - tak nasi przodkowie ich nazywali bo nie mówili w rozumianych przez nich dialektach słowiańskich!

Gość antygerman
! a taka glupia jestes! Glupia jestem, bo nie podoba mi sie jakis jezyk?:O Ty za to jestes baaardzo madra wyglaszajac taka opinie🖐️

haha no ale fakt, Niemcy nie zamykaja nieraz domow, zostawiaja otwarte auta itp. tam to jest kultura nie to co Polska. istnieje nawet u nich strona w ktorej ludzie oferuja pomoc np jutro jade do Hamburga z Berlina mam jedno miejsce w aucie czy kogoś podwiesc? u nas to od razu bylyby na takiej stronie oferty od pedofili!!

Gość nic w glowie buu
fakt nie zamykam domku:-)

Gość mam polew z was niewstajacy
Glupia jestem, bo nie podoba mi sie jakis jezyk ale ty az dostajesz torsji :o co mamy ci napisac? przecie zto chore jest, to tylko jezyk, a ty masz jakis ogromny problem z niewiadomo czym, i nikt ci nie pomoze oprócz ciebie samej.

Gość antygerman
ale ty az dostajesz torsji Zawsze wszystko tak doslownie odbierasz? Jezyk to tylko jezyk, ale zeby sie jakiegos naprawde dobrze nauczyc, trzeba go polubic, inaczej bedzie to zwykle wkuwanie gramatyki i slowek, ktore na pewno nie przelozy sie na plynne wyslawianie.

Gość antygerman
Masz racje wyimaginowana, przeciez nie obudze sie nagle przepelniona miloscia do niemieckiego:D. Znajde sobie jakiegos sympatycznego nauczyciela, "native speakera", moze wtedy ten niemiecki bedzie inaczej brzmial.

Gość ale musisz przełamać tą
niechęć. Szczególnie jeżeli masz dzieci, bo one szybko sie go nauczą i będą szprechać. :P

Gość zrobiłabym to
trzeba go polubic, inaczej bedzie to zwykle wkuwanie gramatyki i slowek, ktore na pewno nie przelozy sie na plynne wyslawianie. no i masz odpowiedz. nie wiem co wiecej mozna napisac w temacie

Gość do wyyiimaagiinoowaanaa
"istnieje nawet u nich strona w ktorej ludzie oferuja pomoc np jutro jade do Hamburga z Berlina mam jedno miejsce " u nas tez jest taka strona nawet kilka!! i ludie zabierają za darmo nie nie wyzywają się od pedo fili,sama tak jechałąm z Gdanska na Mazury latem i nic mi się nei stalo było bardzo sympatycznie,ludzie i tak jezdzaa bo np studiują czy pracują i an weekendy do domu więc co im zalezy a przyjemniej się jedzie we dwojkę wiec nie obrazaj Polski z łaski swojej!!

nienawiść do języka....niemiecki raczej jest śmieszny np hertzklappenfehler...jak mi córka to powiedziała to myślałam że umrę ze śmiechu ( nie wiem czy to jest dobrze napisane )

tak wlasie. potrzeba czasu na przelamanie ale stopniowo wszystko do zrobienia. jesli go nie polubisz nauka bedzie bez sensu, nie bedziesz w stanie sie porozumiec nie lubiac go. mow sobie : ze to naprawde ciekawy jezyk, ten akcent taki trudny, chce go opanowac, pokazac ze potrafie, potrafie sie dogadac, jezyk jest fascynujacy i ciekawy na pewno sie go naucze. z checia ucz sie slowek, mozesz przyklejac w domu karteczki na przedmioty z nazwami niemieckimi. za kazdym razem kiedy spojrzysz na to bedziesz sie uczyc w ciekawszy sposob dzieki czemu bardziej to polubisz ;)

Mam podobny problem. Uczyłam się niemieckiego 8 lat (sic!) Kiedy poszłam do liceum nauczycielka bardzo mnie zniechęciła do tego języka. Jakkolwiek się przygotowałam, zawsze dostawałam ze sprawdzianu co najwyżej 3:o To strasznie mnie demotywowało. I zaczęłam mieć awersję do języka niemieckiego. Co dziwne, maturę z niemieckiego zdałam na 5 (chociaż tylko poziom podstawowy). Jednak teraz odkąd kilka lat nie uczę się niemieckiego w szkole, zapomniałam prawie wszystko. A pasowałby się nauczyć, bo jeżdżę tam na wakacje itp. I bardzo mnie denerwuje, że nie potrafię porozumieć się po niemiecku z innymi:o Z angielskim nie mam tego problemu - uczę się go o wiele krócej, a potrafię się bez problemu porozumieć i chętnie nadal się dokształcam w tym języku, a niemiecki doopa totalna:(