Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prowokacja!!!!!!!!!!

ruchy dziecka??

Polecane posty

mam pytanie dotyczące ruchów dziecka. jestem w 20 tygodniu ciąży wiem, że podobno kobiety odczuwają ruchy dziecka już w 16 tygodniu. ja jak dotąd prawie wcale ich nie czułam. wczoraj wieczorem tak delikatnie coś mnie w środku łaskotało, poszturchiwało i myśle, że to chyba było to ale pewności nie mam. wiem, że to trochę głupie ale już od jakiegoś czasu czuję się jak jakaś wyrodna matko skoro ich nie czuje a z każdym dniem coraz bardziej się denerwuję, że może coś jest nie tak. 6 dni temu miałam robione ostatnie usg i wszystko było ok więc poważnych podstaw do niepokoju raczej nie mam ale to moja pierwsza ciąża i jestem nią bardzo przejęta. napiszcie mi proszę kiedy wy odczułyście pierwsze ruchy. podobno w pierwszej ciąży może to być trochę później. jestem już tym bardzo przygnębiona i potrzeba mi wsparcia. a może jestem jakaś wyjątkowo nieczuła???? :(

Ja pierwsze ruchy poczułam jakoś na przełomie 21/22 tc i były to takie bardzo delikatne i niezbyt częste "puknięcia". Nic sie nie martw :) wszystko jest wporządku. Zobaczysz potem- jeszcze będzie Cię to męczyło ;)

To, kiedy odczujesz ruchy zależy od wielu czynników. 16 tydzień to przybliżony termin. I rzeczywiście, w pierwszej ciąży możesz je odczuć znacznie później. Jeżeli na USG wszystko było w porządku, to na prawdę nie masz powodu do zmartwień. Ja pierwsze ruchy czułam, jako takie "motylki" w brzuchu.

ja już bym chciała zeby mi spokoju nie dawało. teraz to przed każdym usg stresuje się czy wszystko jest dobrze. a tak już bym chciała wiedzieć od malutkiej ze ma się dobrze:) ale bardzo ci dziękuję.

ja pierwsze ruchy poczułam w ok 19tc. tyle, że właśnie było to takie delikatne "pluskanie ryby" :P nic się nie martw ja też myślałam, że to mi na jelitach wierci, a lekarz powiedział, że tak właśnie wyglądają pierwsze "ruchy" dziecka. mogłaś je spokojnie przegapić lub nie zwrócić na nie uwagi. na pewno wszystko jest ok :)

Gość nanula
Ja poczulam po raz 1 w 18 tyg. Siedzialam w kinie, czekajac na film, a wiec bylam zrelaksowana i wyciszona. Okreslilabym te pierwsze ruchy jako pekanie baniek mydlanych w brzuchu;)

Gość spuchlam jak nitka
ja pierwszy raz poczulam ruchy wczesnie, bo przed 20 tygodniem. a teraz jestem juz w polowie 37 tygodnia i jak mi się maleństwo miedzy żebra wciśnie to aż piana z ust leci tak boli hehe ale to takie kochane jest jak się rusza :)

Ja poczułam ruchy w 18 tc. Też pierwsza ciąża. Ale naprawdę nie masz czym się niepokoić. Z pewnością to co czułaś to już ruchy. Teraz może być tak, że raz będziesz czuła a potem cały dzień nic. Wszystko jest z pewnością ok, skoro jesteś tuż po badaniu i lekarz nic niezwykłego nie zauważył. Obecnie jestem w 37 tc i uwierz mi, że to momentami normalnie boli. Ciebie też to czeka. Każda z nas tak ma, że najpierw nie może się doczekać a potem ma dość. Matka Natura tak to wymyśliła aby końcówka ciąży była dość uciążliwa i wtedy kobieta chce jak najszybciej urodzić. Mniej się boi.:)

Gość evita:-)evita
ja poczułam ruchy w 22 tyg i 4dniu, więc spkojnie czekaja teraz JESTEM W 28TYG I DZIDZIA SZALEJE

raczej nie przegapiłam bo stałam się bardzo wyczulona na tym punkcie. wiem ze to może lekko śmieszne ale tyle się o nich nasłuchałam i tak się ciesze na to dziciątko nie mogę się doczekać! do tej pory widziałam różowe paski na 5 testach (robiliśmy ich z mężem tyle bo nie mogliśmy uwierzyć, że za pierwszym razem się udało :) ) potem obraz na usg jak fika koziołki. ale chciałabym już poczuć fizycznie że to prawda. wiem że może troszkę przesadzam...

Gość podnoszszeeeeeeee
nie przesadzasz, każda z nas czuje to samo co Ty :)

Gość powod do niepokoju?
ja babelki takie 16 tydz potem w 18 juz mocniej duzo ale glownie wieczorami a poczatek 20 konkretnie kopal. i nie prawda jest ze im szczuplejsza tym szybciej.zalezy od budowy ciala i ulozenia malucha

Gość powod do niepokoju?
aha zapomnialam dodac to moja 1 ciaza. i nie martw sie bedziesz jeszcze prosila malucha zeby przestal Cie kopac w zebra pod koniec;)

Pierwszy raz w 19 tyg. jakby mi ktoś w brzuchu bąbelki przez słomkę puszczał :) Teraz (22 tydz.) łaskotanie w pęcherz to standard :)

ja poczulam w 18 tyg i było to takie "pukanie" od środka, teraz jestem w 34 i maly sie rozpycha na maxa

dzięki dziewczyny. wczoraj wieczorem a reczej już w nocy bo około 23- 24 znów czułam takie delikatne ruchy. ja bym to porównała do małej pływającej rybki. kopnięcia to napewno nie były tylko takie lekkie łaskotanie. szczerze to męża wczoraj nie było więc leżałam i tylko czekałam żeby się upewnić czy to co czułam 2 dni temu to było to. na youtube oglądałam fily jak w wysokiej ciąży dziecko kopie:) widać główkę, rączki stópki:) już nie moge się doczekać!

Ja także jestem w 20 tygodniu ciąży :) Ty chociaż delikatnie czujesz, a Ja zupełnie nic :( Wczoraj byłam na wizycie u lekarza i wszystko jest ok, Pani doktor powiedziała, że pierwsze ruchy mogę odczuć nawet w okolicach 24/25 tygodnia, więc daję sobie troszkę luzu. Ale powiem ci, że stresowałam sie okropnie, że jestem jakaś gruboskórna, że nie umiem wyczuć własnego dziecka.

czułam się dokładnie tak samo! teraz to już sama nie wiem czy ja sobie to wmawiam czy naprawde czuje te ruchy:)

w ciąży to się zawsze na coś czeka :) ja jestem dopiero w 12 tygodniu i czekam na brzuch. a jak już urośnie, to też będę czekać na ruchy, jak wy :) a pewnie i tak okaże się, że racją mają mamy które mówią, że potem i brzucha, i kopniaczków ma się czasami dość :)

ja poczułam ruchy w 19 tc, wracałam właśnie z obrony licencjackiej,cały dzień nie jadłam ze stresu i siedząc w pociągu poczułam takie rytmiczne delikatne"puknięcia",mała domagała się już pewnie jedzenia i dała po raz pierwszy o sobie znać,miło to wspominam ;) teraz szaleje i uwielbiam jak się rusza,pozdrawiam przyszłe mamy...

witam, jestem w ciąży 4 miesiąc , będzie to nasze trzecie dziecko , każdą ciążę "czuję " inaczej w pierwszej poczułam ruchy ok 20 tyg , i do końca bardzo się synek kręcił , drugi synek bardzo mało się ruszał , nie raz sie niepokoiłam czy wszystko ok , prawie w ogóle nie czułam ruchów , a teraz ... czułam ruchy już ok 12-13 tyg , bardzo wyrażnie i nie "trzepotanie motylka" tylko wyrażne pukania , więc wszystko jest możliwe :-)

Gość mika_85
witam mamuski! Jetem w 13t 5d...niby nic nie czuje ale namietnie sie wsluchuje....kupilam nawet takie lekarskie suchwaki zeby podsluchiwac mojego baczka ale to raczej bulgotanie w jelitach niz ruchy;) przynajmniej jest wesolo :] czekam na nie z utesknieniem! moj maluszek ma ok 7,5 cm wiec jeszcze troszke mijesca tam ma... pozdrawiam wszystkie przyszle mamusie...

Gość skarrrpetka
Glupia jestes - jaka wyrodna matka? Bo masz moze mniejsze czucie, albo dziecko leży akurat tak, że tłucze w łożysko i nic nie czujesz? Ja tez w 20 tygodniu nic nie czułam, ani w 21, dopiero pod koniec 22. Lekarz mowił, że to jest calkowicie ok, bo ten 20 tydzień to termin, kiedy MOŻE sie pojawić odczuwanie ruchów - ale jeszcze wcale nie musi. Nawet takich głupot nie myśl, że jesteś przez to wyrodna matką