Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość JA już nie wiem....

Ślub cywilny... a potem kościelny ? Pomóżcie

Polecane posty

Gość JA już nie wiem....

Witajcie jestem w 7 tyg ciąży chcemy wziąć z chłopakiem ślub. Myśleliśmy o tym by wziąć ślub cywilny a za rok kościelny ale wtedy będziemy mieli już dziecko. I już sama nie wiem co z tym ślubem... czy brac kościelny teraz ? czy za rok ? albo 2 np pomóżcie

Gość JA już nie wiem....
dodam jeszcze, że mój chłopak jest czarnoskóry i co na to powie ksiądz?:(

Gość belle de jour1
tak zapewne bedzie Ci wygodniej wziac slub cywilny teraz a koscielny pozniej. Moja kolezanka tak zrobila i nie bylo zadnego problemu. Do podszywacza ksiadz nie powie nic bo istnieja sluby mieszane ale co takie cos jak ty moze o nich wiedziec:o

Gość 1233210
Możecie zwiąć jeden ślub w kosciele, który bedzie miał tez skutki prawne ( tzw. konkordatowy). A to, że chłopak ma inny kolor skóry moim zdaniem nie jest problemem.

Gość belle de jour1
A i dziecko chrzcili jeszcze przed koscielnym. Mieli tylko termin zarezerwowany. Jak slubowali w kosciele maly mial dokladnie rok

Gość Naitsabes
Jesli wezmiesz koscielny to nie musisz cywilnego. Murzyn tez czlowiek,tylko czy katolik????????????

Gość Bulinka Bulego
Znam kilka par które planowały ślub cywilny, a po roku kościelny, gdy dziecko już się urodzi i do tej pory nie wzięli kościelnego. Przemyśl to sama. Jak dzieci są już na świecie to już nie będzie takie proste.

a nie lepiej wziasc po porodzie slub. ja bym sie bała brac w ciazy , nie bawiac sie wogole nie wypić nawet kieliszka szampana tylko cały czas uwazac na siebie i dziecko.

Gość belle de jour1
Nie ma znaczenia czy katolik czy nie. Moj maz nie jest katolikiem a slub bralismy w kosciele.

jak to nie ma znaczenia czy jest katolikiem czy nie? to jesli nie jest katolikiem to po co brał koscielny slub?

Moim zadniem to zlaeży, czy wzielibyście ślub tak czy siak, tzn. gdybyś nie była w ciąży. Jeśli tak, to cywilny i kościelny razem - nie rozumiem po co mielibyście czekać. Jeśli nie - to poczekałabym, bo ślub kościelny to decyzja na CAŁE życie i nie można brać ślubu ze względu na dziecko.

Gość belle de jour1
dlatego, ze ja jestem katoliczka. Ciezko ogarnac??

Gość belle de jour1
sorry ale nie bede komus tak nierozgarnietemu tlumaczyc o co chodzi:o

"no i co z tego ze ty jestes katoliczka jak twoj facet nie... masakra..." Bierze się ślub "jednostronny". Tylko katolik składa przysięgę. Znam taką parę. On jest buddystą. Wzięli ślub w kościele, ale On pozostał przy swojej wierze. Ona wychowuje dzieci w swojej. To jest jak najbardziej legalne Autorko nie bierz ślubu ze względu na ciążę

Gość belle de jour1
wiesz moze najpierw poczytaj co nie co na ten temat a potem wyzywaj mnie od pustaczek:o

wziął śłub jednostronny. Byłam świadkiem na takim ślubie (od strony niekatolskiej, ofkors :)) Nie było mszy, zaślubiny na dworze i tylko chłopak przysięgał pzred bogiem, dziewczyna przysiegała tylko męzowi.

Gość JA już nie wiem....
Druga wypowiedz to był podszyw!!! Chcemy wziąć ślub kościelny. I chyba go weźmiemy od razu... w ciąży nie będziemy czekać bo podejrzewam że sie na to nie zgodzą. oni jeszcze nic o tym nie wiedzą. Chcemy pierwsze wszystko po załatwiać i dopiero wtedy powiedzieć moim i jego rodzicom. A więc mam kilka pytań. Gdzie pierwsze powinniśmy się udać ? do księdza ? czy restauracji ? Chcieli byśmy jak najszybciej... ile będą trwały nauki przed małżeńskie ? można to jakoś ominąć ? dodam że chłopak ma wujka księdza więc mógł by on nam jakoś pomóc

Gość JA już nie wiem....
pomóżcie proszę was

weźcie konkordatowy, raz że kasę oszczędzicie a dwa będzie już wszystko pozałatwiane i skupicie się już tylko na dziecku. Ja rok temu brałam cywilny na szybko i teraz dopiero kościelny, bo miałam problem z załatwianiem spraw na odległość (mieszkam poza parafią z której pochodzę) i teraz wiem, że to było niepotrzebne zamieszanie. Też jestem w ciąży teraz i ślub kościelny naprawdę ciężko było zorganizować im b. zaawansowana ciąża... bo suknia już nawet tak dobrze nie leży itd. a przekładanie ślubu to też nie wyjście z sytuacji. Ja bym na Twoim miejscu wzięła ślub konkordatowy i spokój :-) formalności zacznij od Kościoła załatwiać, termin, finansowe sprawy, bo to sporo kosztuje i wtedy restaurację, chociaz z restauracjami na ostatnią chwilę jak chcesz przyjęcie urządzić może być problem spory,. Pozdrawiam i życzę powodzenia !