Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ksennaa

Mam 33 lata, czy odstawic tabletki anty?

Polecane posty

Gość ksennaa

Zastanawiam sie, czy w koncu nie odstawic tabletek anty. Jestem z moim facetem od ponad roku, za 2 miesiace chcemy razem zamieszkac. Chcialabym miec dziecko, ale zegar biologiczny jeszcze na tyle nie tyka, zeby nie dawalo mi to spokoju, narazie sa to tylko przemyslenia. Myslicie, zeby jednak mimo wszystko juz teraz odstawic tabletki, zeby organizm sie przystosowal do naturalnego funkcjonowania i wydzielania hormonow?

Gość nei jestem ekspert
a kiedy myslisz by urodzic dziecko? mysle ze juz pora najwyzsza, ale to twoje zycie.

jak odstawisz tabletki to musisz liczyć się z tym ze możesz bardzo szybko zajść w ciążę. ja odstawiłam w styczniu, pod koniec lutego byłam już w ciaży! także pamiętaj o dobrym zabezpieczeniu ;) porozmawiaj o tym z facetem, i razem coś zdecydujcie.

Gość kjhkj
ja odstawilam tab i zaszlam dopiero po 2 latach;) takze nie ma reguly:)

Gość ksennaa
Wiem, z jednej strony zdaje sobie sprawe, ze to juz najwyzszy czas, z drugiej strony nie czuje sie jeszcze na to gotowa, pomimo mojego wieku. Wiem, to moze wydawac sie smieszne, szczegolnie kobietom mlodszym ode mnie. Z moim facetem jestesmy od ponad roku razem, dopiero teraz planujemy wspolnie zamieszkac. Owszem, oboje chcielibysmy zalozyc rodzine, on ma 37 ja 33, ale czy to juz teraz??? Kiedy jest najlepszy czas na dziecko???

Gość kopkpk
rozumiem, ze konsultujesz te decyzje z partnerem i nie chcesz mu zrobic "milej" niespodzianki?

Gość ksennaa
mala-agatka: gratuluje :D

Gość kjhkj
nie ma najlepszego czasu na dziecko, zawsze bedzie cos do zrealizowania;) a co do tab. tak jest mozliwosc;) ale jak napisalam wczesniej nie ma reguly..zadna z moich kolezanek po odstawieniu nie zaszla od razu w ciaze, chociaz byly przekonane ze tak bedzie;)

Gość ksennaa
kopk- oczywiscie, ze jest to przemyslana i skonsultowana z moim parterem decyzja, az taka desperatka nie jestem :D. Tak jak juz pisalam w pierwszym poscie, nie chodzi o to, zeby miec to dziecko JUZ, ale zastanawiam sie, czy nie lepiej juz teraz odstawic tabletki, zeby potem juz nie bylo za pozno lub wyszly jakies komplikacje z zajsciem w ciaze.

Gość matacz ,,,...
jak myslisz , ze po tak dlugim okresie brania tabletek zajdziesz w ciaze to grtuluję , bedziesz miała naprawde szczescie jak zajdziewswz w ogole , ale wszystko mozliwe !

Gość ksennaa
matacz . tabletki biore od 3 lat. Przed tem mialam pare lat (chyba 3-4) lata przerwy w braniu.

Gość 31-latka tez ma dylemat
witaj Mam 31 lat i podobnie jak ty ciagle zadaje sobie pytanie kiedy bede gotowa na dziecko, i wiesz co???? Stwierdzam ze nie ma takiej idelanej chwili w zyciu kobiety i po prostu trzeba zajsc w ciaze a wszytsko sie jakos uloży.... osttanio był bardzo ciekawy program na tvn style w którym 28-latka pytała kobiety w ciazy w przedziale 15-40 roku zycia czy czuja ze sa gotowe, i wiesz co??zadna z nich nie była gotowa... Ta 28-lataka ktora prowadziła program rowniez uwazała ze nie ma idelanego wieku i czasu na dziecko i ze ona rowniez jest przerażona....ale po porodzie powiedzila ze to najcudowniejsza rzecz jaka kiedykolwiek jej sie w zyciu przytrafiła....\ wiesz mysle ze ty nie powinnas zwlekac bo masz juz 33 lata a co jesli bedziesz miec problemy z zajaciem w ciaze??

tu nie ma reguly jedne biora tabeltki 10 lat odstawiaja i zachodza od razu w ciaze inne biora 10 lat, odstawiaja i nie moga zajsc kolejne x lat ja radzilabym odstawic, zabezpieczac sie czyms innym i pojsc do lekarza zrobic kompleksowe badania co innego gdybys miala 20pare lat, w razie niepowodzen/problemow moglabys poleczyc sie spokojnie pare lat, ale bedac juz po 30tce roznie moze byc, oczywiscie ja zycze Wam jak najlepiej 🌻

Gość ksennaa
mala czarna ------ decyzja z partnerem juz zostala podjeta, oboje tego chcemy. Powiem szczerze "chcem, ale sie boje" :). Moje pytanie dotyczylo raczej kwesti, kiedy najlepiej odstawic tabletki, czy dlugo czeka sie na uregulowany cykl, czy ciezko zajsc w ciaze?

każda kobieta bardzo się boi tego jak zmieni sie jej zycie po urodzeniu dziecka. Mnie tez przeraza ze bede musiala zrezygnowac z tak wielu rzeczy po urodzeniu dziecka , ale wiesz co???Zycie bez dzieci nie ma rpzecież sensu, ja czuje coraz bardziej ze czegos mi brakuje ze nie widze sensu zycia-wydaje mi sie ze ten sens zycia to wlasnie zalozenie rodziny. Boje sie natomiast i mam zal do siebie ze tak dlugo zwlekałam i nadal w sumie zwlekam. Przeciez po 30tce coraz wieksze ryzyko ciazy.

Gość ksennaa
ok. dzieki dzewczyny. W takim razie decyduje sie na odstawienie i niech sie dzieje, co chce!! :P

Gość matka po staraniach
33 i 37 lat to już taki wiek, kiedy nie czas zastanawiać się , kiedy. Latka miną i nie obejrzysz się, jak zaczną się menopauzy i na dzieci będzie za późno. Macierzyństwo po 35 roku życia u kobiet to już późne macierzystwo. A trzeba doliczyć to, że nie wiadomo, czy Wam łatwo pójdzie. Czasem starania trwają kilka lat, decyzja o chęci posiadania potomstwa pada w wieku 20-stu kilku lat,a np. zachodzą w ciążę jako 30-sto paro latki, więc ja n Twoim miejscu bym się spieszyła.

"czy ciazko zajsc w ciaze?"" kobieto czym jestes starsza tym moze być ciezej daltego tak jak Ci piszę zaryzykuj i nie zwlekaj bo pozniej może być coraz gorzej

Gość ksennaa
31-latka ---- a Ty masz partnera, meza? Co jest powodem, ze rowniez odwlekasz decyzje o zajsciu w ciaze?

matacz - ja brałam je 6 lat :P i zaszłam od razu :D autorko skoro tego chcecie to odstaw tabletki i zabezpieczaj sie w inny sposób. jak poczujecie ze już czas - odstawisz zabezpieczenie i zaczniecie starania :) przez ten czas możesz porobić badania, przygotowac się na maluszka.

Gość ksennaa
mala-agatka ----- czyze powodzenia w staraniach :D!

ksenna ja jestem z zwiazku juz od 8 lat ( nie mamy slubu)....czemu odwlekam???dokladnie z tego samego powodu co ty...boje sie.... ale tak jak ci pisze ogladalam ostatnio ten program i każda ( oczywiscie pewnie sa tu jakies wyjatki) kobieta ma wiele watpliwosci i strachu.... Prawda jest taka ze mozna tak odwlekac w nieskonczonosc a pozniej kobieta ma tak jak my ponad 30 lat i decyduje sie poniewaz dochodzi do tego strach ze może mioec pozniej problemy z zajsciem w ciaze. Dodatkowo moj zwiazek jest troche burzliwy i ciagle zastanwiam sie czy to ten jedyny...ale chyba zaryzykuje mimo to bo czasami warto zaryzykowac niź zyc w zawieszeniu......

w kazdym razie coraz bardziej zaczynam na ten temat myslec i chyba sie zdecyduje-moj partner naciska już troche na dziecko a ja ciagle to odciagam....ale ilez mozna odciagac??? zreszta, zawsze marzylam o dzieciach:-oparadoks:-o

Gość moja siostra zaliczyła wpadkę
w pierwszym miesiacu po odstawieniu tabletek właśnie ja brałam tabletki jakieś dwa lata i od odstawienia ich już 1,5 roku staram się o dziecko - bez skutku, chociaż nie, skutki tabletek były widoczne: problemy z hormonami, plamienia, torbiele (wcześniej nie miałam z tym problemów, więc wydaje mi sie, że to wina tabletek właśnie, no bo czego) Dlatego reguły nie ma... Druga sprawa: rzeczywiście nie ma nigdy dobrego momentu na dziecko, ja, nawet mimo tego że to była decyzja przemyślana, czasem mam momenty zwątpienia: czy aby na pewno to dobry moment? Radziłabym Ci odstawienie tabletek...Prezerwatywy też nie są takie złe ;) No dobra - są, nie okłamujmy się...Ale warto "odpocząć" od tabletek, w międzyczasie zastanówcie się czego chcecie.. I lepiej dłużej sie pomęczyć z gumkami niż później, gdy juz będziecie gotowi, czekać na uregulowanie gospodarki hormonalnej organizmu...

i jeszcze ejdno ksenna...po co sie trujesz tymi tabletkami?? tez sie trułam jakies 2 lata pozniej rpzerzucilismy sie na gumki i sa naprawde skuteczne weic po co sie truc??