Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Śpiąca_Królewna

różne nazwiska matki i dziecka...

Polecane posty

rodząc dziecko będę miała swoje nazwisko (nie jestem związana z ojcem dziecka) ale dziecko ma mieć nazwisko po ojcu a nie moje.... czy przed porodem musze załatwić jakiś papierek czy wystarczy że w szpitalu podam nazwisko ojca dziecka?

w szpitalu podajesz dane ojca a potem idziesz do USC i ojciec nadaje swoje nazwisko dziecku

Gość ojciec musi uznać
dziecko w USC, a w szpitalu dziecko dostanie twoje nazwisko.

dziecko w szpitalu będzie mieć Twoje nazwisko. Dopiero gdy dostaniecie zaświadczenie ze szpitala, idziecie z ojcem dziecka do usc i tam jest sporządzany Akt Urodzenia dziecka, w którym Ty podajesz ojca, a on się do tego przyznaje.

Gość zdołowana :(
W szpitalu wpiszą twoje nazwisko, a dopiero w USC nazwisko ojca

Gość ojciec musi uznać
tak można uznać dziecko poczęte jeszcze nienarodzone

Gość ojciec musi uznać
podstawa prawna: kodeks rodzinny i opiekuńczy. poczytaj sobie.

Gość wyjec nocny
a dlaczego dziecko nie bedzie miec Twojego nazwiska , skoro to Ty je bedziesz wychowywac?????? W zyciu bym nie dopuscila do tego by dziecko nazywalo sie inaczej niz ja zwlaszcza jesli nie byla bym zwiazana z ojcem dziecka!! Co to za zaszczyty dla tatusia? przepraszam ze tak ostro ale w glowie mi sie to nie miesci.....

przepraszam to moja wina bo źle napisałam, chodziło że formalnie nie jestem związana z ojcem dziecka, nie jesteśmy małżeństwem ale wychowywać będziemy razem.

przed porodem możecie iść razem do USC i wystąpić o Uznanie dziecka poczętego przez ojca dziecka. na tej podstawie twój partner będzie pełnoprawnym rodzicem jeszcze przed narodzeniem. oznacza to też to że po porodzie będzie mógł sam jechać do USC zarejestrować dziecko (jeśli uznania nie będzie musicie jechać razem). w szpitalu dziecko będzie miało jednak twoje nazwisko, bo tak jest wygodniej,ale w książeczce zdrowia od razu wpiszą nazwisko partnera (jeśli pokarzesz owo uznanie) i nie będzie pokreślona :P my tak zrobiliśmy i byłam z tego szalenie zadowolona! po porodzie bardzo źle się czułam i nie byłoby fizycznej możliwości żebym sama pojechała rejestrować maluszka.

Gość wyjec nocny
acha:) w szpitalu bedzie miec Twoje nazwisko, a jak wyjdziesz z e szpitala to na spokonie pojdziesz do Urzedu stanu cywilnego i powiesz jak dziecko sie ma nazywac, tam zalatwisz wszelkie formalnosci.

Gość kuki123
w szpitalu nazwisko matki w usc musicie być razem i wtedy ojciec daje nazwisko bobasowi:)

zdecydowałam że przed narodzinami postaramy się załatwić uznanie, ale do jakiego Urzędu Stanu Cywilnego mamy się udać... czy do tego do którego należe (tzn w mojej gminie) czy w miejscowości gdzie urodzi się maluszek??