Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ggggggggggggggggf

Jaki wiek jest NAJLEPSZY na ODUCZENIE od SMOCZKA ??!!

Polecane posty

Gość ggggggggggggggggf

Mam dwóch synów. Pierwszy ma teraz 3latka, od smoczka odzwyczaiłam go w wieku 1,5roku i to była MASAKRA więc wnioskuję, że za późno :P Teraz drugi synek ma 3m-ce i już polubił się z "moniem" Kiedy najlepiej go odstawić aby nie było takiej krzywdy jak w przypadku pierwszego dziecka ????

Gość maamaa Matuska
Z tego co wiem ok 5-6 m-ca zanika nauralny odruch ssania ,więc może to dobry moment ,ja sie o tym dowiedziałm zbyt pózno i dalej Synek ssie smoczka a ma 12 m-cy naszczęscie używa go tylko wieczorem do zasypiania

Gość figo fago.
moje pierwsze dziecko ssalo smoczka ... do 3 lat. Taki szatanek byl, ze po pierwszej probie odstawienia zrezygnowalam, bo by nas wykonczyl :-O W koncu sam zrezygnowal, z dnia na dzien. Zabki ma rowne i ladne, zadnej prochnicy...

Gość fshg
a po kiego licha nauczyłaś dzieciaka ciągnąc smoka...?! Najpierw wtykają noworodkom do buzi smoczek, a potem żalą się, że dzieciak nie chce się oduczyć....brak słów...

Gość kasiunia
ja zabralam smoka tuz przed 2 urodzinami, myslalm ze bedzie tragedia , bo spala z 1 w buzi a z 2 w reku, ale na szczescie poszlo bardzo latwo , powiedzialam ze oddaje dla dzidziusia bo sama jest juz duza i nawet sie nieupominałą, tylko jak na zdjeciu widziala czy u jakiegos dziecka to mowila ze to swego oddala dla dzidzi

ja pierwszemu synowi zabrałam smoczka gdy miał 7 miesięcy drugi syn ma rok i dalek ssie smoczka i chyba jeszcze długo possie bo gdy mu go zabieram to zaczyna ssac kciuka więc wole ,żeby miał tego smoka

Gość xsxsxsxsx
najlepszy to XXI wiek

Po co się daje dziecku smoka???? No wiecie nie każdy ma dziecko niczym z reklamy-takie aniołka. Mój tak się darł przez kolki że jedynym ratunkiem był smok. Mój do roku to zasypiał tylko ze smokiem (dzień + noc).W dzień robiłam wiele by jego praktycznie nie było.Jak miał ok 1,5 roku to powiedziałam że małemu misiowi trzeba wysłać smoka bo on już jest dużym chłopcem :P Nawet chętnie włożył smoczka do koperty.Ale cyrki przyszly w nocy ;) Pytal się rpzez 2-3 noce,trochę popłakał.Ale potem zapomniał.

jakbyście poczytały to byście wiedziały, że dzieci karmione butlą potrzebują smoka. dziecko ma naturalny odruch ssania i lepiej podać smoka zanim dziecko zacznie samo ssać kciuk- palca nie zabierzesz. ja synowi zabrałam smoka kilka tygodni przed pierwszymi urodzinami. obyło się bez płaczu i marudzenia. sama byłam zdziwiona, że tak łatwo poszło. oczywiście każde dziecko przeżywa to inaczej. ja piszę na podstawie mojego dziecka :)