Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama 5 letniej dziewczynki

Jak przygotować dziecko na pobyt w szpitalu ?

Polecane posty

Moja córcia we wtorek idzie do szpitala . Będzie miała robiony zabieg wycinania wyrostka . I tu moje pytanie . Jak ją na to przygotować ? Wiadomo,że do zabiegu będzie musiała mieć założony wenflon i z tego co wiem wykonaną lewatywę,a ona tak naprawdę boi się lekarzy,bo miała już z nimi styczność :(. Jak ją na to wszystko przygotować ?

Nie mam doświadczenia w tych sprawach, ale moze poprostu powiedz jej co i dlaczego beda jej robic, a chyba zawsze sie sprawdza tekst typu, ze jak bedzie dzielna i wszystko wytrzyma to dostanie jakis ładny prezencik?

No tak tylko,że to raczej na nią już nie działa . Bo ona powie,że woli nic nie dostać i tam nie iść :O . Kiedyś tak samo było jak musiała iść na 3 dni do szpitala-istny cyrk .

Gość dziwne bardzo....
We wtorek? wyrostek? Z wyrostkiem jest tak,ze wycina się go w tanie ostrym!! czyli natychmiast, bo jeżeli jest stan zapalny to jest duże prawdopodobieństwo pęknięcia, rozlania sie treści i zapalenia otrzewnej....mam z tym pewne doświadczenie ( córka, syn i ja sama). No chyba,że robisz "po znajomości" bo często brzuch pobolewa....ale to w takim razie głupota totalna........bo niby ten wyrostek nam nie jest potrzebny ale......podczas narkozy lub po niej bywa różnie....wiec jak mus to mus a jak nie to głupota!!! A co do przygotowania...opowiadaj nic nie ukrywaj , badź tez z nia tam cały czas...a w szpitalu pytaj czy możesz wyjść na chwilę....zostaw zegarek zeby widziała za ile wrócisz..aa no i kup jakąś fajna malutką zabawkę którą dasz jej już w szpitalu ( ale jeszcze pzred zabiegiem),żeby odwrócić jej uwagę...

No we wtorek . W sumie tak lekarz to mój znajomy,ale to nie ma nic do rzeczy . Praktycznie od początku miała jakieś tam problemy z tym brzuchem .. W piątek byłam z nią u lekarza i stwierdził wyrostek i dał skierowanie do szpitala na wtorek .

do dziwne bardzo - jeśli masz w tym doświadczenie to powiedz mi jak to będzie wyglądało ? Narkoze dostanie na sali ? Czy będę mogła z nią być dopóki nie zaśnie ? Twoje dzieci nie miały żadnych problemów po narkozie? Jak długo leżały w szpitalu ?

Gość dziwne bardzo....
hehehe ja sama tak miałam wycinany :p na życzenie trochę...miałam 13 lat i w perspektywie mega trudną klasówkę....byłam baardzo przekonująca dla lekarza...troszkę tez mnie pobolewało..... a z córką latałam na ostry dyżur 5 razy w ciągu 2 lat...i lekarze odwlekali przekonując ze jak nie jest ostry brzuch - czekamy ...... chyba bym sie nie zdecydowała u tak małego dziecka na zabieg bez konieczności takiej na 100%..... Powiem ci dlaczego..... moja córa już nastolatka jest po kilku narkozach......nie pozostaje to bez wpływu na organizm....

Gość tududum brrrrum
jak nie będzie komplikacji to po 3 dniach wyjdzie żeby szpital dostał za nią kasę z NFZ, no chyba że idziecie tam na innych zasadach :) ja się kładłam sama na stole operacyjnym i dopiero tam był głupi jaś etc. a potem dieta i po sprawie.

Gość zrob badania jeszcze raz
bo to prawda, ze wyrostek wycina sie w stanie zapalnym - duzy bol brzucha, najpozniej nastenego dnia musi byc wykonany zabieg, bo grozi rozlaniem

Tylko,że ja z nią leżałam w szpitalu 2 msce temu . Miała robione badania . I niby coś tam wyszło,ale że jeszcze nie ma konieczności operacji . Ale jak ostatnio znowu zaczęła się skarżyć na ból brzucha znowu z nią poszłam . No i znowu były badania i w piątek lekarz wypisał skierowanie do szpitala :O

Gość dziwne bardzo....
co do narkozy to u nas było tak: Na sali "głupi jasio" - po tym już masz dziecko z głowy :p bo ma wszystko w nosie . Wywożą i ty już nie masz wstępu , bo po podaniu narkozy muszą zaintubowac,a to nie widok dla mam ....Po zabiego jesteś od razu z nią...i nie opuszczaj jej na krok, bo będzie wymiotować mocno....

Ojej ... A zawsze dziecko wymiotuje ? Czyli dopóki ona nie dostanie 'głupiego jasia' i nie zacznie on działać to jest na sali ? A jak z lewatywa ? Twoje dzieci,Ty miałaś robioną przed zabiegiem ?

Aha i jeszcze jedno .. Ty mówiłaś swoim dzieciom wszystko co je czeka i jak to będzie wszystko wyglądało ? jak długo trwa taki zabieg ?

Gość dziwne bardzo....
Sorry :p latam po domu Lewatywy nie robią, głupi jasio na sali, bo muszą dziecko wyciszyć zanim wywiozą na salę operacyjną wymioty są po narkozie w 99% JA zawsze mówiłam, nawet mojej 2 latce przy pierwszej operacji oczu....o dziwo nawet z takim maluchem można sie dogadać A trwa...jak jest wszystko OK to ok 45, 50 min

Ok,dzięki bardzo za inf . Mam nadzieję,że wszystko pójdzie szybko i sprawnie,bez komplikacji .:( Boję się,żeby coś poszło nie tak :( .

Gość dziwne bardzo....
Będzie dobrze!! Ale przygotuj się na to ,że to jest jednak zabieg inwazyjny i ze 2 tyg będzie słabiutka.... Moja koza miała 16 lat i mi 2 razy zemdlała w szpitalu......taka była osłabiona po zbiegu....raz w kibelku a raz przy mnie jak ją prowadziłam do mycia zębów...ledwo ją utrzymałam...

Eh .. :( Dzisiaj z nią porozmawiam,tylko wiem,że to nie będzie łatwa rozmowa,bo ona za lekarzami nie przepada :( ... Kurcze mam nadzieję,że moja mała mi mdleć nie będzie :( . A Twoje dzieci długo leżały po tych zabiegach ?

a mozesz z nia w szpitalu zostac? wspolczuje.. moj mlody byl niedawno w szpitalu, coprawda nie mial zadnego zabiegu ale byl pod kroplowka i nie mogl sie z lozka ruszyc. 2 latka ma i mu nic nie wytlumaczysz czemu mu to robia..

Gość dziwne bardzo....
z tego co pamiętam to wypis był w 3 lub w 4 dobie. Ale im dziecko mniejsze tym łatwiej ...pamiętam pierwsza operację w wieku 2 potem 4 lat to było w miarę spoko....jak była starsza to już ta narkoza bardziej ją męczyla...albo może to fakt że to nie pierwsza

Ja z nią zostanę ! Ona by beze mnie zresztą nie została . Tylko ja wiem jak już będzie wyglądało u niej zakładanie wenflonu czy kogokolwiek z personelu zbliżenie się do niej . Dlatego nie wiem jak ją chcą 'wyciszyć ' przed zabraniem na sale operacyjną jak ona pewnie będzie cała zapłakana zasypiać :(

Gość dziwne bardzo....
zdesperowana żono - ja mówię o narkozie dla dzieciaków, jest troszkę inna , bo to taki gaz podawany pod maską i uwierz mi - rzyga sie po tym jak kot !!!!

w 4 dobie ? o kurcze ... no to będzie meksyk .. :(

A czy mogą mnie wyprosić np. podczas zakładania wenflonu ? Albo czy mogą krzyczeć na dziecko jeśli np. będzie się wyrywać,czy płakać ? Wiadomo,że pod moją obecność ja nie pozwolę żeby ktoś na nią krzyczał,ale jak by mnie wyprosili ?

Gość dziwne bardzo....
Właśnie dlatego,żeby nie było histerii przy rodzicach na zakładanie wenflonu czy pobieranie krwi ( bo też będzie CODZIENNIE!!) biorą dziecko do zabiegowego i robią to szybko i sprawnie...raczej nie powinni krzyczeć....pielęgniarki mają doświadczenie i są też dobrymi psychologami...no ale to też tylko ludzie.....ja nie miałam doświadczenia z nerwowym i chamskim personelem

Rodziców wypraszają ze względu na dobro dziecka ponieważ to rodzice głównie histeryzują, zalewaja się łzami i mają oczy wielkie z przerażenia co ci zwyrodnialcy (czytaj lekarze i pielęgniarki) będą robić z moim biednym dzieckiem. A dziecku ten nastrój sie powiela. Moje dziecko tez jakiś czas temu było w szpitalu, bardzo sie tego obawiałam ale jak się okazało nie było czego... Nie było płaczu, histerii. Problem był przy wypisie bo tak się synowi w szpitalu spodobało (nowi koledzy, fajni lekarze) że dosłownie z płaczem wychodził. I co raz pyta czy kiedyś będzie mógł tam pójść. Wydaję mi się, że to kwestia przede wszystkim nastawienia rodzica bo jeśli on zachowuję się tak jakby pobyt w szpitalu to była najwieksza tragedia to dziecko też zaczyna tak myśleć i faktycznie to może być dla niego coś cięzkiego do przeżycia. Nie ma co się od razu z góry nastawiać, że dziecko będzie źle znosić pobyt w szpitalu, że będzie płakać.

Gość dziwne bardzo....
zdesperowana zono - nie wiem dokadnie co z tymi narkozami jest....może ja coś mylę...bo wiem ze jeszcze jest coś takiego jak zastrzyk i po tym zasypiasz...no chyba ze potem dają jeszcze tą maskę...nie wiem...ale wiem,że dzieciaki jak są przewożone z pooperacyjnej to wszystkie obowiązkowo mają na łóżku "nerkę" do pawia....