Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama z watpliwosciami

wiem,że nikt tu za mnie nie podejmie decyzji ale prosze o wypowiedz powazne mamy

Polecane posty

Mam synka 6miesięcy i zastanawiam sie nad rodzeństwem dla niego, wacham sie bo moja sytuacja wygląda następująco. Mamy dom w budowie, przeprowadzke planujemy za 2lata. Obecnei mieszkamy u teściów i dobrze nam sie układa.Gdybym teraz zaszła w ciążę byłaby mamła róznica wieku, dzieci poszłyby razem d przedszkola, miałyb leszy kontakt a ja za 3lata wróciłabym do pracy, po za tym teściowa pomogłaby mi trochę ze szwgierką zając sie maluchami. Z drugiej strony byc w ciąży i zajmować sie roczniakiem? nie mogę sobie tego wyobrazic, dochodzi jeszcze obowiązek gotowania dla budowlańców obiadów i kolacji przez okres stawiania murów;( Bje się czy dam radę, z drugiej strony kolejne dziecko zza 2-3lata, maluch do przedszkola, zazdrość bo juz więcej rozumie a ja sama z 2 jką i ok5letnia przerwa w zyciu zawodowym? Dodam,że zawsze chcieliśmy z mężęm 2jkę dzieci-dla nas to pełna rodzina. Co byście zrobiły w mojej sytuacji?

Gość do mamy z watpliwosciami
Jakos tak ładnie napisałaś;) Ja dopiero planuje pierwsze dziecko ale gdybym była w twojej sytuacji suksiłabym sie na wersje pierszą, czyli teraz kolejne dziecko, dasz sobie radę a potem będzi z głowy i zajmiesz sie sobą.Powodzenia

Ja bym sie w takiej sytuacji nie zdecydowała na dziecko ;) Jak dla mnie tego jest za dużo i nie na moje barki :D : małe dziecko i do tego moje humory ciążowe,potem niemowlak i dziecko któremu też trzeba poświęcić sporo czasu,budowa domu i jeszcze teście. Kolejna sprawa jaką masz pewnośc że teściowa ze szwagierka zajmą się Twoimi dziećmi???? Same się zaoferowały na 100000000% czy raczej Ty im ułożyłaś życie ;) ?

Gość cfghfghxfg
oj ja jestem w ciązy i mam roczne dziecko, jakoś żyje i dom prowadzę, ty też dasz radę, a jeszcze jak możesz liczyć na pomoc to działajcie teraz :P

głowa w chmurach ja nie mówię,ze by się zajeły ale jestem pewna na 1000% ze na małą pomoc mogłabym liczyć jesli będę tam jeszcze mieszkać, bo jak się wyprowadzimy to juz nie bardzo. One czesto i chetnie mi pomagaja przy synu jak zalatwialam rozne spr zwiazane z budowa pod nieobecnosc meza

ja zaszłam w drugą ciążę, gdy starsza córcia miała roczek... i w ciąży nie miałam żadnych problemów, dobrze ją znosiłam i dawałam wszystkiemu radę... a sytuację miałam podobną do Was, bo też mieszkaliśmy wtedy z teściami i budowaliśmy dom... przeprowadziliśmy się do niego na miesiąc przed porodem... z perspektywy czasu mogę Ci napisać, że teraz jest fajnie... dziewczynki się coraz lepiej dogadują, bawią razem, widac że bardzo sa za sobą... ale pierwsze 3 meisiące były koszmarne...starsza miała wtedy okres buntu, młodsza okropne kolki, nie było różowo... ale jakoś to przeżyłam :)

ja zdecydowałam się teraz dopiero... będzie różnica 3 lat... córa w przedszkolu a ja będę miała czas dla maluszka :)... myślę że różnica wieku ok2-3 lata to dobry okres.... twoja pierwsza "opcja" była by dla mnie nie lada wyzwaniem i nie wiem czy dała bym sobie rade, ale w sumie masz teściów i jak piszesz dobrze się Wam układa, także miała byś pomoc.... my mieszkamy sami i ja chyba bym nie dała rady sama.... jak możesz liczyć na teściów to się nie wahaj... maleństwo będzie odchowane i spokojnie możecie się przeprowadzać do nowego domu... a potem to tak jak piszesz ----maluch do przedszkola a ty wracasz do pracy :) powodzenia!!!

Gość butelka z mała dziurka
Na twoim miejscu zrobiłabym sobie teraz bobasa, pozniej ciezko wytlumaczyc takiemu 3latkowi ze ma barta lub siostre, tak bylo w moim przypadku, sto razy przeklinałam,że nie zdecydowałam sie wcześniej. Wiadomo,że będzie ciężko na poczatku ale póniej juz z górki, ja miałam 2 lata jak wycięte z życiorysu, siostra nienawidziła brata;( małam depresje przez to

mama z watpliwosciami ----Dlatego też Ty z mężem musisz podjąć decyzję :) Bo i tak będą głosy "Za" i "przeciw". A Ty nie powinnaś tego brać pod uwagę gdyż to Twoje życie :)

agata chodzi o to że mogę się źle czuc w kolejnej ciąży, tego się boje, poprzednią zniosłam super a jeśli teraz bedzie inaczej?

Gość tygonia
a dlaczego ty gotujesz obiady dla budowlanców??? to oni kanapek brac nie moga?

to znajoma firma tylko bedą dojezdzac z daleka, u nas tak wypada, nie bede wymagac od znajomych chlopakow zeby po calym dniu pracy wcinali kanapki a potem wracali 2 godz do domu, tak wypada

To trzeba było wziąść normalną firmę i jedną wątpliwość miałabyś z głowy. Wracając do tematu ja mam 3 dzieci i dobrze sobie radze. :)

biezrzemy ekipę, dobrą, tanią i sprawdzona, to się dla nas najbardziej liczy a wyżywienie to z naszej strocny taki dobry gest

3 panów+mój mąż jak wyrobi się w swojej pracy moja mama mieszka dość daleko ale powiedziała,że na czas budowy może wpadać i zabierać małego na kilka dni do siebie

mama z watpliwosciami-> napewno dasz rade ugotowanie dla 4 osob obiadu to nie jest tak dużo , tylko zalezy jak sie bedziesz czuć . ale to juz twoja decyzja wasz wybor co zrobicie.

Mamy podobną sytuację, z tym,że synek ma 4miesiące. Jeśli myslisz o małej różnicy wieku między dziećmi to działaj teraz, później będziesz sama bez niczyjej pomocy. Ja czasem zajmuję się 4latka znajomych i powiem Ci,że nie wyobrażam sobie mieć w domu niemowlaka i przedszkolaka. Jak dla mnie to masakra, Syn domaga sie cyca a Mała marze farbami gdzie popadnie i zadaje 10000 stresujących pytań. Chyba lepiej odchować razem roczniaka i malucha....a jak masz pomoc teściowej to działaj. Ja planuję kolejne dziecko za mniejwięcej 10lat, jak zbudujemy dom chce się nim nacieszyć a nie podcierać tyłki 2jce dzieci, z jednym mniej problemów albo męczyć się teraz z ciążą i budową domu. Ale, jak w temacie, nikt za Cibie decyzji nie podejmie

Agata nie jest źle :D Ja mam brata o 10 lat młodszego i super kontakt mamy ze sobą.Ba nawet dojrzalszy jest niż mój mąż ;) :P a do tego mam jeszcze młodszego brata o 19 lat i siostra młodsza o 21 lat ;):P

Gość mama sama w domu...
ja bym poczekała aż 1 dziecko będzie miało 2 latka z drugą ciążą jestem mama 17 miesięcznego synka i nie wyobrażam sobie że miałbym niedługo urodzić 2 dziecko mały jest taki ruchliwy i "rozrabia" jak to dziecko jest wszędzie i jak mój synek miał 6 miesięcy raczkował już i też trzeba bylo mieć baczną uwagę na niego.Ja planuje tak jak mały skończy 2 latka zacząć staranka tez nie będzie dużej różnicy wieku między dziećmi a 1 dziecko jest na tyle duże i trochę bardziej samodzielne że będzie prościej.

Ja pierwszą córką a drugą mam mniej więcej 3 lata różnicy a między drugą a trzecią 14 miesięcy i powiem Ci szczerze że druga różnica lepsza :)

Powiem Wam,że też po cichu marzyłoby mi się macierzyństwo rok po roku ale jestem za mało odpowiedzialna osobą, jedno mogłabym zgubić.;) A tak poważnie 2jka to za duży obowiązek w tak krótkim czasie, podziwiam kobiety, które się decydują;bo gdzie wtedy czas na pasje, męża, rozrywkę?

Gość ja mam corek prawie 2letnia
i maz namawia na 2 dziecko - na razie mowie - nie!!! Bunt 2latka jest okropny, poza tym mala jest coraz bardziej samodzielna i jest fajnie - jak podrosnie to wtedy 2 malenstwo moze sie pojawi:)

wiem to po swoojej rodzinie i po innych ze jak jest duza roznica wieku to masakra jest w domu. jesli bede juz miala dziecko to jedno a jesli maz bedzie chcial drugie to zaraz po porodzie robimy nastepne i koniec.