Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ulala100

aparat dentystyczny

Polecane posty

ostatnio zaczelam zastanawiac sie nad aparatem na zeby czy jets w ktos stanie poradzic jakiegos dobrego ortodonte w Bydgoszczy? i jakie macie wrazenia z noszenmia aparatu jak to wszysko wyglada,czestosc kontroli

Witam, Nie znam nikogo z Bydgoszczy bo jestem z Warszawy. Moja mama jest stomatologiem i opisze Ci kilka ważnych rzeczy. Rozumiem, że będziesz zakładać stały aparat na zęby. Ja nosiłam aparat samoligaturyjący (aparat nie posiada ligatur kolorowych gumek, które utrzymują drut, posiada specjalne zamki, które spełniają zadanie gumek). Na wizyty ze wzg., że nie ma ligatur są co 3-4 miesiące. Aparat jest droższy o zwykłego, ale lepszy. Koszt takiego jednego łuku w Warszawie 4000 zł. Wizyta kontrolna koszt ok. 200-400 zł. Aparat stały z ligaturami koszt jednego łuku 1200-2500 zł. Kontrola aparatu co miesiąc 200-300 zł. Częste kontrole ze względu na ligatury, które wymagają co miesięcznego zmieniania gdyż się przecierają podczas jedzenia i tracą swoje właściwości. Aparat z porcelany najdroższy ze wszystkich. Ja byłam leczona metodą amerykańską szybko się zęby prostują i szybką mogą powrócić po zdjęciu aparatu. Jeżeli chcesz założyć aparat usuń wszystkie 8. Zęby te są niepotrzebne i jak wychodzą to od razu się psują i mają to do siebie, że jak się psują to i inne też zaczynają. Ortodonta zapyta się Ciebie czy będziesz chciała usunąć 4. Decyzja należy do Ciebie i od tego jaką masz wadę zgryzu. Przed założeniem aparatu będziesz musiała wykonać dwa zdjęcia RTG: -PANTOMOGRAM - zdjęcie żuchwy od przodu -PANTOMOGRAF - zdjecie żuchwy zboku Koszt RTG zależny od miejsca gdzie je wykonasz. Ceny aparatów stałych w Bydgoszczy powinny być tańsze, wszak to nie stolica-tutaj jest drogo. Moje wrażenia. Moja mama jest stomatologiem, co do dbania o zęby słucham się bezwarunkowo. Chciałam mieć aparat bo miałam niewielką wadę zgryzu-wysunięta 1 do przodu, strasznie mi przeszkadzała. Nosiłam aparat 1,5 roku po zdjęciu nie miałam żadnej dziury, nigdy nie odkleił się mi zamek, w aparacie usuwałam chirurgicznie cztery "8". Teraz mam płytkę retencyjną na dole i aparat retencyjny na górze. Jeżeli będziesz dbała i słuchała się ortodonty to nie będziesz żałowała wydania tych pieniędzy. Podczas noszenia aparatu musisz dbać szczególnie o zęby mycie po każdym posiłku, jak nie można umyć to płukać płynem do higieny jamy ustnej. Mam nadzieję, że odpowiedziałam na kilka Twoich pytań. Jeżeli będziesz chciała czegoś więcej się dowiedzieć zapraszam na email: katakumby18@yahoo.de Pozdrawiam :)