Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamamamimama

Dlaczego dziecku się tak ulewa?

Polecane posty

Gość mamamamimama

Witam. Mój synek ma 4 tygodnie. Jest karmiony niestety butelką. Przez pierwsze 2 tygodnie bardzo ładnie i spokojnie jadł, nie ulewało mu się ani trochę, zjadł, zasypiał, wszystko było bez problemów, ładnie i czyściutko. Od jakiegos 1,5 tygodnia nagle zaczął dziwnie jeść, niespokojnie, mleko mu się jakims sposobem leje po brodzie podczas jedzenia, zdarza mu się kilka razy kasłać podczas jednego karmienia, a potem jak zje to mu się za chwile ulewa. Najbradziej martwi mnie to ulewanie- wcześniej jak spał mogłam go spokojnie na 2h zostawić i np. posprzątać a teraz po pół godzinie spania rozbudza się, ulewa mu się i już nie śpi. co tu robić?

przy piciu butli dziecko musi miec uniesioną główkę pod kątem ok 30 stopni ale to pewnie wiesz...może nie wystarczająco mu się odbeknie po jedzeniu? jesli wszystko robisz jak kiedyś a jednak nagle dziecko zaczęło ulewać kup na początek specjalne mleko wiem, że bebilon ma specjalne przeciw ulewaniu

Gość lulu guinness
Moze zmien mleko na ANTI REFLUX i rob przerwy w czasie karmienia tzn. podnos dziecko do pozycji pionowej, czekaj jak odbije i dopiero dalej kontunuuj karmienie.

Gość lulu guinness
Anti reflux to sa mleka oznaczone symbolem AR.

Gość lulu guinness
I sprawdz czy w butelce - jak masz anykolkowa - nie zablokowal sie zawor odpowietrzajacy.

Gość mamamamimama
lulu guinness - tak własnie robię juz teraz, jak widze, że podczas karmienia się kręci to przestaje karmić, pionizuję go delikatnie, jak mu sie odbije to spowrotem go karmie, ale to nic nie daje :(

moj byl karmiony piersia i ulewal do 9 miesiaca mial niewyksztalcony dobrze zwieracz przelyku z czasem przeszlo odbijalam go kilka razy w trakcie karmienia pomagalo.Moze zmien mu butelke albo kup antykolkowa one zatrzymuja powietrze moze bedzie lepiej:)

Gość mamamamimama
mam butelki antykolkowe Aventu. nawet ostatni zmieniłam smoczki na nowe bo myslalam, że może te pierwsze się zużyły...ale dalej jest tak samo. Może to kwestia w ogóle butelek? No do tej pory Avent wydawał się mu pasować, ale może powinnam zmienić na np. tommee tippee? kurcze sama nie wiem :o

Gość lulu guinness
To sprawdz te wszystkie punkty o ktorych napisalam i jak wszystko jest ok i nie nastapi poprawa to przejdz na Bebilon AR. Koniecznie dbaj o te przerwy o ktorym napisalam. W ten sposob unikniesz duzych kumulacji powietrza w zoladku i obfitego ulewania.

Gość mamamamimama
najdziwniejsze jest to, że kurcze przez pierwsze 2-3 tygodnie jadł z tej samej butelki i NIC mu sie nie ulewało, nic mu brodą nie wyciekało, tylko teraz tak jakoś...

Gość mamamamimama
nie wiedziałam że jest taki Bebilon AR. Dzięki!

Gość lulu guinness
Bo refluks moze pojawic sie troszke pozniej, podobnie jak kolki, ale nie koniecznie bezposrednio od noworodka. Tak niekiedy jest. Sprobuj jeszcze moze innej butelki, tak jak dziewczyny pisaly. Dr.Brown's jest ponoc najefektywniejsza (choc osobiscie nie mialam potrzeby wyprobowac) i zbiera najwiecej pochlebnych opinii.

Gość mamamamimama
widzialam te butelki dr. browna u nas w centrum niemowlęcy, one sa lepsze? Zastanawia mnie tylko dlaczego tak nagle mu się odmieniło...

wiele powodów byc moze.Moze zmieniałas buteki i smoczki? Ja miałam te z dr Browna i super małemu sie z niej jadło.Mało powietrza tam wchodzi. A moze twoj synek powinien byc czesciej karmiony np nie co 3 a dwie godz.Wtedy nie bedzie łapczywie jadł bo jeszcze nie bedzie az tak bardzo głodny A moze ma krotki przełyk i nie domyka mu sie oddzwiernik ten w przełyku.Moja córka tak miała i do roku bardzo ulewała.Kazali mi kamic ją czesto a w małych ilosciach i sie udało. Sa zageszczacze do mleka jak i mleka przeciw ulewaniu. Mnie sie wydaje ze on jest bardzo głodny dlatego tak je łapczywie a tym samym łyka duzo powietrza. Sprobuj kamic czesciej a w mniejszych ilosciach. Do mleka dodaj zagesczacz albo kup takie dla tzw głodnych dzieci.Polecam Humane 1 Plus.Ono jest sytsze i gesciejsze np od bebiko.Jest tez takie z Hippa. Jak to nie pomoze polecam udac sie do pediatry po skierowanie do gastrologa i na usg przewodu pokarmowego i odzwiernika.Ja robilam dziecku takie jak miało 4 mies i wtedy wyszło ze i przełyk za krotki i owy odzwiernik sie nie domyka.Nazywa sie to refluks zołatkowy.Niestety musiało samo przejsc czyli małej musiało samo urosnac z czasem,a zeby nie ulewało sie tak bardzo dawałam jak wspomniałam czesciej jesc i w małych ilosciach a mleko zageszczałam albo kaszkami albo specjalnymi zagestnikami dostepnymi w aptece Zycze cierpliwosci bo wiem jakie to meczace i denerwujace i jak bardzo sie stresujesz.

Gość mamamamimama
acha, rozumiem. W tkaim razie bede próbować, może najpierw spróbuję zmienic butelki, bo mam całe świezo kupione duże opakowanie Bebilonu i troche mi szkoda, jeśli to 'wina' butelek...hm...bede działać :) bardzo dziękuję :)

Gość lulu guinness
(A tak na marginesie to wszystkie marki mlek maja w ofercie mleka AR. To taka dodatkowa informacja na.) :) Powodzenia!

Gość moje dziecko też ulewało
po każdym karmieniu. Zmieniałam butelki, zmieniałam mleka, dodawałam zagęszczacz, cudowałam. Okazało się, ze dziecko ma skazę białkową. Dostało Nutramigen i problem minął. Przez pierwszy miesiąc skaza nie dawała o sobie znać. Świetnie tolerował mleko Nan. A po miesiącu jak grom z jasnego nieba spadło to ulewanie, później doszły wymioty.

Gość mamamamimama
synek jje co 2h i nie je właśnie teraz łapczywiee. Właśnie na początku bym powiedziała, że bywał bardzo głodny i jadł łapczywie i wtedy mu się nie ulewało ani nic nie kapało, a teraz jje z kwasną miną, kręci się, długo to karmienie schodzi (w porównaniu do wczesniej) i cała broda upaćkana i sie ulewa. cholera, no stresuję się, raz go spuściłam z oczu na 5 min przychodzę a ten już cały zalany biedny :(

Gość lulu guinness
Ulewanie to nie objaw skazy, tylko nietolerancji laktozy. Skaza to nietolerancja protein mleka krowiego i objawia sie atopowymi zmianami skorymi (egzema). Dziwna diagnoze wystawil twoj lekarz? Moze twoje dziecko wcale nie ma skazy tylko wlasnie nietolerancje laktozy, jesli objawom nie towarzyszyla egzema? Wtedy nie podaje sie Nutramigenu, a wystarczy mleko bez laktozy, np. 0-Lac.

Gość lulu guinness
Ulewanie to nie objaw skazy, tylko nietolerancji laktozy (i to tez nie zawsze, nie we wszystkich przypadkach). Wypowiedz byla skierowana do "moje dziecko też ulewało". Dziecko autorki wcale nie musi miec alergii.

MOJEJ CÓRECZCE KARMIONEJ PIERSIĄ ULEWAŁO SIĘ 7 MIESIĘCY, A KOLEŻANKI SYNKOWI NADAL SIĘ ULEWA (10MIESIĘCY). tO JEST NORMALNE U NIEMOWLĄT. JA BYM TYLKO POSZŁA DO LEKARZA, ABY WYKLUCZYŁ REFLUKS.

córka siostry też ulewała i obie cały czas chodziły obrzygane:-), robiła testy na bakterie i okazało sie że faktycznie, jak rodziła dziecko zaraziło sie jakimis bakteriami z dróg rodnych i cały czas ulewało. Dawali jej lekarstwa, ale lekarz powiedział ze jak dziecko zacznie chodzić, biegac to mu przejdzie i faktycznie przeszło. Mała ma juz 4 lata i jest całkowicie zdrowa.. ... Ale lepiej nie bagatelizuj i idź do lekarza..