Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PARIS PARIS

Kto był w PARYŻU?

Polecane posty

Gość PARIS PARIS
kajko i kokosz to chyba nie bedzie nam dane zajrzec do tej "zakazanej" czesci :(

Gość PARIS PARIS
kojko i kokosz ale to co tam mozna zobaczyc w tej czesci do ktorej nie maja dostepu zwykli turysci? ja bym sie bala jakichs bezdomnych czy szczurow czy czego tam jeszcze.

Gość kajko i kokosz
Chyba nie ma tam szczurow, bo nigdy zadnego nie widzialam, bezdomni tez tam raczej nie mieszkaja, bo latwo sie zgubic... przede wszystkim jest pelno tuneli (czasem trzeba sie przedzierac przez wode) plus pomieszczenia, w ktorych ludzie wyzywaja sie artystycznie, sa tam piekne malowidla i graffiti, rzezby (pozostalosci z roznych epok (Katakumby zostaly wykopane za czasow Cesarstwa Rzymskiego), kosci (w czasie zarazy przeniesiono tam miliony zwlok ludzkich) itp. Sama przygoda jest odkrywanie nowych miejsc, ludzie robia tam tez imprezy. Pewnie tam nie dotrzesz, nie wiadomo czy by Ci sie podobalo (jesli jestes klaustrofobiczka to raczej nie), ale Paryz jest pelen innych atrakcji, wiec raczej nie bedziesz sie nudzic :)

Gość PARIS PARIS
kajko i kokosz dziekuje ze w ogole wspomnialas o katakumbach bo inaczej to bym pewnie o nich nie wiedziala :)

hej dziewczyno ja mieszkam w Paryzu i smiesza mie zawsze takie pytania, znasz jakis fajny tani hotel kolo wierzy eiffla jakas restauracje, jakie fajne SPA... Paryz to nie Sieradz, tu tego wszystkiego jest po prostu OGROM i fajne rowna sie zawsze BARDZO DROGIE. mowisz o hotelu 5 gwiazdek, takich tu nawet nie ma o do 4 gwiazdkowych jezdza same vipy i gwiazdy lub milionerzy. chcesz byc blisko konsulatu polskiego w szykownej dzielnicy i blisko wierzy eiffla a potem mowisz o zwiedzaniu uliczek paryskich - to sa zupelnie inne dzielnice!! zastanow sie czego chcesz i przeznacz conajmniej 150eur za noc w hotelu inaczej bedziesz miala raczej miernote poza tym ciezko mowic o "centrum", Paryz praktycznie caly jest "centrum" a dopiero przedmiescia czyli wioski satelity sa poza. i w calym Paryzu mozna cos zobaczyc wiec metro (zreszta bardzo fajny srodek transportu i niedrogi) nieuniknione. taxi co dziwne nie sa drogie ale nie polecam bo mozna stac w korkach dlugo.

Gość PARIS PARIS
Tara_32 nie pisalam tani, ale w rozsadnej cenie. Poza tym nie dziw sie ze ktos pyta o takie rzeczy, Ty tam mieszkasz wiec wiesz co i jak a ktos kto tam nie byl chyba ma prawo nie wiedziec pewnych rzeczy. "chcesz byc blisko konsulatu polskiego w szykownej dzielnicy i blisko wierzy eiffla a potem mowisz o zwiedzaniu uliczek paryskich - to sa zupelnie inne dzielnice!! " owszem chce byc blisko konsulatu bo nie mam zamiaru jechac na wlasny slub z drugiego konca miasta, przytoczylam poblize wiezy Eiffla bo nie kazdy wie gdzie jest konsulat. A to co chce tam zwiedzac nie ma nic do rzeczy, zawsze mozna dotrzec metrem czy wypozyczonym rowerem

Gość PARIS PARIS
Tara_32 dzieki za odp w sprawie taksowek :)

Gość PARIS PARIS
Tara_32 a skoro mieszkasz tam to moze polecisz mi jakas restauracje - ale nie ta dla gwiazd i milionerów ;) gdzie mozemy urzadzic taki śubny obiad?

sorry zirytowalam sie bo tyle razy sie spotkalam z podobnymmi pytaniami a odpowiedziec na nie jest b trudno, poza tym tu panuja zupelnie inne normy, inny kontekst np. hotele 3gwiazdkowe nie sa porownywalne z 3gwiazdkowymi gdzie indziej w Europie bo to 'wielki Paryz' i trzeba sie cieszyc ze sie tu w ogole jest stad czesto to malutkie, przestarzale, nawet zatechle troche hoteliki, poza tym glownie placi sie za dzielnice, wiadomo, ze kolo konsulatu htel bedzie drozszy niz taki sam we wschodnich dzielnicach, ktore sa tansze np ale wlasnie popularne, z uliczkami, knajpkami, paryska dusza itd

Gość PARIS PARIS
Tara_32 ok, mozna sie wkurzyc jak taki laik sie napatoczy ;) kurcze, to nie wiem moze lepiej faktycznie wynajac cos poza tymi szykownymi dzielnicami, ale mi nazwa dzielnicy nic nie mowi. Wiec lepiej szukac we wschodniej czesci?

szukaj kolo konsulatu bo rzeczywiscie glupio na slub metrem jechac ale przygotuj sie na to, ze za cene, ktora podalas nie bedzie to nic cudownego (ale oczywiscie czysty bez szczurow i karaluchow). albo ewentualnie dojechac taxi ale nie wyjezdzac wtedy "15 min przed bo to tylko 5km dalej- w Paryzu z korkami te 5km to czasami moze byc b daleko" tylko wczesniej kolacja slubna? jesli masz na mysli zarezerwowanie stolika na 4 osoby w knajpie z kuchnia francuska to np: http://www.chezclement.com/ dobra kuchnia, mile wnetrze nie super drogo, w 400 eur powinniscie sie zamknac (4 posilki plus butelka wina) nie wiem tylko jak z szampanem bo na lampki jest b drogi (od 7-10eur lampka trzeba liczyc).

Gość PARIS PARIS
Tara_32 Dzieki za wskazowki, znalazlam taki hotel: Htel du Lion d'Or Louvre - nie jest super drogi a wyglada przyzwoicie (ale fakt ze po zdjeciach to sobie moge ... ), studio dla 4 osób kosztuje w tej chwili 752 eur za 4 noce. Znasz taki hotel?

wyglada spoko i nawet niedrogi jak na dzielnice bo jest rzeczywiscie wspaniale usytuowany zaraz przy concordzie i wspanialym ogrodzie tuilleries. uwaga b droga dzielnica z pulapkami na turystow, ktorzy przeplacaja tam za kawe i stek z frytkami, odradzam tam jesc i pic duzo kaw w pobliskich knajpach.

"Znasz taki hotel? a Ty znasz hotele w Twoim miescie? zwlaszcza jesli w tym miescie jest ich sto tysiecy? :)

Gość PARIS PARIS
Tara_32 sorry, glupie pytanie :) ale hotel chyba ok i fajna lokalizacja :) a w jakich miejscach jesc najlepiej?

Gość Justyna S.
Niestety nie dane mi jeszcze było zwiedzić Paryż, choć jest to moje marzenie od dawna. Tym bardziej, że wycieczki do Francji wcale takie drogie nie są. Objazdówka uroki stolicy świata z itaki to koszt około 999 złotych, a w cenie jest również wyżywienie.

niedaleko od hotelu biednie rue de Rivoli, isc nia bardziej na wschod w okolice chtelet, tam ceny sa juz "normalniejsze", no i duzo sklepow z ubraniami i butami z przystepnymi cenami po drodze :) mozna dojsc do Bastylii (zwlaszcza mlodziez uwielbia te dzielnice) i na rue de Lappes, lepiej w ciagu dnia bo wieczorem jest tam ciasno od ludzi albo przejechac sie na drugo strone sekwany metrem na plac saint michel isc w gore bulwarem saint michel to sa okolice sorbony, bardzo milo tam jest polecam kurcze za duzo tego w paryzu do polecania

Gość PARIS PARIS
Tara_32 no fakt jest tego troche, dlatego nie wiem jak to ogarnąć bo co to te 4-5 dni :( zwlaszcza jak sie jedzie tam pierwszy raz bez znajomosci miasta i jakiegokolwiek przewodnika. Ale nic, damy rade :) Tara, jeszcze takie jedno pytanie dotyczące metra, można kupic takie bilety całodobowe na wszystkie linie?Kupuje sie je w automatach (jesli tak to czy informacje sa po angielsku?) czy w zwyklych sklepikach?

jesli chodzi o zwiedzanie przez te 4 dni to kupcie sobie najprostszy przewodnik (albo wydrukujcie z netu) i zwiedzcie najbardziej znane miejsca po prostu.

je mam podobnie bo lece do Istambulu i nie znam ani miasta ani jezyka oraz nikogo, kto by tam mieszkal. na zwiedzanie mam poltora dnia a jest to podobno piekne miejsce. po prostu poczytam na necie, ustale co i w jakiej kolejnosci zwiedzic oczywiscie z najwazniejszych rzeczy, orientuje sie po mapie ktora sciagnelam z netu, gdzie jest moj hotel i jaka trasa isc a reszte zobacze na miejscu. w sumie takie planowanie to sama przyjemnosc.

Gość do paris paris
hej wiesz co, jak znasz angielski to polaz po stronkach tj www.kayak.com ( to jest search engine) ktora wyszukuje wszystkie oferty z interetu- wiec nie musisz sprawdzac kazdej jednej stronki plus co najwazniejsze- znajduje najlepze ceny!!!

Gość PARIS PARIS
Tara_32 tak, to świetna sprawa. Zwlaszcza ze samemu organizuje sie swoja wycieczke :) Przez biuro podróży to nie to samo. A propos Istambułu rowniez slyszalam (od Turków) ze to wspaniale miasto, bylam w turcji ale typowo plażowo. Jesli znasz angielski to nie bedzie problemu-turcy bardzo dobrze mowia w tym jezyku.

Gość PARIS PARIS
dzieki za stronke :) dobrze ze chociaz z tym angielskim nie jest u mnie zle ;)

Gość PARIS PARIS
a te "nielegalne" katakumby to faktycznie nie dla mnie :/

katakumby to dla pasjonatow albo jak juz jestes w Paryzu ktorys tam raz i wszystko inne juz widzialas