Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

klaudia-03.09-bez podszywów

praca Niemcy!

Polecane posty

Jeszcze w tym roku lub w następnym mam zamiar wyjechać do Niemiec do pracy. chciałabym podszkolić znajomość języka i odłożyć trochę pieniędzy na studia-mam 19 lat i zrobiłam sobie rok przerwy między liceum a studiami. Czy jest ktoś może na tym forum kto podobnie jak ja myśli o wyjeździe do kraju niemieckojęzycznego? A może ktoś już był w Niemczech bądź w Austrii i chciałby podzielić się ze mną swoimi doświadczeniami odnośnie pracy za granicą. Wolałabym wyjechać z kimś bo wiadomo, że z kimś zawsze raźniej niż samemu. Jaka była wasza metoda na skuteczne znalezienie dobrej i bezpiecznej pracy za granicą?

Gość ojojojojoj
Jak w Niemczech to nie wiem ale w Austrii żeby pracować na biało trzeba mieć paszport np niemiecki bo Polaków nie chcą zatrudniać na biało. Ma się to podobno zmienić na wiosnę ale ile w tym prawdy nie wiem.

Gość pkl
Też myślę o wyjeździe do Niemiec, ale to dopiero za co najmniej rok, dwa.

Gość pkl
Mam 28 lat, muszę podszkolić język, dlatego planuję wyjechać za rok czy dwa.

Ja też umiem perfekcyjnie niemieckiego. Chodziłam w liceum do szkoły gdzie miałam 4 godziny tygodniowo niemiecki. To nie jest zbyt dużo a ja jestem zdania, że w Polsce nie da się nauczyć języka tak dobrze jak za granicą. Mam koleżankę która wyjechała w tym roku na wakacje do Niemiec do pracy i powiedziała mi, że 3 lata nauki w Polsce to tak jak za granicą 3 miesiące.

Mieszkam w Berlinie kilka lat już. Pokończylam tu szkoly, znam dobrze język można powiedzieć, że się zintegrowalam z Niemcami :P pracuję tutaj i jestem z tego zadowolona jeśli masz możliwość wyjechania i zarobienia tutaj pieniędzy to wykorzystaj tą szansę zwlaszcza jeśli potem chcesz wrócić do Polski. Tutaj życie wygląda zupelnie inaczej, mogę dać Ci taki przyklad - zarabiasz średnio od 1500 do 2500 euro idziesz do sklepu i wydajesz 65 centów na chleb, najwyżej 1,29 euro (zależy jaki kupisz) jedziesz zatankować auto i za litr paliwa zaplacisz 1,40euro (średnio) i policz ile kupisz z pensji chlebów? Ile litrów paliwa zatankujesz? W Polsce zarabiasz dajmy na to również 1500 ale ZLOTYCH do 2500zl idziesz do sklepu i za chleb placisz 2zl jedziesz na stacje i za litr paliwa placisz prawie 5zl (nie orientuje się aż tak dokladnie) i ile z polskiej pensji zatankujesz? Ile chleba kupisz? Natomiast jeśli przyjedziesz tu na np. miesiąc a potem wracasz, możesz sobie przeliczyć. Tutaj w ciągu tygodnia jesteś w stanie zarobić swoją calą pensję w Polsce... oczywiście wszystko zależy od zawodu, od pracy jakiej się podejmiesz. Ja Ci życzę powodzenia, musisz uważać, żeby Cię nie wrobili jako nieświadomego polaka na harowanie za 5euro na godzine w jakiejś knajpie czy sprzątając komuś dom bo te roboty są gówno warte szczerze mówiąc ale przede wszystkim musisz w miare biegle wladać językiem, chociażby znać wiele slów (gdybyś nie ogarnęla gramatyki) Moja rada dla Ciebie to wylożyć jakąś sumkę na pożądny, intensywny kurs języka, bo to czego uczą w szkole w ciągu 4 lat jest po prostu śmiechu warte.. :o niektórzy nieświadomie popelniają blędy i myślą, że mówią perfekto bo przecież w szkole 4 lata czy więcej się uczyli a potem piszą Ich warIN DIE Schule und GEGANGEN nach HAUSEN :o Jak masz jakieś pytania PISZ :D

A czy mogłabyś odezwać się do mnie na gg: 16155604 bądź na maila: klaudia-03.09@wp.pl bo tam na pewno zaglądam częściej niż na kafe a mam do Ciebie wiele pytań, bo osiągnęłaś to, co od zawsze było moich marzeniem czyli studiowanie i praca w Niemczech;)

Gość finkam
Mysia69, prawda jest taka, ze mozna wykuc na blache gramatyke, wkuc mnostwo slowek, a potem wyjechac i nie byc w stanie odbyc swobodnej rozmowy. Niestety, ale jezyka mozna nauczyc sie jedynie za granica, bedac zmuszonym do mowienia i przebywajac 24h w srodowisku nativow. I wydawanie kasy na kurs w Polsce nie ma zadnego sensu.

finkam zgadzam się z Tobą. W Polsce NIE DA się nauczyć języka. Ja uczę się już 9 lat niemieckiego i nadal uważam, że nie umiem go zbyt dobrze chociaż dar do obcych języków mam;) moja 10-letnia kuzynka idąc do przedszkola w Austrii w ciągu roku tak mówiła biegle, że mało co ją rozumiałam;) a jak przyjeżdża teraz do Polski to robi mi zadania z liceum;)

do Mysia69: Czesc, bardzo chciałabym wyjechać na wakacje do Niemiec do pracy, przede wszystkim w celu podszkolenia języka. Niestety nie wiem jak się za to zabrać i w związku z tym mam kilka pytań. Jeśli nie będzie to dla Ciebie problemem to bardzo proszę odezwij się do mnie ;) : gg 1812946

Gość Bo owieczka jest
podniosę :)

Gość a wiecie
ja też podnoszę ( wiem trochę późno)

Gość praca praca
witam czy ktoś coś wie na temat jakieś pracy w Niemczech koniecznie chcę wyjechać w tym roku niestety nie znam za dobrze języka : (

Gość Onedrzej
Sprawdź sobie portal www.pol-kraft.de . Tutaj znalazłem pracę dla kierowcy i to na bardzo korzystnych warunkach finansowych. Wszystko załatwiają sprawnie i profesjonalnie. Tylko preferują ludzi z doświadczeniem i znajomością języka. Bez tego, to może być tu ciężko...