Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama peła obaw

przyprawy do zup dla dziecka

Polecane posty

Gość mama peła obaw

witam..i tak jak w temacie....jakie uzywacie przyprawy do zup dzieci.moj synek byl przewaznie na sloiczkach bo one takie zdrowe,bez konserwantow,sztucznych barwnikow,pasteryzowane..itp uwazalam ze podajac je dziecku robie dla niego jak najelepiej ale on ma juz 10 miesiecy i zaczelalbym dawac mu juz zupy ugotowane przez siebie czym je doprawic?? chyba powinnam przyzwyczajac go juz do przypraw..mysle o madze,wegedzie itp...ale ten caly glutaminian sodu:(:(:(:(hmm poradzicie cos?? dzieki.

Są przyprawy bez glutaminianu sodu a nawet bez soli w składzie. a poza mieszankami masz: zioła prowansalskie, curry (no dobra, mieszanka), chilli (odrobinka), bazylia, oregano etc, pietruszka, koperek, tymianek. Ja kupuję też "lepsze" składanki indyjskie i azjatyckie (właśnie bez glutaminianu i soli).

A po co dziecku doprawiać? Jeśli do tej pory był na słoiczkach, to jest przyzwyczajony do dań o naturalnym smaku i aromacie. Jeśli już koniecznie chcesz doprawić czymś posiłek dziecka, to najlepiej ziołami

Gość mama peła obaw
no wlasnie nie chodzi mi o ziola..bo nawet do dan ze sloiczka daje je czasami no ale ni chilli przyprawy indyjskie i azjatyckie odpadaja mnie na sam zapach curry naciaga nie mile doswiadczenia z dzieleniem domu z azjatami. chodzi mi o przyprawy ktore nadaja troche solnosci..sol morska jest zrowsza niz wylka prawda? taki rosol bez przypraw to beznadziejnie smakuje;(:(

Gość mama peła obaw
..a co z daniami ktore bede chciala podac "nasze" gulasz,sosy itp chcialabym zeby on juz jadal to co my ale niektore potrawy przyprawia sie przed rozpoczeciem gotowania..odkladac i gotowac osobno??na dwa gary??to moze pozostane przy tych sloiczkach.

Gość nio nio
ja daję sól pieprz, pieprz ziołowy, paprykę ostrą i słodką, majranek, koper, zieloną pietruszkę, liść selera, bazylia czasem, czosnek

Gość nio nio
a jakie ty np znasz potrawy które się przyprawia zawczasu? najwyżej pieprz czarny sól papryka ziele ang, ręsztę na końcu możesz dać. Ja robię własnie taką wersję bazową dla wszystkich(mało słoną) i z tej części do małego naczynka przekładam i daję dziecku, reszte w dużym garze po swojemy doprawiam i cześć!

Gość Gege mamamama
Ja stosuję przyprawy jak nio nio. Gotuję dania dla wszystkich, odkładam porcję dla dziecka i potem dla nas dorosłych doprawiam ostrzej. Nie stosuj weget, kucharków itp ale pojedyncze zioła. Jak doprawisz rosół natką koperkiem, odrobinką soli, do tego seler, marchew pietruszka i por to będzie pycha. Dziecko nie odczuwa tak smaków jak dorosły, nie musi mieć wszystkiego doprawionego

Gość a po co chesz solic dziecku?
troche ziol, naturalnych przypraw w zupelnosci wystarczy!

Gość mama peła obaw
ja przyprawiam duzo wczesniej np.mieso gulaszowe, steki,pieczenie,drob..nie lubie miesa ktore tylko z wierzchu czuc w smaku przyprawy a w srodku nijak:(.moze faktycznie bede mu osobno gotawac a po troszezku dam na sporobowanie "naszego"poobserwuje czy nie uczula go cos. dzisiaj potrawka z kurczaka zobaczymy jak bedzie:)

Gość mama peła obaw
dzieki za rady:)zaczniemy dzialac:):):)

magi i vegeta to nie przyprawy tylko śmieci. Po co chcesz dziecko do tego przyzwyczajać? oczywiście pisząc magi mam na myśli to barachło w butelce a nie lubczyk :D

Gość bukaa
Bazylia zastępuje sól u osób na diecie bezsolnej. Ewentualnie możesz kupic sól o obniżonej zawartości sodu.

w sklepach ze zdrowa żywnością jest taka seria przypraw "Przyprawa bez chemii" - coś takiego http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://zdrowazywnosc.net/image_func.php%3Fimg%3Dgfx/507577de1e9a51d9d95e3154133606d0.jpg%26maxwidth%3D150&imgrefurl=http://zdrowazywnosc.net/index.php%3Fcat_id%3D20%26page%3D0%26view%3D3%26sort%3Ddefault&usg=__lEBb1DNNpFlGM8cV5r38ITgSzs8=&h=176&w=150&sz=5&hl=pl&start=19&zoom=1&um=1&itbs=1&tbnid=nBASChEVQdbf2M:&tbnh=100&tbnw=85&prev=/images%3Fq%3Dprzyprawy%2Bbez%2Bchemii%26um%3D1%26hl%3Dpl%26client%3Dopera%26sa%3DN%26rls%3Dpl%26tbs%3Disch:1 nie wiem czy nie potnie, ja tego używam, sa smaczne i bezpieczne

Gość fdisko
W sklepach zielarskich są przyprawy bez chemii. Są w takich pudełeczkach, cena ok 3-4 zł, ale starczaja na długo. Są różne rodzaje tych przypraw: do rosołu, do kurczaka, do mielonego mięsa, do zup też.

Gość fdisko
Haha, no właśnie o tym pisałam:D Super sprawa:)

Gość mama peła obaw
a do "swoich dan"uzywacie mgi i wegety??rosolki w kostkach??,bo ja niestety tak..kiedys probowalam bez tego wszystkiego,podalam obiad i cala rodzinka ruszyla do kuchni wlasnie po te przyprawy. Lubczyk mialam na ogrodzie ale cos w tym roku kiepsko rosl i nie nie mam zamrozonego:(moze uda mi sie suszony znalezc.

Gość mama peła obaw
paula01 ja w uk niestety ma ograniczony dostep do polskich przypraw jest mase innych z roznych krajow ale nie ryzykowalam jeszcze z kupmnem.

to sprawdz w sklepach ze zdrową żywnością, u nas nawet Vegeta jest teraz Nature - bez chemii. Nie używam kostek, zwykłej wegety czy maggi - jedyne moje grzechy kulinarne to Winiary pomysł na w woreczkach - ale powoli dochodzę sama jak to robić:) udka z kurczaka z solą ziołową pieczone w woreczku sa pycha:).

Gość jaka taka owakka
dopraw dziecku koperkiem,pietruszka,kolendra i ewentualnie jak bedzie grymasil dodaj szczypte soli. dzieci wychowane na sloiczkach niestety sa przyzwyczajone do smaku soli. ja mojemu dziecku nie podawala sloikow i je wszystko niesolone. najwyzej dodaje ziola

do rosołu trzeba dużo lubczyka, niemielonego pieprzu i troche soli - no i duzoooo warzyw i kury rosołowej:) na to wszystko zielona pietruszka i już mi cieknie slinka:)

Gość mama peła obaw
paula01 w tej stronki co mi podalas wysylaja do uk:):):)mase fajowych przypraw,herbat jest dzieki wielkie.

nawet nie wiedziałam:) ale ciesze się, że pomogłam. Fajna tam tez jest przyprawa do rosołu, do ryb i super jest sól ziołowa

Gość mama peła obaw
uwielbiam rosolek:):):)jak mieszkalam w pl to czasami od znajomej babeczki ze wsi kupowalam w sklepach tez mozna bylo dostac dobry drob tutaj niestety wszystko smakuje nijak do wieprzowiny do dnia dzisiejszego sie przyzwyczajam,wolowiny nie kupuje bo smierdzi mi pasza a drob jak wlasne na DOBRY rosol to trzeba kupic organiczny a taki to juz kosztujer okolo 10 funtow za samo mieso to bardzo duzo bo za zwyklego kurczaka place do 4 funtow ale hmm rosol z niego smakuje jak......nie napisze brzydko dlatego jestem zmuszona dowalac do niego kostke rosolowa i inne badziewia...kaczuszke bym tez zjadla:(strasznie drogie.

Gość mama peła obaw
paula01 kupowalas juz cos od nich?? jest tam herbatka bio-activie pur-erh swietna:):):)pomogla mi schudnac i gasi pragnienie:)

Gość mama peła obaw
probowalam :)ja jak chce upiec sztuke miesa to przyprawiam ja dosc obficie i zostawian na noc pod przykrycien w lodowce ale nie wiem czym oni te zwierzaki faszeruja ze tak dziwnie"pachna"podczac gotowania,smazenia to jest koszmar siedze tutaj juz 3 rok a ja nadal sie nie przyzwyczailam:(:(:(