Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przerażonaaaaaaaaaaaaaa

obawa ze nie do żyje 18-stki dziecka:-(

Polecane posty

Gość przerażonaaaaaaaaaaaaaa

Witam mam 10 letnia córke ,jestem w 13 tyg.ciąży mam 33 lata. Moja mama zmarła w wieku 45 lat- rak watroby, babcia i siostra mamy tez umarły przed 50-tka. Srasznie sie boje ze i mnie rak dopadnie badam sie regularnie narazie wyniki ok. Ale mam problemy z tarczycą, wrzody zołądaka.Ciagle mysle ze nie do zyje pełnoletnosci dzieci zwłaszcza młodszego.Nie wiem jak sobie z tym poradzic. Lekarze mówia ze jestem narazona tzn wysokiego ryzyka . Ale nie mam sie martwic na zapas. Jak sobie poradzić ze strachem ???

ale sie badasz i masz dobre wyniki, moze twoja babcia czy jej siostra zbyt pozno wykryly chorobe, nie robily badan, rak to nie wyrok jesli sie go wczesnie wykryje daje szanse wyleczenia, a jak sobie poradzic ze strachem -moze sprobuj zajac mysli czym innym, teraz poki jestes w ciazy ciesz sie tym stanem, kupuj wyprawke, urzadzaj pokoik, zorganizuj sobie dodatkowe zajecia poza praca, wypady weekendowe z rodzina, ciesz sie tym co masz a nie rozmyslaj co to bedzie.

Nie możesz się tyle stresować, to napewno nie uchroni Cię przed rakiem, a jedynie może pogorszyć. Też jestem obciążona genetycznie ze strony ojca - prababcia, babcia i jej jedyny brat, ciocia. Kto następny? Tego nie wiem. Mam 2 małych dzieci i wiem jak myśl o ich utracie może zepsuć człowiekowi nastrój. Jednak nie można się tym zadręczać - a już napewno nie w ciąży:) pomyśl o tym maleństwie i staraj się dawać mu w przyszłości wszystko co najlepsze z Ciebie :) Trzymaj się i głowa do góry.

Gość obciążona
Ja tez jestem w podobnej sytuacji.Nie myślę o tym codziennie.Ale wystarczy ze zle się poczuje. A juz wmawiam sobie ze to nowotwór.Np. Ostatnio miałam objawy białaczki na szczęście wyniki wyszły ok. A co do dzieci to ciągle się wacham właśnie przez obciążenie genetyczne.

ty się nie stresuj bo ci wrzody pękną i tyle będzie rób badania co pół roku choroba wcześnie wykryta jest wyleczalna a zdaje się skoro ty jesteś w grupie ryzyka to masz darmowe te badania??? zapytaj o badanie peta

jeśli panikujesz to co pół roku rób markery nowotworowe, drogie ale lepiej wiedzieć i się kurcze nie stresuj, wszystko siedzi w naszej głowie może kobiety w Twojej rodzinie też miały tendencję do zamartwiania się? gz z powodu ciąży

Gość jezeli robisz regularnie
badania to nie powinnaś się martwić, teraz rak wczesnie wykryty jest uleczalny. A co do dzieci na Twoim miejscu (oczywiście jeśli Cię na to stać) pobrałabym krew pępowinową przy porodzie.

Gość bukaa
Moja ciocia urodziła dziecko po czterdziestce i co pewien czas robiła podobne akcje, że nie dożyje. Nawet zobowiązała moją mamę do opieki nad córką w razie czego. :) A dziś bawi wnuki i nie wybiera się na drugi świat :)

widać, że w Twojej rodzinie są predyspozycje genetyczne do nowotworów...zawsze możesz pomóc dziecku przez zabezpieczenie swojego DNA i DNA dziecka, żeby za kilka lat mogło porównać obie próbki i sprawdzić czy jest zagrożone chorobą.