Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

*Agula85*

Jadłospis tygodniowy czy ktoś ma pomysły?

Polecane posty

Zastanawiam się nad utworzeniem tygodniowego jadłospisu (głównie chodzi o obiady), ponieważ męczy mnie codzienne myślenie co tu dziś ugotować. Może wy też tak robicie? Z chęcią poczytam wasze pomysły, może ktoś pomoże mi ułożyć taki jadłospis? Najlepiej by było jak najtaniej...

U nas na jedzienu sie nie oszczedza ale w ostatni tydzien jedlismy tak: niedziela roslo z kaczki, + makaron i schabowe pon pomidorowka na wczorajszym rosole + obsmzone wczorajsze mieso + ziemniaki i buraczki tarte z chrzanem wt kapusta na zebverkach inalesniki sr rosol z perliczki z ryzem i mieso z rosolu z ziemniakami i zasmazana kapusta czw zupa ziemniaczana na wczorajszym rosole , mielone w sosie z pieczarkami do tego salatka z cukinii pt ryba z ziemniakami + buraczki sob pierogi z truskawkami, jablkiem i sliwami

Gość agnaaaaaaaa
Jagoda 369 taaa....;DDD

Ja niestety muszę oszczędzać na jedzeniu, bo puki co pracuje tylko mąż, ja wciąż pracy szukam ale jak narazie bez skutku. Narazie mamy 20zl na dzień i dlatego chodzi mi o coś taniego

Gość pufa z aksamitu
Jagoda....galanty ten Wasz jadłospis tygodniowy. Ty to wszystko sama gotujesz? Masz czas?

pufa z aksaitu, dzieki Bogu mam gotuje a ja zajmuje sie synem . Czasem odwrotnie. Czemu sie tak dziwicie???

Tanio wychodzą łazanki, placki ziemniaczane, wszystkiego typu racuchy czy naleśniki - raz w tygoniu taki obiad nikomu nie zaszkodzi. 1-2 razy w tygodniu mozesz ugotować zupę jarzynową, dodać do niej makaron czy kaszę i gotowane mięso.

placki ziemniaczane ? albo ziemniaki buraczki i piers z kurczaka ? nagotuj zupy moze znasz ciap kapuste ? chyba nie :P wiec tak bardzo dobre i smaczne slaskie jedzenie kupujesz kapuste kiszona , ja wymoczysz by az tak slona nie byla , gotujesz ziemniaki potluczesz je (chyba wiecie o co chodzi :P) kapuste tez troche pogotujesz do miekkosci , na patelce przyszmaz boczku do ziemniakow dajesz kapuste i boczek wymieszasz a raczej tluczesz wszystko razem do tego mielone i pyszny obiad :) polecam (jesc na cieplo )

Gość pufa z aksamitu
Ja dzisiaj obiad zrobiłam w ciągu 20 minut. Ugotowałam makaron, podsmażyłam na maśle z wegetą i pokrojoną kiełbasą, dodałam natkę pietruszki i jajko. Wszystko się podsmażyło i po dodaniu ketchupu była podróbka zapiekanki z patelni. Smacznie i tanio. Możesz też kotlety ziemniaczane robić z sosem pieczarkowym. Też smacznie i tanio. I jeszcze kopytka, kluski leniwe, placki ziemniaczane, pulpety z mielonego.

Dziś słyszałam reklamę, ze w tesco jest łopatka po 7 zł, możesz zrobić z niej gulasz i podać z kaszą gryczaną. Do tego ogórek kiszony. Jajko sadzone z ziemniakami i buraczkami.

aha zapomnialam wiec jak te wszytskie skladniki do ziemniakow wlozysz to przypraw sola(jesli ziemniaki posolisz to nie musisz) i pieprzem do smaku i kilka kropel octu

o właśnie, wszelkiego rodzaju zapiekanki z kawałkami mięsa, boczkiem, resztką wędlin, do tego trochę groszku czy kukurydzy i wymiennie makaron czy ryż. Krokiety z kapustą (o ile chce ci się robić)

tak wiem co to jest ciap kapusta :D też robię, jestem ze śląska Jeśli chodzi o zupy to nie bardzo bo mąż się nimi nie najada, zresztą ja też nie przepadam.

pufa z aksamitu, tylko ze ten Twoj dzisiejszy obiad to kluchy ktore dadza energie na krotko... a wogole polaczenie makaronu z jajkiem... :O bleeee

Agusia 85---a no chyba ze tak :D ale moze innym sie przepis przyda:P to narob mu klusek miecho ,bigosu narob na 2-3 dni , z kielbacha

Gość masło maślane+margaryna
Poniedziałek: -pomidorowa z ryżem -ziemniaki, nóżi z kurczaka, buraczki tarte z chrzanem Wtorek: -pomidorowa z ryżem (z wczoraj, gotuj zupę na dwa dni) -naleśniki z dżemem Środa: -barszcz czerwony z ziemniakami -spaghetti (makaron, sos, ser żółty) Czwartek -barszcz czerwony z jajkiem -placki ziemniaczane Piętek: -Fasolka po bretońsku+chlebek (danie syte więc nie musisz gotować drugiego) Sobota: -ziemniaki pieczone+kefir Niedziela: -rosół z makaronem -ziemniaki, kotlety mielone+mizeria

U mnie tę ciap kapustę podawało się zawsze z kaszanką. Do dziś nie moge na nią patrzeć.

Jedzenie teraz jest bardzo drogie wiec nie bardzo mozna doradzic zeby bylo tanie a zeby sie mozna bylo najesc... bo wiesz mieso bardzo drogie jest... :( a moze powinnas robic golabki, pulpety to mozna zrobic z resztek z lodowki wszystko mzielic i wlozyc do srodka. U nas czasem tak robimy .

Gość pufa z aksamitu
Dla mnie np. rosół z kaczki jest nieporozumieniem i w ogóle rosół. Tłusta woda i kluchy...bleeeeeee!!!!

Gość masło maślane+margaryna
Poniedziałek: -pomidorowa z ryżem -ziemniaki, nóżi z kurczaka, buraczki tarte z chrzanem Wtorek: -pomidorowa z ryżem (z wczoraj, gotuj zupę na dwa dni) -naleśniki z dżemem Środa: -barszcz czerwony z ziemniakami -spaghetti (makaron, sos, ser żółty) Czwartek -barszcz czerwony z jajkiem -placki ziemniaczane Piętek: -Fasolka po bretońsku+chlebek (danie syte więc nie musisz gotować drugiego) Sobota: -ziemniaki pieczone+kefir Niedziela: -rosół z makaronem -ziemniaki, kotlety mielone+mizeria

Jako dziecko też czasami jadałam ziemniaki w mundurkach z twarożkiem z cebulką i szczypiorkiem. Pyszne, muszę to kiedyś zrobić.

Gość Właśnie w zeszły weekend
zaplanowałam sobie obiady na cały tydzień.Pojechaliśmy do marketu,zrobiliśmy zakupy jedzeniowe w sumie za jakieś 150zł, w tym wszystko, na kolacje,na śniadanie i na obiad i nawet mleko i słoiczki dla synka. Na obiady na cały tydzień nakupowałam po trochu mięsa mielonego, pierś z kurczaka, s4 kotlety schabowe,sosy do makaronów ze słoika, rybę mrożoną, parówki,mrożone warzywa, jajka, makaron to tak po krótce. I np w jeden dzień robię spaghetti z jednym z sosów i mięsem mielonym, na drugi rybę, na inny kotlel smażony. Jeszcze inny zamiast obiadu jajka w majonezie z ogórkiem kiszonym i cebulką, bo tak lubimy, raz parówki z pomidorami, cebulą w takim sosie curry i z bagietką z masłem. Tak że za te 150 zł w sumie nakupowaliśmy jedzenia dla 3-osobowej rodziny na cały tydzień na wszystkie posiłki i wystarczyło, że np. w tygodniu za parę złotych tylko dokupiłam jakąś surówkę, jakiś ogórek kiszony czy bagietkę i jedzenie załatwione.Część wiadomo, jeszcze ma się w domu, czy jakiś fix do mięsa, czy buraczki zaprawione w słoiku, to wystarczy ze spiżarni wyciągnąć.

20zł na dzień to wcale nie jest mało wychodzi 140zł na tydzień, zawsze robię zakupy w soboty w auchanie, kupuję jedzenie na cały tydzień, jakieś kosmetyki i chemie i wydaje około 140zł za cały kosz zakupów. gotuję rózne dania codziennie mamy mięso, np ćwiartki ostatnio kupowałam po 3,99zł a schab po 9,99zł jak się chce to się uda z doświadczenia wiem że zakupy w kilku sklepach to większe koszta a największe są w osiedlowych małych sklepikach niestety.

no u mnie zawsze ciap kapuste podawlali z mielonym :) do dzis lubie a moj chlop z mazur nie znal tego i tez polubil :D golabki wlasnie dobre

Gość Właśnie w zeszły weekend
Lepiej faktycznie, jak masz limit 20 zł na dzień, czyli 140 na tydzień, rozplanować zakupy na tydzień iść zrobić w 1 dzień, troszkę z tych 140 sobie zostawić, żeby było w razie co na dokupienie jakiegoś drobiazgu i załatwione.Jak kupuje się co dzień po trochu i co dzień wymyślka, co na obiad kupić, to z doświadczenia powiem, że drożej wychodzi.

ciap kapusta brzmi smacznie;-) ja tez zawsze gotuje na dwa dni, np więcej ziemniaków i na drugi dzien mam kopytka do tego cebulka skwarek z jakiegos boczku zupa z dnia poprzedniego i obiad syty smaczny i tani

20 zł na dzień ale nie na samo jedzenie, czasem trzeba kupić jakąś chemię, coś dla dziecka.... Dlatego zależy mi na tanich obiadach. Już wam dziękuję za niektóre pomysły :)