Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zmartwionaaaaaaa

INNE NAZWISKO MATKI A INNE DZIECKA ! PYTANIE ?

Polecane posty

Gość Zmartwionaaaaaaa

Witam chciałam spytać was jak t jest kiedy dziecko ma np nazwisko ojca a matka nadal swoje Z przyszłym mężem planowaliśmy ślub już dużo wcześniej niestety nie damy rady go zrobić jeszcze przed narodzinami dziecka z powodu różnych innych poważnych sytuacji losowych Chciałam spytać czy będe miała jakieś problemy że dziecko ma inne nazwisko i ja inne ? Bo raczej głupie było by nadawać nazwisko moje i potem zmieniać z tym chyba było by gorzej ? Prosze o opinie najlepiej osoby które mają taką sytuacje

Gość Zmartwionaaaaaaa
?

Syn ma po ojcu ,a ja panienskie,ale ja jestem po rozwodzie,a nie przed slubem:)Nie mialam zadnych problemow ani dziwnych pytan od ciekawskich. Kodeks rodzinny ,Art.88

Gość Opal 31
Skoro ojciec "przyznaje" się do dziecka, to wg.mnie bez sensu dawać swoje.Zwyczajnie, idziecie z karteczką ze szpitala(zgodnie z wyznaczonym terminem) bodajże do USC zgłosić dziecko i ojciec składa oświadczenie przed naczelnikiem, że dziecko uznaje za swoje i daje mu swoje nazwisko. Mam 5 letnią córkę, która nosi inne nazwisko niż ja i z żadnymi komplikacjami się nie spotkałam.Wiem, że czasem ksiądz przy chrzcie robi problemy, ale to chyba zależy na kogo się trafi.Ja takich problemów nie mam i nie miałam.Niedługo urodzę drugą córkę i też będzie taka sama sytuacja.A ślub i tak weźmiemy, tylko pewnie za jakiś rok, może dwa:)

Gość Zmartwionaaaaaaa
niektorzy twierdza ze sa problemy potem jak dwa rozne sa nazwiska ? jak myslicie ?

no co Ty, ja ucze w szkole i całe mnóstwo takich dzieci, często laski sobie zostawiają nazwisko, już nie ma mody że masz mieć po mężu. Albo mają podwójne. Często są też po rozwodach. Albo nie mają ślubu z ojcem dziecka. Nikt nie robi problemu, bo nie ma o co. Moja mama miala zawsze inne nazwisko bo sobie zostawila swoje przy slubie i co, jaki problem????

Gość thaisse80
Ja mam inne nazwisko niz moja coreczka. wynika to z tego, ze tu gdzie mieszkam (we Wloszech) kobieta jak wychodzi za maz zachowuje swoje nazwisko (jak sie uprze to moze wziasc nazwisko meza ale potem moga byc klopoty przy zalatwianiu roznych spraw w urzedach). tak wiec moja corcia ma nazwisko meza:))

niektóre kobiety po prostu zachowują swoje nazwisko. Ja chyba tak zrobię i nie przejmuję się że moje dzieci w przyszłości będą miały nazwisko ojca, to żaden problem. Mojej koleżanki mama wyszła za mąż i zmieniła nazwisko, a koleżanka do 18 roku życia miała nazwisko swojego biologicznego ojca - więc czy jej matka by wyszła za mąż czy została panną, miałyby inne nazwiska. A jak koleżanka skończyła 18 lat i składała wniosek o dowód to złożyła podanie o zmianę nazwiska bo ojczyma traktuje jak ojca - i bez żadnego problemu zmieniła nazwisko.

Gość problem moze
byc np. przy wyjezdzie za granice, w sutuacji gdy np.policja Cie wylegitymuje w sytucji gdynp. dziecko nagle znajdzie sie w szpitalu... takze to nie jest takie " bezproblemowe" najbezpieczniej jest miec przy sobie akt urodzenia- wtedy w takich administracyjnych sprawach jest pewnosc, ze jestes matka dziecka :)

poperam wpis nade mna, na lotnisku bedzie problem ale tylko z Polskiej strony, panowie celnicy zawsze maja problem

Gość thaisse80
Polscy panowie celnicy czepiaja sie chyba wszystkiego co sie da. mam znajoma co bardzo duzo podrozuje i nigdzie sie jej nie czepiaja tylko na granicy RP.

wystarczy zlozyc podanie o dowod osobisty dla dziecka czy o paszport moje dzieci maja a ja tez mam inne nazwisko niz oni ale jako matka figuruje w dowodzie osobistym dzieci.

Thaisse80 Niestety tak jest ja wlasnie z corka bylam do tej pory 3 razy w Polsce, za pierwszym i 2 razem nie mielam dokumentu na nowe nazwisko, corka ma paszport na nazwisko ojca (Angielsko brzmiace) a ja wjezdzalam na stary pasport. POprosili mnie o akt ur, dalam angielski, facet na to ze on chce tlumaczenie bo on nie rozumie po ang ( a noje imie wpisane na papierze wielkimi literami). Na co ja spokojnie powiedzialam ze jestesmy w Unii i ze moze czas sie nauczyc:-P Pan celnik jako zemste chyba wymyslil sobie uwaga; oswiadczenie ojca ze dziecko moglo opuscic UK. Moja odpowiedz; dal zgode na paszport tp znaczy ze dziecko podrozowac moze. Pan na to, ze nie on chce papier, na co ja; a ja protokul na pismie na ktorego podstawie Pan chce ten dokument. No i temat sie skonczyl Drugi raz Pani w Krakowie miala problem z ang aktem ur, ale moja mama wyciagnela pieczec tlumacza przysieglego i sie pyta gdzie ma poswiadczyc:-P Na co Pani odburknela ;a pani za maz wyszla?to czego Pani papierow nie zmieni? No kurcze nie wytrzymalam i powiedzialam ze nie ma obowiazku aby zmieniac nazwisko na nazwisko meza. Za 3 razem mialam juz dowod zmieniony na nazwisko;-/

Gość Zmartwionaaaaaaa
a co jesli dam dziecku nazwisko ojca przypuscmy rozstane sie z nim i bede chciala by dziecko nosilo moje naziwsko wtedy chyba nie bedzie to mozliwe zeby nosilo moje ?

Gość Zmartwionaaaaaaa
po 13 roku zycia dziecko chyba musi dac zgode czy ojciec musi ?

Gość Zmartwionaaaaaaa
??

Gość Onawaw30
A to nie chcesz swojego nazwiska panienskiego przekazac dalej?