Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mlodamama!!

karmienie niemowlat w 4mcu zycia!!

Polecane posty

Gość mlodamama!!

witam mam pytanko do doswiadczonych mam otoz mam 4-cznego synka ktorego do 6 tyg zycia karmie mlekiem modyfikowanym i ostatnio poszezylam mojemu dziecku diete o kleik na noc ale niestety to mojemu dziecku nie wystarcza budzi mi sie w nocy prawie co 2 godz i domaga sie jesc zaznaczam ze moj synek byl przenoszony dwa tyg i wazy teraz okolo 8kilo wiec jest z niego kawal chlopa :) nie jest otyly ale jest popsrotu duzy ma70cm :) czytam rozne opinie i wszedzie pisze zeby dziecku poszerzyc diete dopiero po 5 mcu badz 6 ale mi jest tak szkoda mojego dziecka chcialabym zeby spokojnie przespal chociaz kilka godzin w nocy i dlatego pytam moze dziewczyny mozecie mi podpowiedziec jak wy karmilyscie swoje dzieci ?moze w ciagu dnia dawac mu wiecej kleiku? albo kaszke? juz sama nie wiem... prosze o podpowiedzi...

ja jak córcia miała 4 miesiące dawałam jej kaszki, marchewkę, jabłko. Daj pół godz przed zaśnięciem kaszkę na dobranoc ona jest bardziej sycąca niż zwykła może to pomoże.

Gość śpiworkowa mama
Nieprawda, że po 5 czy 6 dopiero poszerzanie diety. Jeśli jest karmiony sztucznie,to już po skończeniu 4 miesiąca podajesz jarzynki i owoce. Dawałaś mu już jakieś obiadki,owoce ? Może spróbuj, może widocznie mleko i kleik to dla niego za mało. Jak zje w ciągu dnia np. słoiczek obiadku i jakiś deser owocoy, to w nocy nie będzie tak się domagał jedzenia.

Gość śpiworkowa mama
Właśnie, dodaj też do diety kaszkę. Ale oczywiści wszystko stopniowo, nie że na raz kaszka, obiadek i owoc. Stopniowo wprowadzaj po jednym nowym daniu.

Gość DOBRA SPACERÓWKA1
torzeczywiście jest spory jak na 4 miesiące, na pewno ciężko takiego klocka nosić :D moja ma 76 cm a ma rok i 3 miesiące :D a powiedz po ile mu mleka dajesz na raz i ile razy na dobe?

Gość mlodamama!!
daje mu mleko jak sie obudzi czy kolo 6 rano wypije 180ml pozniej kolo 9 wypije kolo 100ml pozniej w poludnie przed spacerem to wypije 100ml i po spacerze tez gdzies tyle wypija i kolo 19 daje mu wtedy mleko z kleikiem to wypije gdzies kolo 240ml wczoraj mu dalam kleik w ciagu dnia ale i tak mi sie budzil w ciagu nocy prawie co godzine i dalam mu pierwszy raz deserek pare lyzeczek bo to piewrszy raz :) a co do wielkosci mojego synka to fakt kawal klocka hehehe :) ale najwazniejsze ze zdrowy tylko musze cos zrobic z ta dieta bo juz nei daje rady...

Gość DOBRA SPACERÓWKA1
koleżanka tez miała dużego chłopca i jak miał 4 miesiące i 1 tydzień zaczeła mu wprowadzać powoli kaszki i obiadki, tak lekarz zaleciła, bo po prostu potrzebował czegoś wiecej niż tylko mleko, także możesz kaieś jabłuszko czy marchewkę mu dawać stopniowo, a jesli o noc chodzi to co ty go co godzinę karmisz??? no mam nadzieję że nie, jak zje o 19 to spokojnie po takiej ilości powinien do 6 wytrzymać, albo do 3 chociaż....może on wcale nie głodny tylko chce się przytulic? a smoka mu dajesz do spania??

Gość mlodamama!!
nie karmie go co godzine bez przesady...ale ze dwa razy w nocy go musze dokarmic dzisiaj na przyklad o 23 sie obudzil i wypil mi 100ml mleka i kolo 4 tez sie obudzil i musialam mu dac jesc...i daje mu smoczka na noc ale wypluwa jak zasnie :) no nic dzisiaj sprobuje mu dac obiadek zobaczymy ...:) dzieki wielkie za podpowiedzi...

Gość mlodamama!!
ale zapomnialam dopisac ze mimo tego budzi sie w nocy bardzo czesto i wlasciwie to nie wiem czemu?? poprostu nie spokojnie spi... ehhh nie wiem juz sama... :(

Gość śpiworkowa mama
2 razy w nocy to nie tragedia. Może taka uroda dziecka i już . Choć byś mu dała tonę jedzenia w dzień, to w nocy i tak się może obudzić na dokładkę. Mój już starszy niemowlak a też mu się zdarza wypić raz mleczko w nocy, czy przebudzać kilka razy. A je normalnie różne obiady, owoce, kaszki, jogurciki.

Gość śpiworkowa mama
A dodam, że może się przebudzać z powodu idących ząbków. Mój też w tym wieku zaczął bardzo niespokojnie spać i to nie była kwestia głodu, tylko bolących dziąsełek.

Gość kasia 1287654
karmienie 2 razy w nocy to jest mało na 4miesięczne dziecko!!!!!

Gość kasia 1287654
może powietrze mu nie odpowiada, kup nawilżacz, może jest mu za gorąco albo za zimno? A jak się budzi to placze?

Gość śpiworkowa mama
Oj bez przesady kasiu, mało to nie jest, tylko w sam raz. A co, ma jeść co chwila , dobrze, jak żołądek ma dłuższą przerwę w nocy. Noworodek, czy niemowlę do 3 miesiąca, to może i je częściej, ale 4-miesięczniak nie musi, tym bardziej, że maluch autorki sporo waży i mierzy.

wiesz co moj synek tez taki duzy byl i jest, jak mial 4,5 mc to wazyl cos 9 kg z hakiem:) w ciagu dnia jadl chyba 5 razy 180 ml mleka, z tym ze ostatnie karmienie bylo poznym wieczorem i 6ty raz butla nad ranem kolo 4 tej, wiec podobnei jak u ciegie, ale nie wybudzal sie miedzy karmieniami mysle ze jak najbardziej mozesz mu dodawac kaszki do mleka (ryzowa, kukurydziana)i zaczac mu wprowadzac inne jedzenie : marchewka, jablko, potem ziemniaczek itd; poza tym uregulowac troche czas posilkow, tzn, troche pozniej butla ale zamiast 100 ml to 180; wiadomo ze od razu nie wszystko sie uda ale stopniowo na pewno powodzenia!

takie duzo wazace dziecko moze spokojnie przespac cala noc! wiadomo ze nie od razu, jesli jest przyzwyczajone do nocnych karmien, ale warto sprobowac

Gość mlodamama!!
tez tak myslalam ze moze mu zeby beda szly calkiem mozliwe.... posilki ma raczej regularne w ciagu dnia od poczatku staralm mu sie dawac regularne posilki... no nic sprobuje mu dzisiaj podac jakis obiadek po spacerze i przetrzymam go troche dluzej z ostatnim karmieniem moze faktycznie jak mu dam pozniej ale wiecej to przespi jakos dluzej... :) dzieki wielkie dziewczyny za pomoc... :)

Miss M - dzieci piersiowe to chyba tak maja ze dluzej i czesciej jedza w nocy, no bo to w koncu fajnie do cycusia sie przytulic i przy nim zasnac:) Autorko zobaczysz bedzie dobrze, maluch jest w fazie intensywnego wzrostu to i wiecej je, moze tez rzeczywiscie zabki sie szykuja i stad to budzenie; ale juz niedlugo bedzie lepiej i bedzie przesypiac cala noc:)

Gość mlodamama!!
mam nadzieje bo czasami jestem wykonczona jestm caly czas sama z moim malym brzdacem i wykanczajace jest to wstawanie nocne jesli sie nikogo nie ma do pomocy... a chcialam jeszcze zapytacile razy wasze dzieci spia w ciagu dnia?bo moj maly z rana gdzies 30min tak kolo 9 w poludnie zazwyczaj jak idziemy na spacer to ze 2 3 godz i tyle... wiecej nie chce spac... dzisiaj mu kupie obiadek i zobaczymy jak to bedzie ...sprobujemy...:)

teraz już marudzisz a co dopiero będzie potem:0 Co ja mam powiedzieć Mój mąż pracuje w delegacji więc wraca tylko na weekendy, cały dzień siedzę sama w domu z dzieckiem. Mała jest rozpieszczona i ciągle trzeba ją nosić na rękach, w dzień śpi bardzo mało ma 3 drzemki po poł godz i w nocy wstaje do niej 2 razy. CZesem nie mam już siły ale ja na nią poparez jak śpi i jest taka slodka to serce mi mięknie:0

Gość mlodamama!!!
poprostu sie pytam bo jestem pierwszy raz mama nie mam niestety doswiadczenia i do tego jestem sama...a po to jest to forum zeby zadawac pytania i wymieniac sie doswiadczeniami i jak kazda z nas mlodych badz starszych samotnych badz nie samotnych mam jestem czasami zmeczona...:)

Witam. A ja trochę z innym tematem. Testuję mleko Gerber 2 i 3. Mam próbki i całe opakowania mleka do rozdania. Jeżeli jest ktoś zainteresowany,to przeslę mleko w zamian za opinię po jego wypróbowaniu. Czekam na odpowiedź na e-mail emihaha@interia.pl