Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bcnvj

Czy w Polsce możliwy jest poród w domu?

Polecane posty

Gość bcnvj

Pytanie j.w.

Gość ehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
Oczywiście, że tak.

Gość gryczka
Czytałam, że tak. Ale trudno jest znaleźć położną, która sie podejmie asystowania przy takim porodzie i w sumie nie wiem, gdzie się dowiadywać? Może przez stronę Rodzic po Ludzku?

Gość a co jakby urodzic w domu bez
poloznej? ;)

Gość szkoda nawet gadac...
bo polska jest zacofanym krajem w innych bardziej cywilizowanych krajach kobety normlanie mogą rodzic w domu nawet w wodzie i niema nic w tym dziwnego to tylko w tej pojebanej polsce tak jest ze wszystkim....

Gość bcnvj
No właśnie, moja mama mi mówiła, że jakaś tam córka jej znajomej urodziła niedawno w domu, była wynajęta położna itd. Wydawało mi się że w Polsce porody "na własną rękę" są zabronione...

chcesz ryzykować? odpukać coś się może stać a wiesz jaką zawrotną prędkość ma polskie pogotowie...

o takim bez położnej mówię oczywiście. Domowy na pewno jest możliwy, tak samo w wodzie, tylko pewnie kosztuje przynajmniej wysiłek, a prawdopodobnie sporo kasy :)

a co jakby urodzic w domu bez poloznej? 15 lat temu moja mama urodziła siostre w domu asystowała jej sąsiadka i ojczym karetka nie zdążyła dojechac bo mamuśka urodziła w kwadrans a 5 lat temu miała powtórke z rozrywki drugi raz urodziła w domu znowu poród trwał pare minut tylko ,że odbierałam poród ja wraz z babcią bo nikogo nie było innego więc wszystko jest możliwe

nie sa zabronione, nikt ci nie moze czegos takiego zabronic. czasem sie zdaża że porod przyjdzie znienacka i oijdzie szybko i co? i nie ma wyjscia. umów sobie położną, pogadaj z lekarzem, miej pod ręką "szofera" żeby w razie komplikacji mógł was szybko zawieźć do szpitala - i rodź.

Gość passkal
Pacjent ma prawo do odmowy wykonywania badan czy innych czynności medycznych, ale jak dochodzi do uzasadnionego zagrozenia życia to prawa pacjeta przestają istnieć i lekarz robi to co musi, więc jak zemdlejesz przy porodzie może cie wywieść do szitala i masz gowno do gadania.

Gość kiedy do mnie przyszła położna
w ramach patronażu powiedziała mi ze kwalifikuję się do porodu w domu bo urodziłam bardzo szybko, 30 min na porodówce spędziłam, nie pękłam, ani mnie nie nacięli. z tym ze ja bym się bała rodzić w domu. na początku wszystko moze być ok, ale niespodziewanie mogą się pojawić komplikacje. w szpitalu zawsze bezpieczniej, wydaje mi sie.

Gość passkal
Jak zaplącze się w pępowinę to zanim karetka przyjedzie może być już po zawodach, w szpitalu mogą w minute cesarke zrobić.

Gość dziwnie sie z tym czuje
jak najbardziej sa mozliwe w warszawie np jest wiele poloznych odbierajacych porody w domu jednak ciaza musi przebiegac bezproblemowo w razie powiklan nie czeka sie na karetke tylko wsiada we wlasny samochod i pedzi jak najszybciej do szpitala dodam jeszcze ze komplikacje podczas porodow domowych zdarzaja sie rzadziej niz podczas porodow szpitalnych a w Holandii rodzi sie w domu, chyba ze ciaza przebiega nieprawidlowo i sa wskazania do porodu szpitalnego inaczej tylko w domu porod domowy to to piekne przezycie, szkoda ze ja sie nie kwalifikuje :( mozliwe ze za jakis czas porody domowe beda refundowane :)

ja nie mowie, ze zaplanowany porod w domu... ale wlasnie taki szybki, z przypadku. Mam znajoma, ktora przyjmujac sie do szpitala musiala zwierac nogi, bo miala wrazenie ze sie z niej dziecko wysunie. Na sali porodowej tylko kucnela (nawet jej nie kladli i juz po porodzie. A ruszyla do szpitala od razu po pierwszych oznakach, ze sie zaczyna. Urodzila 3 tygodnie przed terminem.

wiec nie wiem czy w takiej sytuacji nie lepiej i bezpieczniej i mniej stresujaco byloby wlasnie zostac w domu ;)

Wiesz, w sytuacji awaryjnej to i na przystanku można urodzić:-) irena Chołuj - naczelna, polska położna domowa;-) twierdzi, że "ciało wie, jak rodzić".

Gość dziwnie sie z tym czuje
moja znajoma ostatnio urodzila sama w domu, miala zaplanowany porod domowy i polozna nie zdazyla dojechac urodzila dziecko prosto w swoje rece, wszystko bylo w porzadku, po chwili dojechala polozna i sie nimi zajela wyobrazcie sobie mine jej meza kiedy zobaczyl ja z dzieckiem w rekach :D

Tak, jak piszą dziewczyny - możliwy, musisz tylko dogadać się z położną i oczywiście w takim przypadku Ty pokrywasz koszty (podobno niedługo ma to już być na NFZ). Poród jest czymś naturalnym i to czy rodzimy w szpitalu czy w domu zależy od kultury danego kraju. Ktoś tu wspominał o Holandii - tam 80 czy 90% porodów jest w domu, a w USA np. mają kręćka i 99% rodzi w szpitalu, a większość ma cesarkę na życzenie. Co kraj to obyczaj.