kaka3568 0 Napisano Listopad 23, 2010 Hej, chciała bym się dowiedzieć kilka informacji od osób które maja to już za sobą. Mianowicie jak należy się ubrać na takie badanie? Jak ono tak naprawdę wygląda? Czy jest bolesne bądź nie przyjemne? I czy jeśli mam skończone 17 lat lekarz może wypisać mi tabletki antykoncepcyjne?? Czy mimo, iż nie mam ukończonych 18 lat obowiązuje go tajemnica lekarska i nie poinformuje o tej wizycie mojego ojca?? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pola_12345 0 Napisano Listopad 23, 2010 hej :) na wizytę do ginekologa możesz założyć spódniczkę lub jakąś dłuższą bluzkę, żeby zza parawanika przejść na fotel ginekologiczny tak będzie łatwiej, mniej krępująco, bo takie paradowanie bez majtek przez gabinet nie każdemu pasuje. lekarz najpierw przeprowadzi z Tobą wywiad. zapyta o Twoje cykle ile trwają i kiedy wystąpiła ostatnia miesiączka. odpowiesz też z jakim problemem przychodzisz. następnie jest badanie, kładziesz się na fotelu ginekologicznym i rozstawiasz nogi kładąc je na szeroko rozstawionych takich jakby skrzydełkach tego fotela. w zależności od tego czy jesteś dziewicą czy nie badanie będzie wyglądało inaczej. jeśli jesteś jeszcze lekarz zbada Cię palcami przez odbyt lub zrobi USG, lub i to i to. jeśli nie jesteś dziewicą lekarz najprawdopodobniej obejrzy pochwę przez wziernik, zrobi USG pochwy oraz wkładając place do pochwy pouciska na brzuch żeby sprawdzić jajniki. badanie absolutnie nie jest bolesne, sama sytuacja może jest mało komfortowa więc po prostu należy się odprężyć. Lekarz niestety nie może przepisać Ci tabletek antykoncepcyjnych bez zgody rodzica bądź opiekuna jeśli nie masz ukończonych 18 lat. do wizyty u gina poprzez kasę chorych musisz pokazać książeczkę ubezpieczeniową, którą posiadają rodzice tzw "rodzinna książeczka ubezpieczeniowa", w którą wpisane są dzieci. chyba, że pójdziesz prywatnie, tam nie musisz mieć żadnej zgody. Absolutnie każdego lekarza obowiązuje tajemnica lekarska i nie powie o wizycie Twojemu tacie. No tylko tak jak wspomniałam, żeby iść na kasę chorych trzeba pokazać ubezpieczenie i na tzw "leczenie ginekologiczne" potrzeba jest zgoda rodzica. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pola_12345 0 Napisano Listopad 23, 2010 aha i zapomniałam jeszcze o badaniu piersi :) które na koniec wykonuje lekarz, może też zrobić USG piersi. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość hahaha_hahaha Napisano Listopad 24, 2010 jasne lekarz na nfz wykona na jednej wizycie te wszystkie badania-chyba pola dawno nie byłaś u lekarza państwowo:). Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Pola_12345 0 Napisano Listopad 24, 2010 była na wizycie 17 listopada :) lekarka sprawdziła pochwę wziernikiem, przez palce, zrobiła też USG pochwy i zbadała mi piersi Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kittykid Napisano Listopad 24, 2010 też mam 17 lat. we wrześniu byłam na pierwszej swojej wizycie. byłam ubrana w jeansy, ale lekarz miał jednorazowe spódniczki którymi można sie było przewiązać. lekarz na początku ze mną porozmawiał, potem miałam badania na fotelu: wziernikiem a potem palcami. Następnie miałam też cytologie, po której wyniki miałam sie zglosić po tygodniu. do lekarza poszłam sama. pigułki antykoncepcyjne wypisał mi bez problemu. nie bój się, okazuje się, ze naprawde nie ma czego :)! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach