Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomozcieeeee proszęęęe

czy tu jest zdanie złozone ? polonisci pomocy !!!!!!!!!

Polecane posty

-jakie są objawy ? -katar,bol głowy i mięśni,łamanie w kosciach,gorączka -od ilu dni dziecko gorączkuje / -od wczoraj rana. -osłuchajmy...Oddychać! Nie oddychać...Wszystko w porządku.Oskrzela i płuca czyste.Teraz zajrzę jeszcze do gardła.Powiedz: ,,aaa" -czy coś już wiadomo ? -tak jak przypuszczałem,to grypa.Zaraz zapiszę leki. gdzie tu jest zdanie zlozone ?

w zadnym zdaniu nie widzę dwoch orzeczeń ,proszę was o pomoc

Gość niepolonistka
Polonistką nie jestem, ale bym powiedziała, że to zdanie: "-tak jak przypuszczałem,to grypa." Bo można w tej drugiej części - to jest grypa. No nie wiem, tak sobie kombinuję :D

przeciez w ost.nie ma dwoch orzeczen?? bo pierwsze zdanie ,,tak jak przypuszczałem,to grypa ---1 orzeczenie a po kropce zaczyna sie drugie zdanie Zaraz zapiszę leki.

Gość DziewczynaJesienna
"tak jak przypuszczałem,to grypa" - wypowiedzenie zlożone - pierwsze zdanie (orzeczenie przypuszczałem), drugie równoważnik zdania (mozna dodać jest)

w 1 zdaniu przypuszczałem a w drugim zapiszę ,nie widze więcej orzeczen przeciez.Ucze sie w IV klasie i pani kazała samej opracowac ten temat a to dla mnie nowe

nie rozumiem. Pani nam mowiła na lekcji ze orzeczenie odpowiada na pytanie co robi,co sie z nim dzieje ,nie mowila o jakis przypuszczeniach a rownowaznik nie ma orzeczenia przeciez ?

Gość DziewczynaJesienna
Tylko to jest złożone, które zaznaczyłam, żadne inne :) Powodzenia!

Gość DziewczynaJesienna
Przypuszczałem - to orzeczenie. A wypowiedzenie złożone może się składać ze zdania i równoważnika zdania. Uczę polskiego :) z tej samej książki :)

Dziewczyno jesienna ,ale rownowaznik to zdanie bez ,a zdanie zlozone musi miec co najmniej 2

nam pani nie tłumaczy ,pracujemy sami na lekcji i sami uzupełniamy cwiczenia.Pani dziewczyno jesienna bardzo pani dziękuję

Gość DziewczynaJesienna
Powodzenia, tylko "pozazdrościć" takiego polonisty ;>

i w poleceniu jest podkreśl zdania złożone ,ale jest tylko jedno ? Tak ? teraz zaczynam to rozumieć . dziękuję za pomoc .

Ta nasza pani jest strasznie wymagająca ale nie tłumaczy .Uczy nas poslkiego i historii .Sami pracujemy na lekcji .Zadnego tłumaczenia ,pani mowi że na studiach nikt nam nie bedzie tłumaczyc i musimy byc samodzielni. Dlatego ciągle mam kłopoty i nie raz nie umiem odrobić lekcji. Bardzo dziękuję

Gość fajna nauczycielka tłumaczy
swoje lenistwo wiesz, że macie macie prawo wymagać wytłumaczenia wątpliwości? warto powiedizeć wychowawczyni o problemie

rodzice chcieli powiedziec pani dyrektor ale doszli do wniosku że pani może sie ,bo ma taką opinię

może się mścić -urwało mi posta .

Gość do dziewczyny jesiennej
Czy masz adres e-mail ? podaj proszę:)

Gość bo orzeczenie jest domyslne
w domysle (JEST grypa), więc tp zdanie. Nie jestem polonistka, ale na chłopski rozum.

Nie słuchaj ich... Zdanie połączone z równoważnikiem zdania po przecinku to NIE jest zdanie złożone. Co z tego, że można dodać "jest"? :O Orzeczenie nie może być w domyśle, to nie podmiot! LUDZIE! Żeby orzeczenie było, musi zostać napisane. Tam go nie ma, więc wszystkie zdania w dialogu to zdania pojedyncze. Ciężko by Wam było nawet w gimnazjum, skoro takie gafy z języka polskiego popełniacie. :P:P:P

Gość Lokrecjo jak to nie ma ?
Nie ma ? w poleceniu jest podkresl zdanie zlozone .Na poczatku napisalam ze nie ma ,potem tamto co mi podpowiedzieli ,a teraz piszesz ,że nie ma ?

No ,ja napisalam ,że nie ma ale tu była jedna pani polonistka i napisała że jest :(

Tu pisała pani polonistka : ,, 14:06 [zgłoś do usunięcia] DziewczynaJesienna "tak jak przypuszczałem,to grypa" - wypowiedzenie zlożone - pierwsze zdanie (orzeczenie przypuszczałem), drugie równoważnik zdania (mozna dodać jest) "