Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Tamta.

Noworodek i kapiel. Jak czesto?

Polecane posty

Gość Tamta.

Jak czesto kapie sie noworodka? Codziennie czy co drugi dzien?

noworodka sie nie kapie! No ale w Polsce dowiesz sie o tym za jakies 30 lat.

Gość seafish
ja kąpałam codziennie - nie chodzi jedynie o mycie ciałka a wyrobienie nawyku wieczornego rytuału po którym dziecko wie że jest czas spinkania - a potem koło 6 m-ca syn juz wiedzial ze kapu kapu cyc i spac :)

Gość Tamta.
To od jakiego momentu mozna kapac?

ja swojego synka kąpałam codziennie do 3go m-ca a potem co drugi dzień, ale są różne opinie . Natomiast w szpitalu po urodzeniu robili to codziennie więc się tym nie przejmowałam

Gość Tamta.
Seafish- dla nawyku? No tak bo pozniej to dziecko baloby sie wody?

Gość Tamta.
Bo moja kol kapie swojego dzidziusia ktore ma pare tygodnie co drugi dzien a natomiast kuzynka codziennie. I teraz nie wiem jak jest najlepiej..

Gość niemozliweeeee
A dlaczego noworodka sie nie kapie...w czym mu ma to zaszkodzic?????????A moze to zachod sie dowie ze trzeba myc sie codziennie

Gość seafish
tamta - no by wyrobić w nim taką dobrą dla niego rutynę bo dzieci to lubią - przynajmniej do roku jak plan dnia jest stały - a szkoły kąpieli są różne mówi się właśnie że zmywa się naturalną lipidową ochronę u noworodka itd noo ale ja uważam że nawet taki maluszek się poci i wydala przez skórę zbędne produkty oczyszczając organizm więc warto oczyścić tą skórę

Gość Tamta.
A czym myjecie swoje maluszki??

Gość niemozliweeeee
oilatum po roku zazoole, po kapieli niczym nie smaruje i ma super skore

Gość Tamta.
Mydlem czy jakims specjalnym kosmetykiem ?

Gość seafish
ja w schleckerze kupuje płyn do kąpieli z lawendą i mydło z pompką made by schlecker plus szare mydło - wcześniej stosowałam z rossmana - nie cudowałam z ilością smarowideł i kosmetyków - to tylko szkodzi dziecku i zatyka wrażliwą skórę dziecka - po kąpieli stosowałam krem nawilżający z Hippa seria różowa i to stosuje do dziś - nic wic a na dupe mąka ziemniaczana :)

Gość seafish
ja nie stosowałam emolientów bo nie widziałam takiej potrzeby skóra malucha po porodzie nie była przesuszona także nie kąpałam w tych specyfikach

Gość Tamta.
Czasy sie zmieniaja. Widze ze teraz to jest o wiele wiekszy wybor do mycia maluszkow

Do Dori - zdaje się, że noworodek to dziecko od urodzenia, do ukończenia miesiąca życia. Chcesz powiedzieć, że dziecko kąpie się po raz pierwszy jak skończy miesiąc?! Pomyliło Ci się coś. Nie kąpie się dzieci w pierwszej, ewentualnie w drugiej dobie życia - taka jest praktyka w Warszawskich szpitalach na przykład.

Gość niestety tak jest
nie powinno się kąpać w I dobie życie ze względu własnie na naturalną barierę ochronną na skórze dziecka. Ja kąpałam po wyjściu ze szpitala codziennie, widać było, ze dziecku sie podoba, odprężało sie i uspokajało, do tej pory uwielbia kąpiel, nigdy nie miałam problemu z myciem głowy czy jakimikolwiek innymi czynnosciami higienicznymmi a syn niedługo będzie miał 3 lata.

Gość Tamta.
Tak szczerze to tez jestem za tym aby dziecko myc od poczatku. Nie moge doczekac sie mojego dzidziusia:)

ja się nie znam, ale moja mama całą nasza trojkę zawsze kąpała codziennie i taki mamy już nałóg że raz dziennie umyć się trzeba :) i wcale nie uważam żeby to był zły nałóg :D

Gość kijevna
kąpaliśmy noworodka co trzeci dzień, codziennie miał przemytą pupę, buzię, ręce, wodę kocha, rutyna nie jest mu do niczego potrzebna - jak zasiedzimy się wieczorem u znajomych to nie ma problemu z pójściem spać bo się nie wykąpał.