Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

maajaas

Ciąża a praca fizyczna

Polecane posty

Hej mam pytanko. Pracuje w zakładzie motoryzacyjnym dżwigam ciężkie żeczy pracuje na 3 zmiany. Moje pytanie brzmi bo słyszałam ze kobieta jest chroniona od 3 miesiąca ciąży jak jest to w tym wypadku kiedy kobieta wykonuje ciężką prace fizyczną? Czy musze pokazać pracodawcy dopiero zaświadczenie od lekarza że jestem w 3 miesiacu ciąży czy moge to zrobić w pierwszych tyg ciąży?

Gość Powiedz to lekarzowi to
bezzwłocznie skieruje cię na L4. Nie wiem tylko jak zareaguje twój pracodawca. Może nie będzie chciał cię z powrotem po powrocie z macierzyńskiego.

Chyba, że masz jeszcze jakąś opcję, że na czas ciąży mogłabyś zmienić charakter pracy, np. siedzieć na kasie, abo zajmować się jakąś papierkową robotą zamiast fizyczną.

Raczej nie mam innego wyjscia jak isc tylko na L4 ale boje sie póżniejszego zwolnienia z pracy. Umowe mam na czas określony na 3 lata. W tym zakładzie jedynie gdzie mogła bym pójść to na sprzątanie ale to także wysiłek fizyczny.

lumpik24.pl Tak ja wiem że jest najawżniejsze tylko nie chce stracić pracy

Aha i pamiętaj, że nie chodzi o samo dźwiganie ciężarów, ale też o kontakt z substancjami chemicznymi. Jeśli w tym zakładzie często czuć benzyną, ropą, lakierami, rozpuszczalnikami itp. to nie powinnaś w takim miejscu w ogóle przebywać.

Tak pracuje przy takich środkach ale to jest dosia lizo brudpur takie żeczy.

Gość to ja ci powiem;)
najpierw to ty sobie zainwestuj w slownik ortograficzny, albo przynajmniej zainstaluj wtyczke która ci pisownie sprawdzi:o pewnie ze zdrowie dziecka ważniejsze od pracy, ale czym wykarmi dzieciaka jak ta prace straci?? Miłością i czulymi slówkami??:O

Maajas ja nigdy nie byłam w twojej sytuacji, ale wiem że były tu często tematy o tym jak zrobić żeby jak najmniej stracić w przypadku groźby wymówienia pracy przez pracodawcę. Ludzie pisali coś, że pracodawca nie może cię zwolnić na L4 ani na macierzyńskim i nie wiem czy i na wychowawczym. Niektóre kobiety celowo biorą jeden za drugim, żeby jak najdłużej odroczyć moment wymówienia. - ALE nie jestem pewna jak to dokładnie działa i NIE CHCE WPROWADZIĆ CIĘ W BŁĄD więc lepiej dokładnie się dowiedz jak i co zrobić. Jeśli dobrze się znasz i lubisz z pracodawcą to może nie będzie chciał cię zwalniać i może nie masz czego się obawiać.

DO to ja ci powiem;) Tak jak napisałam wyżej ważne jest zdrowie dziecka ale też pracy nie chce stracić widać że nie doczytałaś tego co napisałam albo wolałaś sprawdzić jakie robię błędy.

Mój pracodawca ma różne humorki i często zmienia zdanie. Więc z nim w taki sposób raczej się nie dogadam. Fakt faktem na halach gdzie produkuje się auta jest hałas smród lakieru rozpuszczalniku i benzyny. Tylko że ja robię w zamkniętym miejscu gdzie pracuje na 3 zmiany dzwigam i wdycham smród tych wszystkich czyszczących chemikaliów często się schylam itp.

Gość Zajebiste sa szwedzkie Libero
Poszukaj tematów tu albo na innych forach przez Google jak się ma L4 i macierzyński do wymówienia. Ludzie na prawdę bardzo kombinują tak by jak najmniej stracić i jak najpóźniej otrzymać wypowiedzenie. Weź sobie koniecznie poczytaj jak to robią.