Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kirmarina

TO CO NAPISZĘ BĘDZIE OKRUTNE ALE TAK MYŚLĘ

Polecane posty

tak jak pisałam wyżej matka będzie mogła zadecydować czy chce urodzić czy nie ! czytaj ze zrozumiem to nie ebdziesz zdawać niepotrzebnych pytań. A od kiedy to trzeba być jakimś nie wiadomo jakim specjalista zeby wypowiadać sie na jakiś temat ?

Gość nie potrafisz autorko nazwac
choroby o ktora Ci chodzi niepotrfaisz nawet sklasyfikowac jednej z jednostek chorobowych ktora ma np 7 roznych postaci wiec sie pytam do jasnej cholery jesli rozumiesz co pisze na jaki temat sie wypowiadasz, skoro w wiekszosci takich chorob ich przebiegu nie zna nawet lekarz a to jest wyksztalcona osoba, i przestan chrzanic

Gość ależ co w tym okrutnego
Jeśli tak, to z całym szacunkiem, ale żadnej Hameryki nie odkryłaś, przecież od dawna mówi się o badaniach prenatalnych i o prawie do aborcji (także jeśli dziecko ma być zdrowe BTW), a rodzice nie mają zadnego przymusu prosić o SMSy z pomocą ani nawet wychowywać tego dziecka. Na czym polega Twoja innowacja?

Gość od czasu spartan minelo troche
ogolniki i zero konkretow pomijajac brak cech ludzkich ktore was charakteryzuja dziwie sie ignorancji wypowiadacie sie na tematy o ktorych nie macie pojecia porazenie mozgowe ma kilka postaci od - najwiecej jest mieszanych jak wydzielic grupe dzieci ktorym da sie szanse atym ktorym sie nie da ?? male dziecko poltora roku, matka zauwaza ze jest z nim cos nie tak, nie rozwija sie prawidlowo idzie do lekarza i slyszy MPDZ, dziecko bedzie warzywem eliminowac ???

Gość zakladam ze matka decyduje ze
chce urodzic dziecko kiedy zachodzi w ciaze

autorko nie zrozumialas pytania ?? eliminowac takie dziecko ??

zakladam ze matka decyduje ze chce urodzic dziecko kiedy zachodzi w ciaze a ja zakładam ,ze seks ma byc tez przyjemnością ,a nie tylko czynnością której finałem jest dziecko.

Gość zakladam ze matka decyduje ze
oczywiscie ze masz racje ale od tego s atbletki prezerwatywy kretynko a jak pisze, ze zakaldam,z e jak zachodzi sie w ciaze to swiadomie, dalej zamierzasz uwazac madralinksa ?? dwudziesty pierwszy wiek, a dziewczynka nie wie co to gumka ???

wiec droga autorko informacja dla ciebie ta historia wydarzyla sie kilkanascie lat temu dzisia dziecko warzywo ma 12 lat samodzielnie sie porusza, wykonuje podstawowe czynnosci rozumie, chociaz nie potrafi mowic chodzi do szkoly, uczy sie

Dobra, jeszcze jedno pytanie: badania prenatalne nie wykazały nic niepokojącego, dziecko rodzi się zdrowe, ale w wieku lat powiedzmy 5 dochodzi do poważnego wypadku, na skutek którego dziecko jest poważnie chore. Jak bardzo poważnie? Hmm, matka dziecka nie zna się za bardzo na medycynie (powiedzmy, że jest kucharką), nie potrafi sama ocenić, czy jej dziecko nadaje się do eliminacji czy nie. Słucha lekarzy, ale mówią niejasno i każdy inaczej, więc tym bardziej traci rozeznanie. Pytanie: kto i na drodze jakiej procedury powinien zdecydować, czy dziecko po wypadku należy wyeliminować, jako słabą jednostkę, czy może dać mu szansę?

niech decyduje autorka, jak widac swietnie jej to wychodzi i jak sama zauwazyla nie trzeba byc do tego wyksztalconym w tym kierunku

jest 21 wiek ,a ty nadal nie wiesz ,ze zadna metoda antykoncepcji nie działa w 100% ? Dobra nie podniecajcie sie zbytnio bo jesteście juz nieźle podjarani

Gość nie podniecamy sie
ale usmiercilas wlasnie dziecko ktore normalnie zyje mamy 21 wiek, a ty zachowujesdz sie jakbys mozgu nie miala idz sie napij mleka i do spania gowniaro

Gość nie podniecamy sie
jeslis tosuje sie antykoncepcje zgodnie z instrukcja to dziuala polmozgu :D

Gość 1991-szczęśliwa
I to jest właśnie dojrzałosc kobeica... co świadczy, że nie wiek czyni dojrzałą.. może utwórzmy Spartę?... przenieśmy się do Starożytności.. wyrównujmy liczbę dzieci, gdy będize za dużo dziewczynek , też mamy uśmiercać..bo w sumie dziewczynki sa niepotrzebne??? dziecko które rozwija się po dsercem matki... dziecko które kochasz zanim ono przekształci się z fasolki do człekopodobnego stworzonka....Byś po porodzie zabiła??!!!!...bo nie będzie porzyteczne?!!... I Kim Ty w ogóle jesteś, że masz ochote zarządzać kogo utrzymywać w państwie... a starsi ludzie?..zniedołężniali.. niesłyszący, niechodzący nawet niemówiący, ale jednak żyjący..to co..do uśpienia???.. Z jednym się zgodzę...to naprawdę było okrutne... a niestety..życie jest okrutne..z którym trzeba sobie radzić... nikt nie ma łatwo, i kazdy marząc o dziecku marzy o zdrowym dziecku..ale niestety...dzieje się jak się dzieje...i matce nawet nie przyjdize do głowy nic innego jak tylko obdarzyć wielką milością..i wychować przy sercu... Mam 19 lat- można powiedzieć- wpadłaś dziecino- ale nie do końca..bo moją fasolkę kocham nad życie i mam nadzieję również że wszystko będize dobrze...ale jakby nei było, stanę na rzęsach a dam sobie radę... po to studiuję po to się uczę..po to planuję ślub..żeby stworzyć dom..w którym będę wychowywac moje dziecko i stworzę rodzinę..oboętnie jakby to dziecko się zachowywało i wyglądało...

To co postulujesz, nawet jeśli słuszne, jest problematyczne a wręcz niemożliwe do wprowadzenia w życie, pomijając już wszystkie wątpliwości etyczne. Takie kwestie jak osobę decydenta trzeba by ustalić. Nikt się nie kwapi do decydowaniu o czyimś życiu - ani lekarze, ani posłowie, ani rodzice chorych dzieci. Trzeba by jednocześnie wymyślić jakąś kontrolę tej eutanazji. Trzeba by również zastanowić się, co z rodzicami, którzy po prostu odmawiają uśmiercania beznadziejnie chorego dziecka: należy obłożyć ich jakimś mandatem? Wsadzić do więzienia? Może odebrać prawa rodzicielskie i dopiero uśmiercić, ale z czyjej inicjatywy ma to się dziać?

gratuluje CI i zycze powodzenia

Gość zgadzam sie autorko z Toba w 1
kirmarina nie przejmuj sie gadaniem innych bo oni przeniez sa bardziej wyksztalceni.............. kazdy ma swoje zdanie, i skreslanie kogos przez inny poglad jest chore...zyjemy w wolnym kraju... zycze milego wieczoru

Gość ojojojojmamama
jestem niepełnosprawna, mam zanik miesni, z trudem chodze, trudno mi wstawac, inteligencje mam, ale i tak mysle, ze jesliby mama wiedziala podczas ciazy ze bede chora nieuleczalnie na dziedziczna chorobe, mogłaby mnie zabic. To nie chodzi o brak pozytku dla spoleczenstwa, ale po prostu to żadne zycie dla takich osob jak ja... jestem za zabijaniem w ciązy chorych

Gość 1991-szczęśliwa
Wiesz...przepraszam...w sumie...trochę za bardzo najechałam..szczerze ...nie chcę najeżdzać...po prostu nawet mi wstyd... myślałam, że może po porodzie do zabicia..nie wiem- głupia jestem... przepraszam że aż tak najechałam... przemyślałam sprawę z róznych perspektyw...i jeśli kobieta w ciąży dowiaduje się zę dziecko będzie chore...to już jej decyzja..ale jest prawo do usunięcia...wiadomo... naprawdę..przepraszam Cie.. było to okrutne...ale też i szczere... zwracam honor....

Gość zwracacie jej honor, ale na
jakiej podstawie ?? laska ubzdurala sobie jakas choroa wizje spoleczenstwa, ale bez konkretow zeby ktos wybieral osoby chore do zabicia alenie napisala juz kto ma to robic ?? sama zas usmiercila dziecko ktore dzisiaj zyje w miare normalnie ze powinny byc jakies komisje, ale nie napisala jakie, ze cos tam cos tam i bajdurzenie zwrocic honor mozna komus kto ma owszem kontrowersyjne nawet poglady, ale i wizje tego jak to osiagnac, a nie kogos kto sobie gdyba i kogo na kazdym kroku mozna przylapac na niekonsekwencji dziwie Ci sie matko, a brzmialas na poczatku jak glos rozsadku i jak ktos tu napisal - niektorzy nie powinni miec dzieci kazde z nas w kazdej chwili moze stac sie osoba niepelnosprawna o tym chyba zapominacie i jesli ktorakolwiek z n was przezylaby sytuacje w ktorej myslalaby, ze umrze, gwarantuje ze robilaby wszytskoz eby przezyc i zyc normalnie - a ciekawe co byscie poczuly gdyby ktos wam powiedzial, eee po tym wypadku to nie warto na was lozyc kasy, lezcie i gnijcie, tym bardziej, jesli ktora robila studia, jesli ktoras miala narzeczonego, meza, dzieci, inn plany, marzenia ?? i komisja wlasnie zadecydowala za was gratuluje pustoglowy

Gość poczytalem cos niecos i wiem
jedno. autorko nie wprowadzaj wszystkich w blad!! Ty nie myslisz, to po pierwsze, a po drugie jesli kusisz sie na wymyslne teorie to poprzyj je konkretnym dzialaniem, a nie na zasadzie, strasznie was zbulwersuje, chcialabym se pierdnac ale nie wiem jak dobro wraca, zlo rowniez - powodzenia