Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kirmarina

TO CO NAPISZĘ BĘDZIE OKRUTNE ALE TAK MYŚLĘ

Polecane posty

Gość to jest wpisane w naturę
że słabe jednostki giną, pieprzona cywilizacja podtrzymuje je sztucznie przy życiu czerpiąc kasę z cudzych podatków!!!!

Gość od czasu spartan minelo troche
moja siostra nie zyje, wlasnie z powodu wylewu krwi do mozgu siostra cioteczna ma porazenie mozgowe i wiecei co ?? chodzi do szkoly integracyjnej, nie chodzi, ale mowi, rozumie, jest inteligentna rehabilitacja kosztuje czasu duzo i pieniedzy ale co ?? mamy ja zostawic ?? niech lezy ?? niech sie nie uczy, bo sie nie oplaca bo co ?? bede porownywac skoro Wy nie macie pojecia o zadnej z jednostek chorobowych o ktorych piszecie !!!

wiadomo ze rodzicom takich dzieci moze byc cięzko ale założe się ze woleliby zeby taki stan ich dzieci trwał niż by miało ich zabraknąć

oddalabys do domu dziecka - a dlaczego dziecko ma placic za to ze nie zostala wykryta jego choroba?? to nie jego wina

Gość ja mama
Oddaj sama siebie do domu dziecka i już nie pisz takich rzeczy, bo jeszcze ta zła energia wróci do ciebie, czego ci tu pewnie wielu życzy.

Gość jesteś głupią krową
bezuzyteczną dla społeczeństwa... a gdyby mnie urodziło się takie dziecko no cóż.. gdybym dowiedziała sie o tym będąc jzu w ciązy to zapewne bym ją usunęła ,a jesli dopiero po porodzie z racji tego ,ze nie ma innego wyjścia oddałabym je do domu dziecka. CI ludzie przynajmniej potrafią KOCHAĆ swoje dziecko, i poświęcić mu siebie, ty byś wyrzuciła dzieciaka jak śmieć żeby w dodatku inni je uitrzymywali i p[oświęcali mu swój czas. Ale by były jaja gdybyś nagle stała się całkowicie zależna od innych, np. po jakimś wypadku...Postaw się w tej roli :P

znam osobiscie kobiete ktora poddala ise badaniom prenatalnym ze wzgledu na wiek cuda niewidy dziecko mialo byc kalekie, ona jednak go nie potrafila usunac, powiedziala, ze kocha je takie jakie jest co sie okazalo po urodzeniu ?? dziecko ma niewielka wade, po ktorej wlasciwie nie ma juz sladu zmienicie kiedys zdanie, chociaz wam tego nie zycze, nie jezczcie wtedy

Gość no, nie
czyli co, zabijać? tak jak w czsie wojny w obozach koncentracyjnych,to jest chore myślenie

Gość kirmarina 222
ktoś wyżej pisał o autyzmie i o innych chorobach mi nie chodzi o takie dzieci , które gdy będą brały leki choroba sie nie rozwija itp ale o takie które sa jakby martwe tzn nic nie potrafią zrobić same tylko leżą i nie kontaktują ze światem ten czarny nick do podszyw!

Gość ależ co w tym okrutnego
Ok, autorko, ale powiedz, jak to widzisz. W starożytnej Sparcie o losie noworodka decydowała rada starszych, wybrana spośród obywateli powyżej 60 roku życia. Chciałabyś zrobić coś analogicznego w Polsce? Tzn. żeby 30 wybranych na drodze powszechnych wyborów (w ten sposób, w jaki wybierani są posłowie) starszych panów zasiadało nad każdym niemowlęciem i decydowało? Dodam, że od decyzji spartańskich gerontów nie było odwołania, mimo że mogli się przecież pomylić, nie ponosili żadnej odpowiedzialności za tę decyzję. Chciałabyś tak właśnie rozwiązać tę kwestię?

Gość kirmarina 222
ja powiedziałam mojej rodzinie ,ze gdyby mnie sie cos stało tzn ,ze gdybym była całkowicie zależna od innych to chciałbym żeby uszanowali moją wole i dali mi prawo do eutanazji.

Gość zgadzam sie autorko z Toba w 1
100 % ,ale ja bym byla aby udostepnili za darmo i to obowiazkowo wszystkim kobietom w ciazy badanie plodu, czy ma jakas choroba przez ktora sam sobie nie poradzi w zyciu czy nie.. nie wiem jak to badanie sie dokladnie nazywa...jesli jest chore to jestem za aborcja w takich przypadkach..a dlaczego??? a dlatego, ze tu chodzi o zycie tego poczetego dziecka, ktore bedzie mialo opieke rodzicow do ktoregos roku zycia a potem co?? hospicjum...czy co?? ogladaliscie programy co robia tam z chorymi?? czy ktos okazuje im uczucia?? ale nie Wam matka chodzi o Wasze szczescie z posiadania dziecka....ale tego chorego dziecka , ktore pewnie w pewnych momentach swojego zycia rozumie, ze jest jak roslinka i wszyscy tak naprawde sie nad nim lituja sam oby najchetniej pewnie nie chcialo zyc...

jaki wykonujesz zawod ze piszesz o takich chorobach ?? gdybys choc troche poczytala wiedzialabys ze tu nie ma reguly jesli lekarz mowi, ze nie wie co bedzie, tzn ze moze byc wsyztsko znam przypadki gdzie dziecko mialo 4 % szans na przezycie i co ?? z kazdym dniem szans esie zwiekszaly rehabilitacja itd, wsparcie, dzisiaj tylko kuleje i ma niesprawna jedna reke moge mnozyc przyklady jeden bedzie lezal w spiaczce 4 miesaice i bedzie happy end, drugi 10 lat, ale rowniez po 10 latach bedzie happy end, inny moze nie miec tyle szczescia, jednak ja sie pytam skoro lekarzy rokowania sa niepewne, to kto mialby roztrzasac kogo odlaczyc od aparatu a kogo nie ?? najpierw poczytajcie troche a pozniej sie wypowiadajacie zelslabym was do korei polnocnej wybaczcie, ale zaznalibyscie co znaczy czlowieczenstwo w waszym rozumieniu

Gość ja mama
Nie mogę tego dłużej czytać. Autorko, życzę ci zdrowych i pięknych dzieci, żebyś dożyła stu lat, ale nie zakładaj takich durnych tematów już. Każda istota ma święte prawo do życia, pamiętaj o tym. Nie wiem, kto ciebie tak skrzywdził, że masz takie poglądy. Powodzenia.

moja bratowa bedac w ciazy dowiedziala sie, ze jej dziecko jest niszczone (choroba od kota) - brala tony lekow, byla u 5 ginekologow i kazdy jej dawal liste chorob, ktore bedzie miec jej dziecko, kazdy mowil, ze musi usunac, ona urodzila i to calkowicie zdrowa coreczke.

A dla mnie jest to piekny przejaw milosci...takie dziecko tez czlowiek czuje to samo co ty autorko. A i teraz nasunelo sie pytanie czy takie dzieci na to zaslozyly? Moze taka kara powinna spotkac innych...... 🖐️

brawo pisze o badaniu a nawet nie znasz nazwy :O:O:O wyedukowane spolecznetswo kore chce wprowadzac zmiany ale nie wie jakie :O:O:O pisalam o tym badaniu jak sie lekarze pomylili ale wy widze chcecie bawic sie w "boga"

kirmarina ale te dzieci czy już dorośli -roślinki cały czas zyją i napewno maja wole życia nie mamy pojęcia co dzieje się w ich głowei czy czują strach czy kochaja czy potrzebuja bliskości drugiej osoby kazdy człowiek chory zdrowy dobry zły ma prawo żyć i nikt nie ma prawa tego prawa mu odbierać a dla rodziców nawet dziecko -roślinka jest największym skarbem na swisecie a ja jakbym dowiedziała się będąc w ciązy ze mam chore dziecko napewno bym jej nie usunęła bo badania tez się mogą mylić a poza tym niegdy bym sobie tego niewydarowała ze pozbawiłąm moje dziecko życia

Gość kirmarina 2222
ja pitole mi chodzi tylko i wyłącznie o bardzo chore dzieci , które nie maja szans na normalne życie w ogóle jakiekolwiek życie. wiec najlepszym wyjściem byłoby przeprowadzenie padań prenatalnych każdej kobiecie w ciąży jesli dziecko okazałby się chore to w tedy matka miałaby wybór czy chce urodzić czy nie.

w Polsce jest dozwolona aborcja gdy sie okazuje, ze dziecko bedzie chore (oczywiscie, gdy to wczesnie zostanie wykryte) - to taka informacja dla kogos powyzej - ale badania prenatlne nie sa obowiuazkowe i sa platne (poza kilkoma wyjatkami)

Gość ależ co w tym okrutnego
Ale bardzo chorych tzn. jakich? Ma być jakaś lista chorób? I przez kogo ustalona? Czy można potem dopisywać nowe choroby lub skreślać, jeśli np. wynaleziono lek? I kto ma o tym decydować?

Gość ja mama
Poszywn też do wariatkowa, wesołek k**wa się znalazł.

Gość nie tyle co eliminowac
ale po prostu jak sie rodza inie ma szans na szybkie wyleczenie to nie ma co tylko niech umieraja smiercia naturalna :/ bo normalnie takie dziecko by nie przezylo

Gość no wlasnie przeciez porazenie
mozgowe jest nierowne porazeniu mozgowemu to samo spiaczka nie akzda jest taka sama jaki rodzaj selekcji chcesz zrobic i na jakich kwalifikacjach sie opierasz ??

no pewnie, ze badania prenatalne powinny byc obowiazkowe i calkowicie refundowane - w wielu chorobach mozna juz pomagac lub zapobiegac jeszcze przed narodzeniem dziecka

Gość tak dziecko zaczyna sie dusic
a lekarz przysiega, ze bedzie ratowal zycie a tu ma stanc i sie patrzec to samo rodzice, ktorzy przeciez przejda nad tym do porzadku dziennego niech sie udusi - bosshee jacy wy jestescie, poczytjacie sobie