Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość thaisse80

pluszowa zabawka bez certyfikatu CE- grozna czy maz przesadza?

Polecane posty

Gość thaisse80

Mam taki problem. Moj brat niedawno byl w Tunezji i kupil tam taka pluszowa zabawke wielblada ktora przeslal potem nam jako prezent dla mojej 7 miesiecznej corki. Owy wielblad nie ma certyfikatu CE. ja tego wielbladzika wypralam i dalam do zabawy coreczce (pod mym nadzorem by do buzi nie brala). Moj maz jednak jak zobaczyl ze ta zabawka nie ma owego certyfikatu zabronil zabawy nia twierdzac ze nie wiadomo z czego zrobiona, moze zawierac jakies toksyczne materialy i lepiej to wyrzucic. zabawka ostatecznie nie zostala wyrzucona ale corka nie moze sie nia bawic. Wg mnie moj maz grubo przesadzil. A co wy na to? I zwracacie uwage na ten certyfikat?

Gość jesli chodzi ci
ja mysle ze spokojnie mozna dac dzieku sie bawic tylko zeby nie bralo do buzi.

Gość wg mnie nie ma sensu
takie pytanie tu na kafe - nikt tej zabawki nie widzal. Geb=neralnie nie powinno byc nic niebezpeicznego, ale gwarancji przeciez ci nikt nie da. A tyle to chyba sama wiesz.

Gość thaisse80
Ta zabawka to taki maly pluszowy wielblad. na moje oko o ile nie bierze go do buzi (zreszta ja pilnuje by corka zadnego pluszaka nie brala do buzi z certyfikatem czy bez). moj maz jest jednak nieugiety.

Gość maze nie ma CE ale moze ma
inny symbol bezpieczenstwa konsumenckiego wazny dla innej niz europejska grupy panstw - np. dla bliskiego wschodu i afryki, albo azji. wczytaj sie w metke! ja na twoim miejscu bardziej bym sie przyjrzala temu czy metka wyszczegolnia grupe wiekowa w ktorej miesci sie twoje dziecko, np. 0-3, czy powyzej 3 lat, itp. na to przede wszystkim zwroc uwage. znaczek ce nie jest przyznawany wszystkim towarom ad hoc, tylko tym, ktore maja byc dystrybuowane w eea! co nie znaczy, ze kazdy produkt jest robiony po to by trafic na europejski rynek, bo przeciez inne dzieci na swiecie tez musza sie czyms bawic! pamietaj ze tunezja nie lezy jednak w europie i tunezyjskie zabawki przeznaczone na lokalny i oscienny rynek nie musza miec ce.

Gość moze nie ma CE ale moze ma
moze*

Gość moze nie ma CE ale moze ma
ponadto pamietaj ze ce nie obejmuje szwajcarii. jesli znajdziesz znaczek ul - to znaczy ze zabawka moze byc dystrybuowana na terenie usa. jesli nie znajdziesz zadnego, to tez nie znaczy ze zabawka jest zla, bo niektore regiony swiata nie wymagaja i nie stosuja certyfikatow.