Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość W dupie mam katoli.

Rezygnacja z bierzmowania.

Polecane posty

Gość ssszynka
Wiesz co, jak juz pojdziesz do tego proboszcza, to sie nie stawiaj jak dziecko, ylko mu powiedz, ze obecnie nie odczuwasz potrzeby, zeby wziac bierzmowanie, byloby to na sile i taki sakrament jest niewazny. I ze zglosisz sie, jak zmienisz zdanie, ale nie chcesz byc zmuszana. Trudno z takim argumentem dyskutowac i jak proboszcz ma troche oleju w glowie, to ci da spokoj. I bedzie mial do ciebie szacunek

Gość czarliz
"bierzmowanie to bzdura" dlaczego tak twierdzisz? trzeba coś nareszcie zrobić z tym przymusowym bierzmowaniem. i każdy powinien mieć możliwość wyboru, kiedy i czy w ogóle chce. gwarantuję Wam, że bierzmowanie można głęboko przeżyć, ale trzeba do tego dojrzeć i zrozumieć sens...

Gość W dupie mam katoli.
może pora przyjzeć się - No i co? a wprowadzanie religii do szkoł i wliczanie oceny do średniej itd. to nie jest brak szacunku dla ewangelików, żydów, praowsławnych, ateistów itp? :O

Gość W dupie mam katoli.
A i tak nie powinno się automatycznie zgłaszać do bierzmowania wszystkich którzy chodzą na religie bo nie każdy jest gotowy w tym samym czasie, a nie którzy to w ogóle nie przyjmą więc wg. mnie takie bierzmowanie jakie ma miejsce w Polsce jest bez sensu.

Gość ssszynka
Nie wiem, w ktorej klasie teraz jest programowo bierzmowanie. U mnie to bylo, jak mielismy jakies 12-13 lat i to jest dla mnie za wczesnie. Uwazam, ze ten sakrament powinien byc przyjmowany po 18 roku zycia i to nie zadnym spedem, tylko kto chce. Nie w szkole, tylko w parafiach. Ze trzeba przyjsc, zapisac sie z wlasnej woli, a nie wszystko tasmowo z urzedu. To ma byc jakies potwierdzenie wiary, potwierdzenie tego, co rodzice 'za nas' zadeklarowali na chrzcie. Do tego trzeba jakiejs tam dojrzalosci

Gość czarliz
W dupie mam katoli. wg mnie powinieneś księdzu wytłumaczyć, że nie czujesz sensu tego sakramentu. i że wolisz w przyszłości sam zadecydować, że już dojrzałeś. i powiedz, że nie widzisz sensu w nauce modlitw na pamięć, bo to wcale nie tłumaczy istoty rzeczy i że zamierzasz poczytać kiedyś coś księdza Stańko i znaleźć sens - jak rzucisz mu tym nazwiskiem to może skuma ;)

Gość W dupie mam katoli.
Mnie nikt nie pytał czy chce być bierzmowana, tak to szło: -Tu byłaś ochrzczona? -Tak -Aha A potem wielkie oburzenie ksiedza jak powiedzialam ze nie chce byc bierzmowana :O

Gość W dupie mam katoli.
ssszynka - teraz 15/16 lat sie ma jak sie idzie do bierzmowania.

Gość ssszynka
To samo mowie. Pokaz proboszczowi, ze nie jestes rozkapryszonym, buntowniczym smarkaczem, tylko swiadomym czlowiekiem, ktory chce podejmowac swiadome decyzje, a nie isc jak baran z innymi baranami w stadzie. Jak to 'gdzie lecisz, ciele? - o, lecialo ich tak wiele...' Powiedz mu, ze jak kiedys poczujesz sie gotowa, to sie stawisz, a na razie gotowa nie jestes.

Gość tyskapyska
Ty nie miej pretensji do Kościoła tylko do swoich starych, że Ci w dupe nie przylali jak trzeba było i nie wychowali po katolicku.

Gość W dupie mam katoli.
tyskapyska - daruj sobie swoje indoktrynalne gadki :O

Gość W dupie mam katoli.
W ogóle ten ksiądz też, se zażyczył że mam iść do proboszcza a nawet mi nie mówił kiedy :O Co ja niby w myślach czytam? :O Skoro ma do mnie sprawe to powinien przyjść do mnie albo powiedzieć kiedy ja mam sie zgłosić :O

Gość ssszynka
A tak w ogole to jakbys miala mozliwosc chodzenia na etyke, to wybralabys etyke? Z ciekawosci pytam

Gość tyskapyska
Za pare lat bedziesz zapieprzała do kościoła po świstek, bo bedzie Ci sie marzyć biała suknia, a X Ci powie - Mam Cie w d***e.

Gość W dupie mam katoli.
Ssszynka - No, oczywiście że tak, ale taka możliwość to w Polsce istnieje chyba tylko na papierku :O

Gość W dupie mam katoli.
tyskapyska - a Cywilny to niby co? W czarnej ?? :O

Gość czarliz
"tyskapyska Za pare lat bedziesz zapieprzała do kościoła po świstek, bo bedzie Ci sie marzyć biała suknia, a X Ci powie - Mam Cie w d***e." jesteś chora! mój chłopak zrobił bierzmowanie w wieku 29lat! ksiądz go normalnie przyjął, nic na szybko, musiał sie przygotowywać przez kilka miesięcy, ale sam tego chciał, bardzo się cieszył, sam dojrzał i głęboko to przeżył. i tak swoją drogą nic go nie poganiało ja też mówię NIE przymusowemu bierzmowaniu

Gość ssszynka
tyskapyska - odpieprz sie Jak bedzie chciala bierzmowanie za pare lat, to zrobi, w kazdym miescie sa takie kursy dla doroslych. u nas w liceum byla etyka, ale chetnych tak malo, ze byl jeden termin dla wszystkich klas. Jakos to funkcjonowalo, ale w podstawowce to w ogole sobie nie przypominam, zeby ktos sie wylamywal i domagal etyki. To chyba zbyt mlody wiek i to rodzice by musieli sie o to wystarac, a nie sami uczniowie

Gość ssszynka
O tym, ile sensu ma takie bierzmowanie w mlodym wieku, swiadcza chocby te pytania - 'ktore imie ladniejsze na bierzmowanie - to czy to?'

Gość W dupie mam katoli.
Można napisać petycje do ministerstwa żeby religia w szkołach nie obejmowała przygotowania do bierzmowania, ale to musi być chyba 100 tysięcy podpisów.

Gość ssszynka
Nie ma co sie tak zloscic. Wiekszosc ludzi chce miec posuniete pod nos i niech ich tlum niesie. Ty chcesz inaczej, proboszcz moze chce tylko wiedziec, dlaczego, skoro niby wierzaca jestes. Wyluzuj, pogadaj z nim jak dorosly z doroslym i juz. Bedzie dobrze

Gość W dupie mam katoli.
Jasne, zadzieram kiece i lece :O

Gość W dupie mam katoli.
To było do Asia101

jestem w twoim wieku i prosze przeczytaj to: nasz ksiądz mówi ze bez bierzmowania można normalnie życ, można mieć ślub, nie można być tylko chrzestnym. Jeśli nie chcesz bierzmowania ksiadz powinien się cieszyć ze podjęłaś taką decyzję - lepsze to niż przymus do tego sakramentu, co by było w tym momencie ciężkim grzechem - świętokradzwem. także ja bym poszła na to spotkanie z proboszczem ale wytłumaczyłabym to, co sam powinien nam bierzmowańcom tłumaczyc, że do bierznowania trzeba dorosnąć, trzeba tego chcieć. przecież możesz do niego przystąpić za pare lat

Gość W dupie mam katoli.
kalapl - Jak my mieliśmy religie z zakonnicą to ona to samo mówiła, tylko teraz mamy z księdzem a ten to jest jakiś nawiedzony za przeproszeniem :O

Gość W dupie mam katoli.
Albo jak mieliśmy z zakonnicą to ona nam opowiadała o różnych wyznaniach, a ksiądz sugeruje że protestanci to sekta :O