Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Taka jedna :)

fundusz alimentacyjny - rady.

Polecane posty

Kolezanka powiedziala, mi ze jezeli maz moj wyjechal za granice i z tego co mi powiedzial, to narazie nie wroci to, ze moge sie starac o fundusz alimentacyjny i panstwo bedzie mi wyplacac pieniadze na dwojke moich niepelnoletnich dzieci pod warunkiem,ze jak maz wroci to bedzie to splacal.. Czy faktycznie jest taka mozliwosc czy to raczej nierealne ? prosze o rady.

Gość zima zima zima
a wiesz o tym że google nie gryzie??? Kogo dotyczy pomoc: Świadczenia z funduszu alimentacyjnego przysługują osobie uprawnionej: 1) do ukończenia 18 roku życia albo, 2) do ukończenia 25 roku życia w przypadku, gdy dziecko uczy się w szkole lub szkole wyższej 3) w przypadku posiadania orzeczenia o znacznym stopniu niepełnosprawności- bezterminowo. Osobą uprawnioną do otrzymania świadczenia z funduszu alimentacyjnego jest osoba uprawniona do alimentów od rodzica na podstawie tytułu wykonawczego pochodzącego lub zatwierdzonego przez sąd, jeżeli egzekucja okazała się bezskuteczna. Świadczenia z funduszu alimentacyjnego nie przysługują, jeśli osoba uprawniona: 1. została umieszczona w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie albo w rodzinie zastępczej; 2. jest pełnoletnia i posiada własne dziecko; 3. zawarła związek małżeński; Kryteria i warunki udzielania pomocy: Warunkiem przyznania świadczeń z funduszu alimentacyjnego jest bezskuteczność egzekucji. Bezskuteczność egzekucji oznacza to egzekucję, w wyniku której w okresie ostatnich dwóch miesięcy nie wyegzekwowano pełnej należności z tytułu zobowiązań alimentacyjnych w kwocie aktualnie zasądzonych alimentów, bez względu na wielkość zaległych zobowiązań dłużnika wobec osoby uprawnionej; za bezskuteczną egzekucję uważa się również niemożność wszczęcia egzekucji alimentów przeciwko dłużnikowi alimentacyjnemu przebywającemu poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej, w szczególności z powodu: a) braku podstawy prawnej do podjęcia czynności zmierzających do wykonania tytułu wykonawczego w miejscu zamieszkania dłużnika, b) braku możliwości wskazania przez osobę uprawnioną miejsca zamieszkania dłużnika alimentacyjnego za granicą Osoby ubiegające się o świadczenia z funduszu alimentacyjnego muszą spełniać kryterium dochodowe - miesięczny dochód na osobę w rodzinie nie może przekroczyć 725,00 zł netto, bez względu na to, czy w rodzinie wychowywane jest dziecko niepełnosprawne. Świadczenia z funduszu alimentacyjnego przysługuje w wysokości bieżąco ustalonych alimentów, jednakże nie wyższej niż 500,00 zł.

Acha czyli mam rozumiec, ze nie ma czegos takiego o czym mi mowila kolezanka ?! maz mnie zostawil z 2dzieci, nie mam z nim praktycznie kontaktu wiec nie ma szans na to bym dostala pomoc z funduszu alimentacyjnego?! dodam, ze nie pracuje, utrzymuje sie z zasilku rodzinnego i stypendium socjalnego.

Gość matka polna
a masz kontakt z meżem?? płaci Ci na dzieci??

Tzn dzwoni raz w tyg ale do dzieci nie do mnie i wysylam im od czasu do czasu jakies pieniadze. Ale ze mna jako tako kontaktu nie ma.. a w urzedzie bym powiedziala,ze nikt z rodziny kontaktu z nim nie ma tak jak mi doradzala kolezanka.

Gość matka polna
a przeczytałas w ogóle to co Ci napisałam?? czy czekasz aż ci ktos palcem pokaże!! Dziewczyno jak mąż wyjechał i nie płaci to pewnie że możesz dostac takie alimenty. Postaraj sie troche poszukaj w internecie a nie czekaj az ktos to za ciebie załatwi bo przepraszam ale tak to wygląda.

Szukalam.. nie mam glowy do tego bo tyle teraz problemow naraz, ze nawet nie wiem od czego zaczac. No dobrze, czyli gdzie mam isc i zalatwic to !? do urzedu miasta ?

Gość matka polna
Przepraszam ale z leniem nie bedę rozmawiać wpisz w google fundusz alimentacyjny i Twoje miasto o matko...............

idz leniwa babo do urzedu i sie sama dowiedz a aie tu dupe zawracasz

Gość hjgggg
przeiez ci posyla pieniadze-myslisz ze alimentow dostaniesz wiecej??

To co wysyla to jest kropla w morzu i to nie mi tylko dzieciom.. Pozatym ja sie chce tu dowiedziec czy jak biore zasilek rodzinny i stypendium czy przysluguje mi tez ten fundusz bo na stronach o tym nie ma..

Gość a jak ci napiszę że ci
przysługuje to co ? Z nieba to spadnie ? To chyba logiczne że jak sama się koło tego nie zakręcisz to nic nie dostaniesz

Gość nnnso sj
do Taka jedna Zeby brać alimenty musisz mieć orzeczona separację, a nie póść do pań do Urzędu i powiedziec nie mam z mężem kontaktu, chcę kasę bo nie mam z czego żyć (moim zdaniem nikt Tobie nie da kasy bo masz "smutną minę")

He he ale Ci ludzie sa ograniczeni. Chce konkretow sie dowiedziec, a potem isc do urzedu.. ! bo jezeli nie ma szans na ten FA to nie ma potrzeby isc tam, tym bardziej, ze mam wazniejsze sprawy do zalatwienia. Eh, Widze, ze tu nic sie nie dowiem.

Gość nnnso sj
no ale jak chcesz to udowodnić,że twoj mąż nie odzywa się do was i nie przysyła wam pieniędzy?

nnnsj no wlasnie nie wiadomo, bo z tego co sie dowiadywalam to jest taka mozliwosc. Zreszta tu sie nic nie dowiem jak pisalam takze poradze sobie :)

Gość nnnso sj
możliwość to jest tylko musisz to udowodnić nikt na piękne oczy nie da Ci alimentów bo Ty tak chcesz

Gość nnnso sj
nie za bardzo rozumiem o czym teraz napisałaś

Pisze o swoim mezu.. takich rzeczy tu na forum nie bd pisac dlatego sprobuj sie domyslec o co mi chodzilo, kiedy zapytales jak udowodnie,ze go nie ma i ze nie mam z nim kontaktu..

Wiesz ze dzwonilo tylko nie wiesz w ktorym kosciele :P Jest taka mozliwosc ale w kraju UE wktorym pewnie jest Twoj maz. Moj brat dostal jednorazowo 1400 euro za to ze zostawil rodzine wkraju a musi pracowac zagranica i Irlandia mu takie pieniadze na dzieci wyplacila. Starajcie sie o rodzinne w kraju w ktorym pracuje Twoj maz, moj brat dostal za 3lata naprawde kupe kasy. Warunek jest jednak jeden -maz musi pracowac legalnie.

Gość nnnso sj
no jeśli jesteś w stanie to udowonić to nic innego jak tylko pójść do Urzędu po alimenty

Jagoda o tym wiem juz wlasnie bo rozmawialismy o tym ale juz za pozno bo narazie papiery tu w polsce do urzedu oddalam a pozatym moj maz legalnie tam narazie nie pracuje.. w nowym roku wybiore sie do niego i wtedy wlasnie mamy zamiar zalatwiac cos takiego.. tylko narazie chodzi mi o ten fundusz alimentacyjny zreszta dowiem sie w urzedzie bo tu nie ma co sie rozpisywac. Ale dzieki :)

Gość nnnso sj
do taka jedna... ty weź się zdecyduj masz czy nie masz ten kontakt z mężem !?

Kontakt maja dzieci. Ja rozmawiam z nim bardzo zadko. Ale jak i dla mnie tak i dla niego dzieci sa najwazniejsze dlatego postanowilam odwiedzic go w nowym roku i zalatwic cos razem mam nadzieje,ze wtedy podpisze umowe o prace bo zaczyna prace wlasnie od nowego roku legalnie z tego co mi mowil. Zreszta to wszystko jest bardzo poplatane. Nie ma o czym mowic. Dzieki za rady :)