Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Anka 2010

kontrola zus l-4

Polecane posty

wiem , pewnie był taki wątek , ale nie mogę nic znależć , miałyście taką kontrolę , dzwoniłam zus-u zapytać kiedy mogę się spodziewać wypłaty świadczeń , a ona czy już miałam kontrole z zus-u ???? , więc pewnie będę miała ... stresuję się

odpowiedziała Ci na pytanie ??kiedy dostaniesz świadczenie??co ma piernik do wiatraka...głupie baby pączki wpierdzielaja zamiast pracować

mnie kiedys skontrolował zus,przyszła pani i zbadała mnie i powiedziała ze zwolnienie mam do konca miesiąca i ze dla niej jestem zdrowa i ona wpisuje ze moge isc do pracy z koncem zwolnienia i tyle...nie byłam wtedy w ciązy było to jakies 8 lat temu mysle ze w tej kwestii nic się nie zmieniło

coś tam pomruczała pod nosem ... a i zapytała , ile czasu jestem zatrudniona , coś dalej pomruczała i powiedziała , że ok 15-stego , ale to już nawet nie o nią chodzi , rzeczywiście krótko byłam zatrudniona , bardzo bym chciała się dowiedzieć jak przebiega taka kontrola ? mam 2 , czyli , że mogę chodzić , o co pytają itd , już się stresuję , a jak mnie wezwą to w ogóle ,

to po prostu pojdziesz do lekarza ,bedzie pytac jak sie czyjesz co ci jest dlaczego jestes na zwolnieniu i pewnie bedzie chciałą ci wmówić ze wiedziałas ze jestes w ciązy i dlatego się zatrudniłas ,ale to standard podobno zreszta bedziesz musiała przyniesc karte choroby jesli cie wezwią...ile byłas zatrudnina zanim poszłas na zwolnienie??

Miałam podobną sytuacje. Byłam krótko zatrudniona i l4 (ciąża zagrożona). Przyszła kontrola z zusu (dwie panie) ale ja w tym czasie byłam u lekarza. Powiedziały mężowi, że mam się do nich zgłosić i żebym się nic nie denerwowała bo to rutynowa kontrola. Na drugi dzień do nich pojechałam, pokazałam dowód, napisałam oświadczenie, że w dniu tym i tym podczas kontroli zusowskiej byłam u lekarza (tu padło i imię i nazwisko lekarza) i tyle. Dodam, że nie miałam l4 "leżącego".

Gość pufa z aksamitu
Naprawdę Zus się pofatygował i przysłał do Was swoich pracowników, do domu??? Nie spotkałam się z takimi przypadkami. Że wzywał na komisję to tak, ale że do domu przyłazili...toż to szok.

Gość miskatyska
Ciekawi mnie ten temat... Obecnie tez jestem na l4...ale u mnie to wyglada tak ze od przeszło 2 lat pracowałam a potem sie zatrudniłam w 2 pracy ale sie okazało ze jestem w ciąży...pracowałam do 22 tygodnia na 2 etaty...teraz jestem 3 tydzien na l4...i ciekawa jestem jak to bedzie ponieważ bede do konca ciąży...A jako ze 1 praca to agencja pracy tymczasowej nie przedłuza mi umowy która mam do końca grudnia......natomiast w 2 pracy na czas nieokreślony... Ciekawe czy Zus tez sie zainteresuje mną....

Ja nie miałam żadnej kontroli, poszłam na zwolnienie w 6 tyg- 4 miesiące po rozpoczęciu pracy. Potem wróciłam po miesiącach, po kolejnych 3 znów zwolnienie, do końca ciąży( w między czasie lekarz źle wypisał zwolnienie- pomylił daty miał mi wypisać do następnej wizyty, a wypisał tydzień przed. wzięłam tydzień urlopu i znów zwolnienie) Nikt nigdy nie czepiał się.

miskatyska w tej pierwszej pracy w której masz umowe do końca grudnia i tak umowa automatycznie przedłuża się do dnia porodu.

Ja poszłam na zwolnienie w 13 tc, po 4 tygodniach przepracowanych. Dostawałam 100% chorobowego i zasiłek macierzyński. Umowę miałam do dnia porodu i zus mnie nie wzywał na kontrolę.

napisała, że pracowała do 22tc a teraz od trzech tyg jest na l4. Więc wnioskuję że jest w 25tc. A umowe ma do końca grudnia. Więc przedłuży jej się do dnia porodu.

Gość miskatyska
Agencja pracy tymczasowej nie ma obowiazku przedłuzac umowy...do porodu L4 bedzie wyplacał ZUS....i dlatego sie zastanawiam czy mi nie naślą kogos....a macieżyńskie bede miała z 2 pracy ;)

Gość a kiedy umowa podlega przedłuż
eniu? Ja jestem na stażu z urzędu pracy i tak się zastanawiam, bo umowe mam jeszcze na miesiąc, a jestem w drugim miesiącu... I jestem ciekawa czy jest szansa na przedłużenie jej do porodu, bo chyba nie, ale nie mam gdzie się o to zapytać, a w urzędzie pracy jak mam się czegoś pytać to chora jestem, takie niemiłe baby

Gość a kiedy umowa podlega przedłuż
To znaczy, ze mogę iść na zwolnienie na przykład pod koniec trwania stażu i ciągnąć je jakis czas? jesli tak, to jaki? I ze tak zapytam postaram się być kulturalna- zajmujesz się tym zawodowo, że tak sie orientujesz w tych sprawach? ;)

koleżanka ma zwolnienie leżące i miała kontrolę z zus, przyszły 2 osoby, otworzyła im inna osoba i zapytały tylko czy jest ta ciężarna, którą przyszły skontrolować, koleżanka pokazała się, że jest w domu i to im wystarczyło. Ja jestem na zwolnieniu od połowy października i nikt mnie nie kontrolował, ani nie wzywał, ale ja pracowałam przed ciążą prawie 4 lata na czas nieokreślony.