Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaa pomocy

Nie wodzi wzrokiem za przedmiotem. Jestem Przerażona !!

Polecane posty

Gość elo elo elo elo elo elo
Do lekarza zwróć się jeśli do 4m-ca nie będzie wodziło za przedmiotem. Tak wyczytałam na mądrych stronach więc nie siej paniki :)

Gość minęło kilka dni
i co? Wodzi już :D ?

Gość gość
Witam, interesuje mnie co wyszło... Mam dokładnie taka sama sytuację, a lekarze nie są zbyt optymistycznie nastawieni... Proszę o odpowiedź...

Gość gość
po 4 latach to już dzieciak do przedszkola lata, a nie tylko wodzi wzrokiem.

Gość gość
Jeżeli ktoś nie rozumie powagi sytuacji to niech nie odpisuje bezsensownie! Śmieszy Cię to że 3 miesięczne dziecko Nie widzi...!?!

Gość Mama pond 2 mies chłopca
Tez mnie interesuje co soie okazało. Mam podobny problem. U ans wyglada to tak ze synek na pewno cos widzi, tylko nie jestem pewna czy wystarczajaco dobrze. Nie wodzi wzrokiem za przedmiotami praktycznie nigdy. Kontakt wzrokowy zaczal lapac pozno, ale wydaje sie ze go łapie, kiedy przechodze ciagnie za mna głowa, wiec widzi. Czasami gada do naklejek na scianie wiec tez cos widzi. Martwi mnie jednak ten brak wodzenia oczami za zabawkami. po polowie stycznia bedzie mial prawie 3 miesiace idziemy na szczepienie, wtedy zapytam lekarza. Tymczasem czekam na to co okazalo sie u Was i na Wasze historie.

Gość gość
Witaj, Prawie 2 lata temu miałam podobny problem. Tez zorientowalam sie, ze cos jest nie tak, gdy synek mial 3 miesiace - patrzyl nieobecnym wzrokiem po scianach, nie odpowiadal na usmiech i nie wodzil wzrokiem za zadnym przedmiotem, ale usmiechal sie, gdy palcem laskotalismy go po ustach. Do tego nie potrafil w ogole uniesc glowy. Od pediatry dostalam skierowanie na usg przezciemiaczkowe-wyszly troche poszerzone komory i z tym udalam sie do neurologa, ktory bardzo sie zmartwil i dal skierowania na rozne badania z krwi (np. na cytomegalie) i do szpitala na rezonans magnetyczny (przy tak malym dziecku tylko takie badanie daje odpowiedz, czy przyczyna jest uszkodzenie mozgu, czy np. choroba oczu)+skierowanie na rehabilitacje. W miedzyczasie odwiedzilam tez 3 okulistow, z ktorych dopiero ostatni postawil trafną diagnoze - okazalo się, że synek ma bardzo dużą wadę wroku -5 (jak wyjasnil, wszystkie noworodki/niemolaki mają dużą "wadę", ale synka cofala się duzo wolniej). Przepisala okulary, ktore synek nosil przez kolejne 6 mies i teraz juz zadnych problemow ze wzrokiem nie ma (procz delikatnego zeza rozbieznego). Rezonans pokazal delikatne zmiany w mozgu, ale neurlog powiedziala, ze to juz nie ma znaczenia skoro synek zaczal wodzic oczami. Więc u nas skonczylo się tylko na okularach (ale dla mnie na niewiarygodnym stresie). Ale radzę Ci wizytę u dobrego okulisty (ja byłam u dr Krawczyk w Poradni dla Dzieci Niewidomych i Słabowidzących w Wwie) i neurologa i to jak najszybciej.

Gość Mama pond 2 mies chlopca
Dzieki za informacje i namiary. Dobrze tez jest przeczytac taka historie ktora mimo ze nie zaczynala sie dobrze to jednak nie wyszlo nic az tak strasznego. Moj syn urodzil sie w skonczonym 38 tygodniu, ale z niska waga urodzeniowa - 2200 g. Wszystko robi tak troche wolniej niz jego brat, a ja wszystko tlumacze niska waga urodzeniowa i tymi 2 tygodniami ktore jeszcze moglby w brzuchu spedzic. W opinii lekarzy moj synek wgladal jak wczesniak mimo iz 100% nim nie byl - bo ciaza monitorowana od poczatku (z uwagi na wczesniejsze problemy). Z uwagi na niska wage mial wykonywane usg przezciemiaczkowe i wszystko ok bylo. Ale tak jak mowisz co innego jak miesieczne dziecko nie wodzi wzrokiem, a co innego jak 3 miesieczne tego nie robi. Dziekuje za namiary. Postaram sie dac znac co u nas wyszlo, zeby inni mieli tez jakas korzysc z tego watku - mi on był bardzo potrzebny.

Gość gość
robiłaś w ciąży badania na toksoplazmozę? zrób je teraz sobie lub dziecku.

Gość Mama ponad 2 mies chlopca
Tak robilam. Negatywne.