Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

misiaczkowa

*********Termin SIERPIEŃ 2011*************

Polecane posty

Gość do jagódka1
Chciałam tylko powiedzieć, że jagódka mądrze pisze, ze wszystkimi radami:):) Bo jak czytam te kótre chcą niemowlakom slodzić wodę lu herbatki, nie smarować pupy kremem (bo jest tylko siku) bądź smarować sudokremem (na odpażenia) to normalnie wlosy dęba stają. Pisz jagódka więcej bo aż miło i chętnie się czyta, mnie pomagają Twoje wypowiedzi. Mój synek ma skonczone 2tyg. i dzisiaj tak biedny płakał, chyba go bolał brzuszek, i w rezultacie nie wiem czy dobrze jak dziecko ma gazy czy nie. Piję herbatkę z herbapolu na laktację, po wizycie połoznej juz tylko kubek dzinnie a ma w swoim składzie koperek także sama nie wiem pic, nie pić.

Gość malkatunka
Dziewczyny bylyscie juz ze swoimi pociechami na badaniu stawow biodrowych? Bo ja wlasnie dostalam skierowanie wraz z inf ze nalezy zrobic do 3 miesiaca zycia, zaczelam dzwonic w rozne miejsca gdzie przyjmuja ortopedzi dzieciecy i okazalo sie ze czas oczekiwania ok 4 miesiecy, albo w ogole dopiero na przyszly rok, wiec skonczy sie wizyta prywatna. Czy to standard, u Was tez tak jest? To chyba by trzeba na to zapisywac sie zanim dziecko sie urodzi:) A jak bylyscie na badaniu to bylo usg, czy tylko badanie?

oooo fajne informacje mi tutaj zapodałyscie. Teraz jestem spokojniejsza. Chociaz wyłam dzisiaj z tym moim małym.,..z bzradnosci chyba. i ze mam juz dosc i zmeczenie niszczy moja milosc do niego.... mum to come ;- jaka wode podadac? Czy z brity np przegotowana> czy mineralna? np zywiec zdroj? albo humana? Bo ta wode chce przetestowac zamiast czopka. Nasza mala pupka juz przestala byc taka podrazniona wiec masc witaminowa działa! Teraz walczymy z przepuklinka pepkowa zeby sie wchlonela. rany...jestem taka dobita... ledwie zyje. Nie mam tyle sil co wy.. ;(

tymkowa bądź silna, każdy ma chwile załamania. ja tez miałam kilka dni temu, popłaczesz sobie troszkę i będzie Ci o niebo lepiej. pamiętaj że niektóre tu dziewczyny mają tu już kolejne dziecko a to nie to samo co pierwsze, my się dopiero uczymy. wszystko przyjdzie z czasem. powiem wam co lekarz to inne zwyczaje: u mnie np. nie polecają żadnych kosmetyków do 6 tyg zycia, zadnych masci po kupce czy siusiu tylko woda!! suchą skórę położna kazała mi smarować oliwą z oliwek. powiedziała aby jak najmniej meczyc tą młodą skóre chemikaliami. A już tym bardziej kosmetykami z aromatem zapachowym!!! A poza tym pępusio odpadł nam w 8 dobie. :) Nula ja okres ostatni miałam 26.11 i termin mi wyliczyli na 2.09 (ale i tak używali tylko i wyłącznie terminu ze skanu), wiec nie wiem jakim sposobem ty z okresem 22.11 (jak dobrze pamietam) masz termin później niż ja :/ Co tam u Ciebie dzisiaj? wiesz coś więcej? Pozdrawiam wszystkie kobitki cieplo.

tymkowa ale po co chcesz dawać dziecku wodę??? Jeśli karmisz cycem a dziecko nie ma kolek ani zaparć to wystarczy mleko matki! Herbatki natomiast jeśli czujesz potrzebę podania pij sama bo ich skład przejdzie do twojego mleka. Ta woda na zaparcia, o którą pytasz powinna być przefiltrowana w bricie i przegotowana, podawana w przyjemnej temp taka letnio ciepła.

mama8327 jest maluch zagazowany...tak sie krzywi i placze jak piard idzie. A kupki juz dlugo nie robil i meczy mnie ta kupka zwyczajnie. Dlatego chce ja wywolac zeby mi ulzylo bo zestresowana ciagle jestem i zagladam do pieluchy non stop . Jesli woda ma pomoc to z 5ml mu podam na poczatek.

A mój aniołek nie ma kolek od wczoraj :D :) :D Wieczorem obejrzeliśmy nawet zaległości z tv. Oliwka spała cały dzień i noc a budziła się na karmienie i kąpiel i 2 razy na pieszczotki :), wiec mama jest wyspana i szczęśliwa, że dzidzia nie ma bóli brzuszka. USG BIODEREK - my w szpitalu dostaliśmy wytyczne co kiedy należy skontrolować; nakazali zrobić usg bioderek do 6 tygodnia życia. Lekarka powiedział nawet żeby lepiej iść prywatnie. Nasz Oliwka będzie miała to usg w przyszłym tyg właśnie prywatnie (koszt 100zł).

tymkowa no chyba że takie są problemy to spokojnie możesz podać 10ml. A próbowałaś jeść śliwki może one pomogą dzidzi... No to trzymam kciuki za waszą kupkę ;)

ja kupilam sobie plantex i pije ;) ten koperkowy napoj. moze podziala. Dalam mu espumisanu troszke i w sumie lepiej juz pierdzial zanim poszedl spacq. Wiec wyczekuje tej kupci ;) Napewno mnie zaskoczy swoją iloscia;) W ostatecznosci czopek no ....ale tak bym nie chciala... My idziemy jutro na usg bioderek. Tez prywatnie. koszt 120 u mnie. Mi mowiono ze do 3tyg zycia trzeba zrobic. Mam nadzieje ze bedzie ok. bo juz dosc tych asymetri maluszek ma, nie zniosłabym wiecej rzeczy do wypracowania i przeczekania zeby sie poprawily.

Gość do NuLa
Cześć! Jestem w identycznej sytuacji jak Ty, też OM 22.11.2010, ale cykl był dłuższy ( 39/40-dniowy) i wg wczesnego USG termin porodu został wyznaczony na 9 września czyli jutro. Też czekam i nic się konkretnego nie dzieje jeszcze. Jutro jadę do szpitala na ktg i usg.. Pozdrawiam i życzę cierpliwości ;-)!

Tymkowa jakie asymetrie ma twój maluszek (sorki ale miałam tyyyleee zaległości po miesięcznym pobycie w szpitalu że nie nadążyłam z kafe i nie wiem o co chodzi)? Coś poważnego?

Gość _NuLa_
Ty chociaz jedziesz do szpitala na ktg i usg mi lekarz ostatnio powiedział ze mam się zjawic dopiero 16.09. jeśli nie urodze wcześniej...

kurde, baby, u nas kupa jest w każdej pieluszce chciałam popisac jak siadłam do komputera a już sie głodomorra odzywa. Szybko wam napiszę, ze byłam na rtg płuc, ale mi kobieta nie chciałą zrobić ze względu na to,że karmię i kazała się skonsultowac jeszcze z lekarzem czy to bardzo konieczne no i powiedziałą,że tak ze względu na chorobę męża. I dziś po prześwietleniu musiałam sciągnąć cały pokarm,żeby mały nie dostał promieniowania. PO raz pierwszy uzyłam laktatora bo stał w szafie i do tej pory nie był potrzebny. no biorę się za Ksieciunia. ps. Tymkowa, jesli ci ciezko to pomyśl o mnie:)

Gość do NuLa
To trzymam kciuki za nas obie, żebyśmy na dniach urodziły, choć jak na razie u mnie nadal się nie zapowiada..i pewnie ktg znowu wyjdzie gładziutko. Wstępnie na początku powiedziałam rodzince termin 29 sierpnia, więc już ciśnienie jest duże, ale postanowiłam to olać ;).

czesc dziewczynki, czy Was tak jak mnie rwie w krzyżu i bola posladki? zaraz po porodzie mialam to dwa dni ale teraz to idzie sie wykonczyc. czasme nie moge nawet wstac:-(

Gość _NuLa_
ja jak byłam ostatnio w szpitalu to zrobili mi ktg i były fale ale lekarz nic nie powiedział...wiec sama juz nie wiem... Jak u ciebie wygląda szyjka???jakieś rozwarcie miałaś ostatnio???bo ja nie:( niby coś tam mnie kuje ale nadal nic dobrze ze chociaż maleństwo sie rusza...boję sie tylko aby wody były prawidłowe a nie zielone...ehhh.... Nich każda z nas urodzi już,bo zwariować można:P jak cos to powodzenia i daj znać co Ci lekarz powiedział.Gdzie masz zamiar rodzic???

ol_inka - wiem ...masz racje. Grzesze tym marudzeniem. Brak meza w domciu w takiej sytuacji to pusta normalnie ale podziwiam Cie jak sobie radzic, nie poddajesz sie depresji.... w przeciwienstwie do mnie ...chyba mnie niedlugo pochlonie jak sie w koncu nie usmiechne. Nula . porob przysiady. posakcz na pilce...no rozpakuj sie kobietko!! mama8327 asymetria czaski , popularna sprawa, zrosnie sie i wyrowna, mam zalecenia glaskania glowki wiec tak czynie , potem, przepuklinka pepkowa, wiec kladziemy na twardym i niech sie wchłania, Krzywo zrosnieta kosc ogonowa, raczej nie powinna mu zawadzac., no i wodniaczki jąderek ktore sie w ciagu dwoch miesiecy w koncu wchłona . To jest pikus bo dzisiaj moja qmpela slicznie mi odgazowala malca i jest taki spokojny i potrafi wysiedziec na kolanach iw ogole....od razu mi lzej na duszy. Kupy nie bylo czyli nie odlozyla sie bo dobrze trawi.

Tymkowa to bardzo Wam współczuję. Na przepuklinę pępuszka polecam Ci taki sposób: wymyj płaski guzik, przyłóż do pępuszka i przyklej plasterek i powinien sam się pępuszek schować.

Tymkowa, nie martw się tak brakiem kupy :) U karmionego piersią dziecka kupki mogą być: od 8 dziennie do jednej na 10 dni ;) to zależy :) A jak nie oddaje gazów, to polecam Ci picie Hippa koperkowego - regularnie - u nas działa :) na mnie i na małą :D

tymkowa pochwal się jak ci kumpela odgazowała dzidziusia? i o co chodzi z tą asymetrią czaszki? mój tez ma krzywą główkę u góry tzn jakby prawa strona bardziej wystawała niż lewa ma tak mniej wiecej od tygodnia (przynajmniej tak zauwazylismy niezależnie z m) po niedzieli mam szczepienie to się dopytam pediatry. poza tym ma nerwa bo dzis nie działało allegro a miałam ważna licytację dali komunikat że aukcje przesuniete o 24h a jednak ta "moja" sie odbyła tyle ze beze mnie:-(((

Gość _NuLa_
tymkowa próbuję już wszystkiego nawet zaczęłam męczyć mojego M. i nadal nic dziś znów popróbuję ze sprzątaniem może większy wysiłek coś teraz da.Maleństwo strasznie się rozpycha...żebra to mam tak okopane ze szok a tu nadal nic...jakiś czas temu to nawet te skurcze przepowiadające były dosyć częste a teraz nic...dziwne...... :(

Nula, ja juz pisalam, co mi pomoglo. Ta Twoja data ost. miesiaczki mi sie nie podoba... ciekawe ilu dniowe mialas cykle? Jaka data porodu wyszla Ci z pierwszego USG? (tego prenatalnego- miedzy 11 a 14tc) - to jest najdojkadniejsza data porodu - plus minus 7 dni

Gość do NuLa
Cześć! Więc szyjka niby miękka i skrócona, ale rozwarcia zero. Też mnie tylko pokłuwa, szczególnie wieczorem. Wczoraj zrobiliśmy prawie 3-godzinny spacer po centrum handlowym i nic. Przedwczoraj ćwiczyłam trochę, sprzątałam i jedyny efekt to wieczorne adhd dzidziaczka ;p. Ja będę rodzić w Krakowie. Zaraz zbieram się na ktg i może też usg mi zrobią, ale już powoli przygotowuję się, że najwcześniej coś się będzie działo w przyszłym tygodniu.. :]

Hej,tymkowa no właśnie poradż jak kumpela odgazowała maleństwo?Muj mały już dzisiaj miał lepszą noc więc i ja troche lepiej spałam,męczyło go jak zwykle jeszcze rano ale teraz spokojnie śpi.Daje mu bobotic ale nie wiem czy coś pomaga.Czytałam wczoraj że ta dawka podana na opakowaniu 8 kropli to taka bardzo ostrożna i że trzeba zwiększyć do 15 wtedy są efekty.Ja zwiększyłam narazie do 10 zobaczymy jak będzie dalej.Daje mu też raz dziennie herbatke koperkową z Hippa,wypija róznie raz 20 rza 50 a nawet 100ml.My pierwsze usg bioderek mieliśmy już w szpitalu a teraz mamy w 6 tygodniu życia i robią je w przychodni.Co do mnie to od dzisiaj postanowilam jeść mniej ,bo moja waga zamiast przy karmieniu spadać zaczęła rosnąć,tak było też przy córce więc nie chce powtórki.Pozdrawiam serdecznie.

🖐️ NuLa Kobieto mogę sobie tylko wyobrazić jakie masz już parcie na poród.. oby jak najszybciej 🌼 tymkowa mnie też ciekawią te cudowne metody odgazowania :D Mam dziś tyyyyyle do zrobienia a Niunia jak na złość nie chce spać :P

Gość _NuLa_
jagodka1 na pierwszych dwóch USG nic nie ma nt. innej daty porodu i jak chodziłam to z wymiarów różnica w wymiarach dziecka była 3-4 dni max.Moja lekarz głównie trzymała sie daty 29.08. w jednym wydruku z USG miałam w takiej tabelce teraz zauważyłam ze widnieje data 01.09. wiec powiem Ci ze już sama nie wiem o co chodzi...Jak odwiedziłam ostatnio SOR to lekarz mi powiedział ze to sie dodaje około 1,5 tyg. do daty z OM tylko czemu dwóch lekarzy przed tym nic mi nie mówili o terminie i trzymali sie tego z OM.

Gość _NuLa_
bombastyczna nawet nie wiesz jakie mocne:)najgorsze to te ciagłe pytania czy już urodziłam albo dlaczego jeszcze nie urodziłam...no i ten lęk aby wszystko było oki...no ale mam nadzieje że w ciagu tyg. wszystko się wyjaśni,bo jak nie urodzę do 16.09. to mam się zjawić w szpitalu i tym razem nie dam się odprawić do domu:P

Nula, a może jedź do innego szpitala? Nic nie mów, co mówili Ci w tym w którym byłaś i zobacz co wymyślą. Lepiej dmuchać na zimne. W Trójmiejskich szpitalach wyw poród po 10 dniach średnio od terminu, zależnie od stanu łożyska. A na USG powinno być data wg pomiarów dzieciątka - mi na pierwszym wyszła taka sama jak z OM - może dlatego nie widzisz innej daty, bo tez wyszła 29.08?

Czołem laseczki🌻 Nula__❤️ trzymam za Ciebie kciuki i podziwiam za wytrzymałość:D Ja zapewne zasiekałabym lekarza, który odesłałby mnie ze szpitala do chałupy w tym czasie:P A inna rzecz, że warto kontrolować w jakim stanie jest twoje łożysko, wody itd..NO i dziecko najważniejsze! Może faktycznie lepiej nawiedzić inny szpital? A co Ci szkodzi? W skrócie kilka tematów:D: sudokrem__nie ma co się bać stosowania, cały szkopuł polega na tym, że stosowany codziennie traci swoje cudowne właściwości w momencie wystąpienia odparzeń, bo skóra jakby się od niego uzależnia. I wtedy gdy potrzeba najbardziej nie działa jak powinien.Ot i cała z nim filozofia. No i oczywiście absolutnie nie można na genitalia. Natomiast nie ma żadnych sterydów czy innych syfów. woda__zależy od filozofii życiowej pediatry bądź położnej. Każdy mówi inaczej. Generalnie podawanie wody czystej, czy z cukrem (przegotowanym) czy z glukozą, nie zaszkodzi dziecku (choć najlepiej podawać samą...dzieci bardzo szybko kumają czaczę, że słodkie jest pyyyszne), choć czy jest potrzebne...Decyzja należy do Nas:D herbatki hipp___jak dla mnie niech Bóg broni, jak również od innych granulowanych pseudoherbat! Słodka chemia i nic więcej, za to woda koperkowa jest super i samodzielne parzenie kopru (w każdym zielarskim dostępnym) jeszcze lepsze. Gazy__to totalna masakra! dla całej rodziny, wszyscy płaczą razem z dzieckiem❤️ A oto nasza metoda: pielucha z pupy (zostawiamy pod pupą) i energicznie masujemy uciskając jelita (nie głaskanie tylko uciskanie) i potem chwytamy dziecko pod nóżki i dociskamy nimi do brzuszka, na zmianę, potem obie razem, i tak w kółeczko przez ok 10min. Ucisk z wyczuciem oczywiście! Potem bach na brzuszek, nóżki podgiąć do góry troszkę i leżymy tak z 15 min. I zaczyna się wtedy koncert gazowy, że ho ho:D:D:D Trzeba pilnować główki, żeby się potomek nie poddusił. Metoda szamańska, pewnie nie każdemu bobasowi pomoże, ale spróbować nie zaszkodzi. Ja robię tak codziennie rano i jak dotąd problem nie powtórzył się, koniec z płaczem, prężeniem itd... Do zaś🖐️

Gość _NuLa_
poczekam jeszcze do przyszłego tyg. bo puki co maleństwo sie normalnie rusza wiec chyba nic się nie stanie a lekarz chyba wie co mówi...czytałam ze ma dobre opinie wiec na partacza nie trafiłam.