Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość będę mamą po raz drugi

Od którego tygodnia/miesiąca kobieta jest chroniona w pracy?

Polecane posty

Mam umowę na czas określony na 3 lata, to moja trzecia umowa (była przerwa między 1 a 2). Jestem w 5 tygodniu ciaży i nie wiem, kiedy powiadomić pracodawcę, w moim przypadku dyrektora szkoły. Próbuję znaleźć jakieś ustawy, jedyne co znalazłam, że rzekomo jestem chroniona od początku ciąży, na jakimś forum przeczytałam że od 10 tygodnia ciąży a dzisiaj koleżanka mi powiedziała, że dopiero od 3 miesiąca. Nie obawiam się raczej zwolnienia, ale różnie to bywa, jak się ma możliwość, to różne pomysły do głowy przychodzą ;) Z pewnością ktoś będzie wiedział na 100%, bardzo proszę o poradę. Dzięki i pozdrawiam!

Gość jagoda 369 kafee idiotka
od 1 dnia jestes chroniona jesli masz to udokumentowane od lekatrza

śmiejecie się, ale ja naprawdę nie wiem. Skoro do końca mojej umowy jest jeszcze 2,5 roku to normalnie pójdę na macierzyński i wracam? Umowa nie zostanie zmieniona? No serio, nie orientuję się i tyle.

Gość przyszlaa mamuskaa
od 3 miesiaca ciazy :)

I o co chodzi z tym, że do 3 miesiąca pracodawca może zwolnić kobietę w ciąży? Nie orientuję się, bo pierwsze dziecko miałam jeszcze, jak kończyłam studia, nie potrzebowałam korzystać z takich informacji.

poprawa 177art :) jak widać zdania są podzielone, więc sięgnij do kodeksu- tam jest ślicznie opisane, ale mogę potwierdzić, że od pierwszego dnia jesteś chroniona

w przypadku umowy określonej na 3 lata jesteś chroniona od początku, co innego jak bys miała umowę na czas określony np. do 10grudnia przyznałabyś się, że jesteś w ciąży, a nie upłynęło od jej początku 12 tygodni, wtedy mają prawo umowy nie przedłużać, ale Ciebie to nie dotyczy, bo umowa aż na 3 lat:) don't worry ;)

bardzo dziękuję za podanie podstawy prawnej i wyjaśnienia przez penelope :) W takim razie spokojnie po świętach powiem dyrekcji, chcę mieć to z głowy i już się nie denerwować.

Dokładnie tak jak napisła Peneloppa. Gdyby umowa Twoja kończyła się przed 12 tygodniem ciąży, to pracodawca nie mógłby rozwiązać z Tobą umowy. Gdyby kończyła się po 12 tygodniu - przedłużałaby się do dnia porodu, a potem dostałabyś zasiłek z ZUZ przez 22 tygodnie.. Ponieważ jednak jesteś jeszcze zatrudniona na 2,5 roku, to zdążysz i u rodzić i pójść na URLOP MACIERZYNSKI (nie zasiłek) i wrócić. Jesteś chroniona od pierwszego dnia.

Gość Anulkaaaaaaggg
jeśli umowa na czas nieokreślony i pracujesz już jakiś czas to jesteś chroniona od pierwszego dnia w którym dałaś zaświadczenie od lekarza w pracy. A jeżeli na nasz określony to po 3 miesiącach od dania zaświadczenia od lekarza.

anulkaaa nie masz racji - przeczytaj mój post. To jest jednak różnica czy chroniona od trzeciego miesiąca, czy od pierwszego. Od trzeciego tylko wtedy, gdyby umowa ulegała rozwiązaniu po trzecim miesiącu, ale w trakcie ciąży jeszcze. Uwierz mi mam temat przećwiczony bardzo dobrze. Niemwprowadzaj dziewczyny w błąd. W jej przypadku od pierwszego dnia.

Gość gość
wybaczcie ale odswierzam temat bo przepisy mogly sie zmienic. Jestem w podobnej sytuacji, mam umowe na 3 lata, trwa od 2 miesiacy, jest to 2 umowa w tej firmie, ja jestem w ciazy w 7 tygodniu do tego dochodzi fakt, ze firme sprzedano i maja wejsc nowe umowy, nie wiem czy moge juz isc na zwolnienie czy czekac do 12 tygodznia bo opinie slysze rozne nawet od ksiegowej i pielegniarki w przychodni...

Gość gość
Witam. Prawdopodobnie jestem w ciazy a ze prace mam ciezka a umowe do konca wrzesnia to chxialabym isc wczesniej na l4 i czy jesli bede do 12tyg xiazy to pracodawca moze mi nie przedluzyc umowy? A jesli przedluzy to jak wtedy kest platne?