Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

pijawki kończyna

odsetki za mandat za brak biletu-co robić?

Polecane posty

Witam,moja sytuacja przedstawia się następująco: jechałam na gapę, dostałam mandat, była to sobota wieczór. Pewna, że w niedzielę nikt nie przyjmuje nalezności zapłaciłam w poniedziałek 82 zł kary; dwa tygodnie potem dostałam listem niepoleconym (!) upomnienie o nie wpłaceniu w terminie (bo są tylko dwa dni na wpłacenie: ten w którym złapano i następny) i odsetki niemałe do wpłacenia; zadzwoniłam tłumacząc się tym że nie wpłaciłam bo niedziela, na co pani mówi że w Toruniu gdzieś tam ktoś przyjmuje wpłaty. Mówie ok, zapłaciłam te odsetki, po czym teraz znowu dostałam kolejne umpomnienie listem niepoleconym z kolejnymi odsetkami, bo niby nie wpłaciłam w terminie 7 dni tych odsetek poprzednich i są juz naliczone kolejne. Co ciekawe data nadania to 19 listopada, ja wyjęłam list ze skrzynki przedwczoraj czyli 3 grudnia, wiec te kolejne odsetki tez już by nie były wpłacone w terminie. Jak to wygląda prawnie, czy argument listu niepoleconego wystarczy by wyjaśnic tę sprawę i mieć juz swiety spokój?

A niby jak wysokie są te odsetki? Wydaje mi się, że nie mogą sobie naliczać nie wiadomo jak wysokich odsetek, to jest chyba jakoś ustawowo uregulowane, ale może się mylę. Zdarza mi się czasem nie opłacić na czas faktury w Oriflame i od kwot ponad 100zł, przy opóźnieniu nawet 2-3 tygodniowym te odsetki zazwyczaj nie przekraczają 2-3 zł.

Gość niji
licza sie dni robocze, wiec robia cie w bambuko....

te odsetki wychodzą ok 20 zł, pierwsze upomnienie zawierało tez karę za niewplacenie w terminie 2 dni 85 zł + odsetki ok 23, czyli te odsetki już zapłaciłam a oni mi wciąż przysyłają jakies upomnienia niepoleconymi listami i nakazują wpłacać w ciągu 7 dni od nadania

Coś mi się wydaje, że oni bezprawnie takie wysokie odsetki naliczają. Chyba, że sobie doliczają te koszty upomnień itd. Ja bym napisała do nich pismo, dołączyła wszystkie papierki->potwierdzenie wpłaty mandatu, potwierdzenie wpłaty tej kary i odsetek, oczywiście ksero, oryginały zachowaj dla siebie i tak samo dołączyłabym kserokopie tych kopert, tam w końcu są stemple pocztowe, powinien być też stempel, kiedy przyszło na Twoją pocztę.

Gdzie Ty mieszkasz kobieto że tak cię rąbią na kasę??? Też kiedyś dostałam "mandat" opłata wynosiła chyba 70 zł jeśli płatność byłaby dokonana w terminie 7 dni od daty wystawienia a 140 w poźniejszym czasie. Zgłoś się do ZKM-u i natychmiast to wyjaśnij.Na takie rzeczy są ustawowe terminy. W ogóle to na niepolecony list nie powinnaś odpowiadać,bo można go uznać za nieskutecznie doręczony.Co innego polecony awizowany lecz nie odebrany uważa się za skuteczenie doręczony i dopiero na podstawie takiego wezwania mają prawo żądać wpłaty należności