Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość m.r.o.w.k.a

pytani e do doswiadczonych mam ..

Polecane posty

Gość m.r.o.w.k.a

ile czasu karmilyscie swoje dzieci po porodzie ??

Gość ollllllo
17mcy...

Gość pierwsze
4 miesiące, drugie wcale.

Gość mamunia 33
2 tyg sama pierś, a potem jeszcze 5 tyg systemem mieszanym

Gość m.r.o.w.k.a
a co mam zrobic jesli wogole nie chce karmic ??

Gość ollllllo
podac butelke z mlekiem modyf.

Poradź się koniecznie lekarzy w szpitalu po porodzie jak karmić sztucznie lub położnej bądź lekarza pediatry. Ważne jest jakie mleko wybrać, czy "ha" czy nie, jak podawać, jak karmić butelką - to też sztuka, ile mieszanki podawać itd.

Gość pierwsze
a urodzilaś już?

Gość no sztuka po pieronie
ja karmie efamilem - mleko poczatkowe. na opakowaniu jest napisane jak i co. 7 tygodniowego synka karmie co 4 godziny. Wczesniej przez 4 tygodnie tylko pierś

ja tam karmiłam 2 miesiące, niecałe zresztą, potem zaczęłam podawać NAN 1 ( i tutaj, w opozycji do reklam i większości opinii, nadmieniam, że bez konsultacji z pediatrą, ale.....dziecko reagowało idealnie, 0 alergii, 0 kłopotów trawiennych, i nasza pediatra pochwaliła podejście do tematu:D:D:D), mleko to zresztą dla mojego syna było do bani, ponieważ jest dość rzadkie, mały był ciągle głodny, więc zmieniłam na bebiko, w międzyczasie na bebilon...wszystkie przyjmował bez żadnych sensacji ... Teraz wcina gerber2, chyba najlepsze, najbardziej sycące, nie uczula, nie wywołuje kłopocików trawiennych... Jedyne produkty, których musimy unikać, bo małego wysypuje to kaszki smakowe (niby owocowe...0,00005% ekstraktu np z malin...chała dla mas) Pozdrawiamy wszystkie mamy i pociechy;)

Gość pierwsze
ja karmilam Bebilonem i tam na opakowaniu wszystko jest napisane jak karmic.

Uważam jednak że to sztuka - to, że napisane jak robić mieszankę to nie znaczy ze napisane jest jak przystawić dziecko do butli by nie nałykało się powietrza, jak trzymać prawidłowo by nie odginało główki do tyłu i wiele innych spraw, ja karmię mniej więcej co 3h ale podobno weszła nowa wytyczna o karmieniu butelką na żądanie, sporo też jest zależne od dziecka. Gdyby ktoś wcześniej podpowiedział mi np jaką butlę wybrać to prawdopodobnie uniknęlibyśmy np paru kolek po nałykaniu się powietrza lub gdyby pediatra ostrzegła mnie o alergii zaczęlibyśmy wcześniej od mleka ha a tak pierwsze było nan1 i uczuliło. Ale każdy ma prawo do subiektywnej wypowiedzi.

A co do smoków i butli to polecam tommy tippee (podobno idealnie zbliżone budową pod względem anatomicznym do sutków) kolki...ja się nie wypowiadam, bo mój syn nigdy ich nie miał, aczkolwiek wiem od koleżanek, że to istna masakra, a od pediatry, że najważniejsze jest zawsze odbicie, pozycja na żabę, czyli kołami do góry, czyli na brzuszku, i obowiązkowo masowanie brzuszka...choć to nie zawsze skutkuje...

Gość strasznie wyrodne jestescie
Moj ma 11 lat, wciaz mu daje jesc :classic_cool: zart :D :P