Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość żumcio

Polska to biedny kraj - uzasadnienie.

Polecane posty

Gość fdsfds
ale skoro jedzenie jest tansze u nas niz w Rumuni czy Chorwacji to dlaczego POlacy tam jezdza na wakacje ? A oni do nas nie jezdza mieliby tansze jedzenie niz u siebie ? JEstesmy zimnym krajem czy jak ?

Gość
Przecież to minimalne różnice: 64:66:68 - to są grosze w liczbach bezwzględnych.

Gość fdsfds
ale Chorwacja ma 94 % sredniej UE .. wiec jedzenie maja prawie tak drogie jak w NIemczech

Gość Ariettt
Z danych Komisji Europejskiej wynika, że polskie dzieci są najbardziej narażone na ubóstwo spośród wszystkich krajów UE. Lepiej jest nawet w niezamożnej Bułgarii i Rumunii - podkreśla "Gazeta Prawna". Dodatkowo częściej żyją w przeludnionych domach niż dzieci w Meksyku ale rząd nie widzi problemu bo "dzieci i ryby głosu nie mają" i dalej oszczędza na dzieciach.

jeżdzą bo Bulgaria czy Rumunia są bardziej artystyczne turystycznie proste.. nie tylko kasa się liczy i gdzie najtaniej.. dla mnie Polska jest za zimnym krajem i pod względem klimatu ( za wyjatkiem szczytu upałów)i pod wzgledem ,że jest przygnebiająca dla mnie...Bo własnie ludzie narzekają ( np Brazylia czy kraje ameryki południowej są biedne ,a ludzie są bardzo optymistyczni) poza tym szare bloki , ludzi ogólnie powsciagliwi ,mało spontaniczni, sami pesymiści.. Tylko wiosną Polska jest naprawde piekna

Gość
A Indianie w Amazonii mają jedzenie za darmo i w 100% naturalne.

Gość fdsfds
Europejski Urząd Statystyczny (ang. European Statistical Office) - zwany Eurostatem, urząd Komisji Europejskiej z siedzibą w Luksemburgu. Eurostat powstał w 1972 roku. Zastąpił wcześniejszy Statistical Office of the European Community (SOEC), które funkcjonowało od 1959 r. Wcześniej funkcje statystyczne pełniły: Statistical Division (lata 1954-1959), a od 1952 do 1954 European Community of Steel and Coal Statistical services. Nowe zasady jego działalności i nowe wytyczne zostały ustanowione w 1987 roku na mocy Jednolitego Aktu Europejskiego. Urząd zajmuje się sporządzaniem prognoz i analiz statystycznych dotyczących obszaru Unii Europejskiej i EFTA, istotnych dla podejmowania decyzji przez organy wspólnotowe oraz koordynowaniem i monitorowanie prac narodowych urzędów statystycznych w celu unifikacji stosowanych przez nie metod badań a także konsolidowaniem statystyk krajowych, państw członkowskich. Do kompetencji Eurostatu zaliczamy także analizowanie i prognozowanie tendencji rozwoju Unii Europejskiej. Eurostat składa się z Terminalu Danych (Bruksela) i Biura Informacyjnego (Luksemburg) przygotowującego dane dla instytucji kierowniczych Unii Europejskiej (są one później udostępniane opinii publicznej).

Gość Szyssssssssssss
Za miarę poziomu bogactwa danego społeczeństwa uważa się udział żywności w wydatkach przeciętnego obywatela. W ubiegłym roku na jedzenie przeznaczyliśmy 24,1 proc. pieniędzy. Podwyżki w sklepach spożywczych są odczuwane przez Polaków jako najdotkliwsze. Ale i tak w porównaniu z nami zachodni Europejczycy na jedzenie wydają znacznie mniej - średnio 15,3 proc., a bogaci Niemcy już tylko jedną dziesiątą.

Gość fdsfds
według Europejski Urząd Statystyczny jedzenie w Polsce jest jednym z najtanszych w UE .. Komu wierzyc ?

kocham np włochy , te miasteczka ten klimat.. hiszpanię , grecję.. tych spontanicznych ludzi .. ten klimat śródziemnomorski.. może nie jestem patriotką ,ale wolałabym mieszkać tam.. tu nawet nie chodzi ,że tam bylam na wakacjach bo mogłabym tam zyć i pracować.. tam odżywam poprostu.. Może te kraje są biedniejsze też od niemiec np ,ale duzo bogatsze od Polski poza tym nie tylko kasa sie liczy .. a do Polski bym jeżdzila od czasu do czasu..

Gość Szyssssssssssss
Przecież to się nie wyklucza. Nominalnie żywność może być tańsze ale przy niskiej pensji w Polsce i wysokiej w Niemczech Polak i tak wyda 25% swojego dochodu na żywność przy polskich cenach a Niemiec 10% swojego dochodu przy cenach niemieckich. Gdyby ten sam Niemiec za niemiecką pensje kupował żywność po polskich cenach w Polsce to wydałby na nią jeszcze mniejszy procent dochodu.

"Ale i tak w porównaniu z nami zachodni Europejczycy na jedzenie wydają znacznie mniej - średnio 15,3 proc., a bogaci Niemcy już tylko jedną dziesiątą." Ja mieszkając w Niemczech niewielką część pensji przeznaczałam na jedzenie, stać mnie było na nowy telewizor czy lodówkę co miesiąc, a w PL jest to koszt właściwie dla zarabiającego ok 1500zł 50% pensji reszta na co zostaje? :o

moją drugą ojczyzną jest Ukraina oprócz Polski i też mnie tam zresztą nie ciagnie zresztą..

Gość
Ale z Was materialiści, a przecież nie samym chlebem żyje człowiek.

Gość magdalenaza
JA lubie klimat kaliforni .. temperatura nigdy nie jest nizsza niz + 10 C i nie rzadko przekracza + 30 C Los angeles to wymarzone warunki dla człowieka .. Bez upałów i bez chłodu .. Byłam kiedys w Hiszpani + 36 w cieniu naprawde ciezko to znieść

Ale z Was materialiści, a przecież nie samym chlebem żyje człowiek. Masz rację dlatego ja odżywiam się od dziś powietrzem!

Gość magdalenaza
JA lubie klimat kaliforni .. temperatura nigdy nie jest nizsza niz + 10 C i rzadko przekracza + 30 C Los angeles to wymarzone warunki dla człowieka .. Bez upałów i bez chłodu .. Byłam kiedys w Hiszpani + 36 w cieniu naprawde ciezko to znieść

Gość
"Masz rację dlatego ja odżywiam się od dziś powietrzem!" - wonderful! :classic_cool:

Gość Eremiitka
Wytłumaczcie tylko dlaczego Niemcy walczą o swoje interesy w Unii, Francuzi się nie ceregielą, Wielka Brytania domaga się swojego a Polska się obecnie na wszystko zgadza i jeszcze cieszy jak jej zabierają. A teraz UE nie może budżetu uchwalić bo żadne państwo nie chce się zrzec narodowego interesu a wszystko przez tego nacjonalistycznego Lecha Kaczynskiego o przepraszam, przecież Lech Kaczynski nie żyje hymm czyli teraz to normalne, racjonalne i porządne być nacjonalistą a jak Polska walczyła o swoje to zacofanie? Kurcze tylko na kogo zwalą fakt, że budżetu nie da się UE ustalić no ale jak Komorowski zgodzi się, żeby Polska była płatnikiem większym do kasy UE i zrezygnujemy z dotacji to może całą Unię my biedni uratujemy fiuuu fiuuu.

Gość ale tak konkretnie odpowiedzc
ile procent osób żyjĄCYCH W pOLSCE A "AKTYWNYCH" ZAWODOWO WYTWARZA POKRYCIE DLA PIENIĄDZA

Gość 1234999
Na youtube nie zobaczysz jak ludzie żyją w polskich miastach, w których upadł przemysł bo ich zwyczajnie nie stać na internetową kamerkę i nie mają dostępu do Internetu.