Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poducha555

Dni na tabletkach. Wazne pytanie.

Polecane posty

Gość poducha555

Hej. Sluchajcie mam pytanie. Niedlugo dostane okres i mam zaczac tabletki.. na tabletkach sa wypisanie dni tygonia po kolei.. Ale jezeli dostane okres np. w czwartek to mam wziac tabletke podpisana czwartkiem czy pierwsza jako poniedzialek? Kolezanka mi powiedziala ze mimo ze bylby to czwartek to mam wziac tabletke na pierwsza tak jak na poniedzialek bo one maja inne dzialanie niz te na koncu.. To prawda? Wec jak mam zrobic?

Gość jak się naprawdę zakochasz
koleżanka pewnie tak samo się zna jak ty :) Jeśli tabletki są jednokolorowe (to znaczy że są jednofazowe) bierzesz właśnie z napisem danego dnia. Po to te dni są napisane, żebyś wiedziała na 100% że już danego dnia połknęłaś. Czyli jak okres w czwartek to bierzesz tę z czwartku.

zależy jakie tabletki bierzesz. są jedno-, dwu- i trójfazowe. te pierwsze mają taki sam skład hormonów w każdej pigułce, więc nie ma znaczenia, którą weźmiesz jako pierwszą. ie rodzaje należy faktycznie brać tak, jak mówi ci koleżanka.

Gość poducha555
No moje tabletki to Naraya .. wiec? I prosze o odpowiedz z wyzej zadanego pytania..

Gość Inna PM
To odpowiednik Yasminelle wiec każda tabletka ma taki sam skład. Możesz brać wg dni tygodnie ( łatwiej się kontroluje czy nie zapomniałaś) albo w dowolnej.

Gość naatlakaaa
Jak zaczynasz w czwartek, to bierzesz tabletkę spod napisu czwartek i dalej już wg strzałek na opakowaniu. A jeśli chodzi o godziny przyjmowania, to na początek lekarze radzą brać tabletki wieczorem po to, żeby przespać ewentualne skutki uboczne, które mogą się pojawić. Jeśli godzina nie będzie Ci odpowiadała, to przy kolejnym opakowaniu możesz zmienić porę przyjmowania.

Gość poducha555
mi lekarz powiedzial ze rano.. hm. a jak wrazie co zmienic pore przyjmowana?

moja droga, twoje tabletki mają wszystkie taki sam skład, to znaczy ze wszystkie w opakowaniu są identyczne, mają takie same dzialanie wiec mogłabys nawet brać codziennie losowo byle ktorą bo one są wszystkie takie same a dni tygodnia są tylko po to zeby sie orientowac czy sie żadnej nie zapomniało

jak bedziesz chciala zmienic godzine przyjmowania z rana na wieczor to rob to stopniowo np. jednego dnia o 10, następnego o 13, potem o 16 i potem np. do 20 bo tak żeby jednego dnia wziąć rano, a nastepnego wieczorem to za duza roznica czasu

Gość poducha555
Aha a jak wam sie bierze najwygodniej? rano czy wieczorem? Bo wieczorem mysle ze bedzie mi najwygodniej bo z rana do szkoly to bym mogla brac ale za to w weekend jakbym chciala sobie pospac do 10 to juz chyba nieco by mi przeszkadzalo9 budzic sie specjalnie po tabletke. . :)

witajcie przepraszam ze piszę moze nie tak dokladnie w temacie, aczkolwiek potrzebuję pilnie porady, przeszukalam internet wszerz i wzdłuż i niestety nie znalazlam dokladnej odpowiedzi na moje pytanie. Otoz 11.11 zaczelam brac pierwsze w zyciu opakowanie tabletek anty, bralam je tak jak trzeba cale 21 dni. w srode wzielam ostatnia tabletke. krawienie z odstawienia dostalam w sobotę wieczorem. po odstawieniu kochalam się z facetem w czwartek, czyli dzien po ostatniej tabletce , oraz wczoraj czyli we wtorek, wiem ze nie bede kontynuowac juz tabletek po 7 dniach od ostatniej, więc moje pytanie brzmi nastepująco: czy jest mozliwosc ze przez wczorajszy stosunek bez zabezpieczenia moze dojsc do zaplodnienia?

Tak, jest ryzyko, działanie antykoncepcyjne podczas 7 dniowej przerwy masz tylko wtedy jeśli na 8 dzień weźmiesz tabletkę z nowego opakowania.