Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zielonaapaszka

wybór technikum,czyktoś zechce mi pomóc? ważne!

Polecane posty

a więc wiem,że dopiero jest grudzień,ale powoli muszę czegoś szukać. Marzy mi się technikum hotelarsko-gastronomiczne,najlepiej malutkie ładne miasteczko nie wielkie miasto-sama jestem z Łodzi. z internatem.. znacie jakies może? pomóżcie proszę.

Gość technikum 1991
tylko nie idź do technikum ekonomicznego. Sama jestem w 4 klasie i załuje. No ale jeszcze tylko pare miesięcy mi zsotało :P Żałuje bo dla mnie ten kierunek jest nieciekawy.

Gość nie zaczynamy zdań od
..a więc:D

wymarzyłam sobie technikum hotelarsko-gastronomiczne.. widziałam i nawet byłam zainteresowana jakiś czas szkołą w Warszawie na Poznańskiej,ale czy to dobry pomysł. Warszawa? to duże miasto,nie wiem czy się odnajdę,chociaż do Łodzi też przeniosłam się 3 lata temu.. i jakoś dałam radę.

wymarzyłam sobie technikum hotelarsko-gastronomiczne.. widziałam i nawet byłam zainteresowana jakiś czas szkołą w Warszawie na Poznańskiej,ale czy to dobry pomysł. Warszawa? to duże miasto,nie wiem czy się odnajdę,chociaż do Łodzi też przeniosłam się 3 lata temu.. i jakoś dałam radę.

Gość cofe
ja ukończyłam Technikum Gstronomiczno Hotelarskie i polecam bardzo:) te 4 lata to najlepsze lata w moim życiu ;D

Gość cofe
na sląsku ale to zwykła szkoła bez internatu ale chodzi mi głownie o sam klimat szkoly.. super! duzo zajec praktycznych , praktyki w hotelach , restauracjach super naprawde strasznie tesknie za szkołą

Gość cofe
aktualnie nie pracuje w zawodzie ale bede od nowego roku napewno . Powiem Ci jeszcze tylko ze egzamin techniczny jest trudny bardzo szegolnie dla hotelarzy? a poszłabys na profil hotelarski czy gastronomiczny?

Gość cofe
ja byłam na gastronomicznym i jestem bardzo zadowolona z tego jak wygladał nasz tydzien nauczania i nasze praktyki miesieczne bo rozniły się od hotelarskiego tygodnia nauczania i praktyk no ale zalezy co kto woli aha i na hotelarskim oczywiscie jezyki obce to mu! i egzamin trudniejszy od gastronomicznego.

Gość cofe
zapomniałam dodac ze z takiej szkoly sa praktyki zagraniczne np. na 3 miesiace do niemiec, grecji, portugali, lub tez praktyki miesieczne w górach gdzieś no i podstawowe praktyki miesieczne w miescie gdzie znajduje sie szkola to gdzie pojdziesz na praktyke zalezy od Ciebie :)

Gość cofe
egzamin teoretyczny skalada sie z dwoch czesci pierwsza to 50 pytan abcd dotyczacych gastronomi , druga czesc to 20 pytań abcd dotyczących ekonomi a część praktyczna na którą masz 4 godziny zegarowe , składa się głownie z liczenia ,proporcji , zawartosci bialek weglowodanow itd rysowania schematów blokowych .. brzmi nie ciekawie ale jest łatwiejszy od hotelarskiego bo w hotelarskim trzbea np. pisac list po angielsku itd..

Gość cofe
ja miałam taki plan : poniedziałek , wtorek nauka środa 4 lekcje a pozniej 3,5 godziny zegarowej zajec na których gotowalismy potrawy zgodnie z ksiazka np. temat zupy to robimy zupe itd.. w czwartek tez jakies 3 albo 4 lekcje i znowu 3,5 godziny specjalizacji (to było przygotowanie do egzaminu prkatycznego) czyli gotowalismy sobie obiad(to na co mielismy ochote) a pozniej liczylismy.. a w piatek praktyka na kuchni poniewaz w szkole miesciła się stołowka dla ludzi z zewnatrz caly dzien czyli od 8 do 12 lub od 12 do 16 bo były dwie zmiany

Gość cofe
nie nie było przynajlniej u mnie . W pierwszej klasie zamiast specjalizacji jest przygotowanie do zawodu kelnera barmana mielismy wtedy zajecia w sali ktora była w sumie przerobiona na bar ;D tak żeby było ralnie :D bar , stoły , krzesła, butelki kieliszki itd..

Ja bym ci radziła Technikum Handlowe. Sama skończyłam ekonomik a że nie było pracy to studiuję teraz coś zupełnie innego... A dobry handlowiec jest w cenie :)

Gość cofe
ogolnie jest duzo wiecej nauki niz w liceum bo do zwykłych przedmiotow dochodza przedmioty zawodowe wiec w 4 klasie przygotowanie do matury i egzaminu to koszmar naszczescie egazmin jest dopiero w czerwcu

Gość gość
Polecam Technikum Gastronomiczne ZDZ w Warszawie, moja siostra tam chodziła i chwali sobie. Pracę można łatwo znaleźć w zawodzie i całkiem sporo zarobić :)

Gość alunkaa
Popieram przedmówcę :) Technikum ZDZ jest bardzo fajną szkołą, ukończyłam ją rok temu i bardzo miło wspominam ten czas. :) Poza tym baaaardzo szybko znalazłam pracę, może nie jest to szczyt moich marzeń, ale pracuję w zawodzie. Jak zdobędę trochę doświadczenia to to na ewno będzie jeszcze lepiej :)

Gość gość
Ciekawe ile kosztuje czesne w tej szkole, nie każdego na to przecież stać...

Gość gość
czesne na pewno można sprawdzić na stronie internetowej

Gość gość
Też polecam Technikum Gastronomiczne ZDZ, skończyłem je w zeszłym roku i były to najlepsze lata :) Super szkoła :)

Gość gość
Ja też słyszałam o technikum ZDZ, córka mojej znajomej tam chodzi i opisuje w samych superlatywach :)

Gość gość
Technikum Gastronomiczne ZDZ w Warszawie to bezkonkurencyjnie najlepsza szkoła przygotowująca do świetnego startu zawodowego, absolwenci bez problemu znajdują dobrze płatne i satysfakcjonujące zajęcia, więc lepszych argumentów "za" chyba się nie znajdzie :)

Gość gość
Ja też chodzę do Technikum Gastronomicznego ZDZ i szczerze mówiąc nie zamieniłabym tej szkoły na żadną inną, jest super!!!!