Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie ma to jak

ile kosztuje wyprawka dla noworodka?

Polecane posty

Gość nie ma to jak

Niedługo zastanę mamą. Będzie to nasze pierwsze dziecko. Jestem ciekawa ile będę musiała wydać na pełną wyprawkę. Łóżeczko, wanienka, ubranka, wózek generalnie wszystko. Proszę mi tylko oszczędzić tekstów typu wózek 5000zł. Może nie mam zamiaru na wszystkim oszczędzać, ale nie mam też nieograniczonego budżetu.

Gość kompletuj juz powoli wyprawke
wtedy bedzie nie tak drogo póxniej na raz wózek 3 funkcyjny ja mam cena 1800zł ale wiadomo tutaj moze byc duza rozpietosc cen ubranka - na poczatek jak teraz rodzisz kombinezon ok 50zł inne ubranka na poczatek okolo 200-300zł kosmetyki - 50zl rozek - 30zł kocyki, posciel - 100-150zł łozeczko 100-700zł butelki (zalezy jak bedziesz karmic) 100zł drobne akcesoria typu smoczek, nozyczki, - 50zł materacyk - 100zł piluszki terowe, flanelowe 30zł pampersy na poczatek - 30zł + chusteczki 10zł przewijak 50zł

Gość nie ma to jak
Zadna z mam nie liczyła ile mniej więcej wydała na pełną wyprawkę?

zalezy rozpietosc cen jest ogromna ja kupowalam rzeczy takie srednie cenowo i oprocz wózka i mebelków wydałam jakies niecale 1500zł ale kupilam elektroniczna nianie, karuzelke, no rózne takie jeszcze.....za mebelki dałam wiecej bo kupilam komplet z szafa, połka, komoda, bo mam puste pokoje - remontuje, wózek dziadek kupil wiec tyle mniej :) ubranka kup teraz na wyprzedazach jak beda koło świat lub fajne sa nawet na allegro polskich fim np Ewa Klucze - naprawde fajne, tanie i dobrze sie trzymaja duze róznice sa jak zamawiasz przez allegro, fajnie kupic u jednego sprzedawcy duzo - maly koszt przesylki

u mnie pelna ze wszystkim to okolo 5500zł

z tym że tu wliczam wózek i meble na które dałam 2500zl

Gość nie ma to jak
Rodze na wiosne. Naprzełomie marca i kwietnia. A kompletowac niestety nie mogę, bo jestem przed przeprowadzką do nowego mieszkania, które wykańczamy, więc nie ma sensu i mam teraz na głowie inne wydatki.

Gość nie ma to jak
Też będę chciała meble do pokoju dziecinnego kupić. Wózek dziadkowie chca kupić.

to naprawde zamów wszystko przez internet, znajdz dobrego sprzedawce z normalnymi cenami i duza iloscia towaru - jedna przesylka - na tym ze kupilam przez internet zaoszczedzilam naprawde duzo,

Hmm u nas wyszło 2600 - na wszystko co kupowaliśmy oprócz ciuszków i rzeczy dla mnie do porodu. Ile wyszło dokładnie na ciuszki to chyba nigdy się nie doliczę, bo kupowałam już gdzieś od 5-6 miesiąca po trochu ale podejrzewam, że gdzieś około 600-700zł wyszło, tylko, że są to ciuszki na trochę dłużej. Do tego koszule do porodu - bo na codzień nie używam takich rzeczy więc musiałam kupić, kilka par większych majtek i 2 staniki do karmienia i wyszło dodatkowo 300zł. Kupiliśmy też kilka zabawek, leżaczek, matę i karuzelę do łóżeczka i wyszło około 350zł. Czyli w sumie około 3800-3900 - przy czym kupując takie rzeczy jak wózek, łóżeczko, laktator (kupowałam na allegro) zwracałam uwagę na ceny i szukałam czegoś dobrego jakościowo, a kupując ciuszki wygrywała ich funkcjonalność i jakość, podobnie było z zabawkami, cena była mniej ważna, za to zwracałam uwagę żeby dziecko miało coś co je naprawdę zainteresuje. Ale tak naprawdę cena wyprawki może być bardzo zróżnicowana, zależnie od tego co kupisz i na jakie firmy się zdecydujesz.

A no i jeszcze zapomniałam o kosmetykach i "przyborach" takich jak nożyczki, szczotka, termometr, na to poszły jakieś 200 stówki + 50zł pampersy.

Gość nie ma to jak
Czyli 4-6 tys. trzeba liczyć.

Tak naprawdę można by to zrobić i taniej. Np. kupiliśmy wózek za 1400 - jedo bartatina - co nie jest jakimś szaleństwem, bo są dużo droższe ale można znaleźć wózki za połowę tej ceny i też spełnią swoją funkcje.

Gość gdzie twoja
wózek 3w1 -800zł łózeczko drewniane 160zł pozostała kwota to reszta

Gość nie ma to jak
Kurcze dziewczyny a czy smoczki i butelki też kupować? Wam zamiar karmić piersią, więc chyba na początek nie będzie takiej potrzeby. Im więcej o tym myśle tym bardziej jestem zakręcona.

Gość gdzie twoja
Wyprawka: - 4x body - 4x pajacyki zapinane na całej długości z przodu (a nie na plecach!) - 1x sweterek lub bluza - 2x czapeczki bawełniane (zasłaniające uszka) - 1x czapeczka ciepła na dwór - 2x pary skarpetek (bawełniane i frotte bez ściągaczy) - 1x para rękawiczek bawełnianych żeby nie drapały sobie buzi - 1x kombinezon z rękawiczkami - 1x rożek (z wyciąganym wkładem kokosowym bo potem służy za kołderkę u mnie do dziś nie korzystam (choć kupiłam i leży niestety) z pościeli typu kołdra poduszka, bo rehabilitanci zabronili poduszek przez pierwsze 2 lata życia a te z rożków kołderki wystarczają) - 1x dziecięce ręczniki frotte z kapturem (rozmiar 100x100 cm) - 2x kocyki (jeden z bawełny, drugi z polaru) - 2x prześcieradła frotte na gumkę - 1x ochraniacze na boki łóżeczka -herbatka hipp z kopru włoskiego wolno używać po 1 miesiącu życia (uspokająca na kolkę) -waciki bawełniane 50 szt (do przemywania wodą pupci, bo w upały i dla alergików chusteczki nawilżane czasem się nie sprawdzają) -patyczki (do uszu typowo dzieciece z zaokrągloną końcówką) -chusteczki nasączone (ja mam bambino ale co kto chce) -puder dla dzieci Nivea (ja nie używam kremów ale jeśli ktoś chce to sudocrem na odparzenia) -mydełko natłuszczające (najprostsze np. Bambino) -krem ochronny do buzi (na mróz lub słońce zalezy od terminu porodu, np. Nicea) -pieluchy jednorazowe (Pampersa new born lub inne) -pieluchy tetrowe (lepiej te trochę grubsze) ja miałam chyba 60 szt. do ulewania, wycierania buzi i w upał wietrzyłam im dupcie = leżały goło w łóżeczkach na ceratce i pieluszce tetrowej i zużywały uwaga! jedną na kilka, kilkanaście minut!!! -2 szt. pieluch flanelowych (do osuszania po kąpieli, na przewijak, do lekarza żeby położyć na wadze itd.) -proszek do prania (duży Jeep lub Lovella) -szczotka do włosów -nożyczki dla niemowląt do obcinania paznokci (ja mam Canpol i chwalę -termometr do wody (jest w wyprawce w szpitalu) -termometr do pomiaru temperatury ciała (elektroniczny bo ten w plastrach na czoło jest nieprecyzyjny wg mojej pediatry -gaziki do pępuszków -1 szt. smoczek do uspakajania (NUK kauczukowy o kształcie anatomicznym) -gruszka gumowa (ja mam Canpol, podobno Frida jest super) -1 szt. butelka 125 ml (NUK lub canpol ma smoczek podobny do brodawki długi i wąski i dozownik wypływu mleka ) uwaga, jeśli kupicie vet (też super) to do nich nie pasują smoczki z innych firm, bo maja większy gwint) -szczotka do mycia butelek i smoczków, -termoopakowanie na butelkę Karmienie , -podgrzewacz do butelek, l-aktator do ściągania pokarmu elektryczny, bo ja miałam mechaniczny i nie polecam -1 op. wkładki laktacyjne (np. Bella lub inne) -stanik dla karmiącej obowiązkowo 100% bawełna -1 x łóżeczko -1 x materac (gryko-kokos) -przewijak -wanienka do kąpieli -1 x fotelik samochodowy -wózek pobyt w szpitalu: -szlafrok -2 x koszula nocna z wycięciami na piersi do karmienia -stanik do karmienia piersią -1 op. wkładki laktacyjne -6 szt. majtki "siatkowe" jednorazowe -podkłady do WC (jednorazowe) najlepiej Bella, które niby są pieluszkami dla dzieci wg obrazka na opakowaniu, ale w aptece każdy wie, że służą po porodzie -kapcie -klapki pod prysznic -2 szt. ciepłe skarpetki szampon)-kosmetyki (mydło, -szczotka i pasta do zębów -szczotka do włosów -papier toaletowy -ręcznik do kąpieli, ręcznik do rąk -woda mineralna, sok jabłkowy -sztućce, talerzyk i kubek -pampersy + chusteczki nawilżane dla dzieci (u nas nie dają w szpitalu) - Jednorazową maszynke do golenia - Lewatywa ( do kupienia w aptece ) - I aparat fotograficzny Po porodzie: - Maść do smarowania brodawek pękających podczas karmienia. - Nadmuchiwane kółko pływackie ( do siadania w czasie gojenia się krocza )

Gość gdzie twoja
1. ŁÓŻECZKO 2.MATERACYK DO ŁÓŻECZKA pół-twardy 3.POŚCIEL-KOŁDERKA+PODUSZKA poduszka przyda się później 4.POŚCIEL-POSZEWKI 2 kpl. 2-częściowe i 1 szt. ochraniacz krótki na początek 5.PRZEŚCIERADŁA NA MATERACYK myślę, że na gumkę 2 szt. 6.CERATKI POD PRZEŚCIERADŁO DO ŁÓŻECZKA 2 szt. można kupić po porodzie, chyba, że maluch będzie chowany w tetrze to wtedy niezastąpione od pierwszych dni 7.OCHRANIACZ DŁUGI później jak dziecko zacznie się kręcić w łóżeczku 8. PRZEWIJAK NA ŁÓŻECZKO 9. POKROWIEC FROTTE NA PRZEWIJAK lub duży ręcznik (praktyczniejsze) 10.ŚPIWOREK DO SPANIA świetna rzecz, dzidzia się nie wykopuje i nie martwimy się czy nie zmarznie w nocy też później jak dzidzia podrośnie - później 11.POJEMNIKI NA PIELUSZKI I KOSMETYKI PRZYCZEPIENE DO ŁÓŻECZKA 1szt z IKEA 12.WÓZEK ZE SPACERÓWKĄ lub spacerówkę osobno później jak zacznie siedzieć 13.PARASOLKA DO WÓZKA 14.OSŁONA PRZECIWDESZCZOWA NA WÓZEK czasami w kpl. z wózkiem 15.MOSKITIERA DO WÓZKA czasami w zestawie z wózkiem, 16. FOTELIK SAMOCHODOWY 0-13KG 17. KOCYK lżejszy polarowy - mały 18. KOCYK grubszy i większy np.akrylowy 19. POŚCIEL DO WÓZKA poduszeczka 20. OCIEPLENIE NA NÓŻKI DO SPACERÓWKI NA ZIMĘ można dokupić później lub w komplecie ze spacerówką 22. BUTELKA balonik np. Canpol lub Avent 23.PODGRZEWACZ DO BUTELEK I SŁOICZKÓW niestety też drogi np. Canpol 24.TERMOSIK DO BUTELEK 25.WKŁADKI LAKTACJNE z 40szt lub paczkę wielokrotnego użytku 26 BIUSTONOSZ DO KARMIENIA co najmniej 2 szt. 27. KOSZULA NOCNA DO KARMIENIA co najmniej 2szt lub praktyczniejsza piżama dwuczęściowa 28. BLUZKI NA DZIEŃ Z ŁATWYM DOSTĘPEM DO PIERSI co najmniej 2 szt 29.ROŻEK świetna rzecz przy karmieniu noworodka, jakoś wygodniej i stabilniej się go trzyma, i podobno lepiej śpią w łóżeczku, bo są otulone 2szt może być używany jako kołderka do wózka lub pod plecki w gondoli. 31. SZCZOTKA DO MYCIA BUTELEK. (www.maluchy.com.pl) 32.ŚLINIAKI 2szt na początek miękkie frotte, później 1 szt. plastikowy z IKEI jak już zacznie samodzielnie jeść 33.PROSZEK DO PRANIA np. JELP, LOVELLA 34. PŁYN DO PRANIA RĘCZNEGO DLA MALUSZKA 35.PIELUCHY TETROWE około 20szt 36.PIELUCHY JEDNORAZOWE najlepiej pampers paczka na początek 37.CHUSTECZKI WILGOTNE na początek kupie zestaw z pudełkiem-szalenie przydatna rzecz! NIVEA!!!. 38.SUDOKREM LUB LINOMAG do pupy 39.ALANTAN zasypka (można używać też mąki ziemniaczanej, łagodzi wszelkie podrażnienia skórne, potówki itp.) maść z pentanolem Nivea 40.MAŁA MISECZKA NA WODĘ DO PRZEMYWANIA PUPY I TWARZY 1szt 41.WANIENKA 42.RĘCZNIKI - Z KAPTURKIEM - 1 szt. 43.NOŻYCZKI+OBCĄŻKI do obcinania małych paznokietków (www.maluchy.com.pl) 44.GRUSZKA do odciągania flegmy z nosa, najmniejszy rozmiar (www.maluchy.com.pl) 45.GAZA np. do przemywania pępka 46.WACIKI I PAŁECZKI GRUBSZE 47.PŁATKI DO PRZEMYWANIA OCZU I TWARZY 48.KREM DO TWARZY np. bambino 49.SZCZOTECZKA DO WŁOSÓW z miękkiego włosia (www.maluchy.com.pl) 50.MYJKA FROTTE 2 szt. taka zakładana na dłoń, mydło lepiej się pieni i szybciej myje się brzdąca 51.MYDŁO na początek jak najmniej uczuleniowe, np. bambino 52.OLIWKA Nivea balsam oliwkowy 53.TERMOMETR POKOJOWY do mierzenia temperatury otoczenia w pokoju maluszka 54.KAFTANIKI 6szt rozm. 62 55.BODY 3 szt. z długim rękawem rozm.62 56.BODY 3 szt. z krótkim rękawem rozm.62 57. KOSZULKI 4szt 58.ŚPIOSZKI 6szt. rozm.62 59.CZAPECZKA z cienkiej wełenki i polarowa wyjściowa po 1 szt. 60.SKARPETKI frotte 3 pary. 61.RĘKAWICZKI BAWEŁNIANE 1 szt. żeby dzieciątko się nie drapało po buzi jak będę się bała obcinać pazurki na takich małych paluszkach (www.maluchy.com.pl) 62.PAJACYK welurowy lub polarowy wyjściowy wiosenny 2 szt. rozm. 62 63. BLUZA LUB SWETEREK NA CHŁODNIEJSZE DNI 2szt 64.SPIRYTUS 70% do przemywania pępka i smarowania kręgosłupa, po każdej kąpieli 65.SÓL FIZJOLOGICZNA do zakraplania np. noska gdy jest katar-rozpuszcza wydzielinę i dziecku łatwiej oddychać. 66.ZAKRAPLACZ ułatwia odmierzanie, np. soli fizjologicznej 67.HERBATKA KOPERKOWA w razie gdyby brzdąc miał problemy z brzuszkiem, wypróżnianiem, gazami lub kolką 68.RUMIANEK do robienia naparów (przemywania oczek, narządów płciowych) lub dodawany do kąpieli (świetny w profilaktyce krzywicy; kąpiele z dodatkiem rumianku dostarczają dziecku również cennych witamin). 69. MAŚĆ NAGIETKOWA - działa gojąco i regenerująco na skórę. Jest to maść pierwszej pomocy w razie pojawienia się wysypki 70.TERMOMETR LEKARSKI 71.GENCJANA - roztwór wodny (pomocna przy pleśniawkach) oraz spirytusowy (do pielęgnacji pępka). 72. Vigantol od 3 tygodnia (witamina D3) 73. Majtki jednorazowe 74. Podkłady poporodowe 75. Białe skarpetki dla mamy do szpitala

Smoczek dostałam jako gratis razem z laktatorem ale czy będę używać, hmm się okaże jakie dziecko mi się trafi ;) Butelkę kupiłam jedną 260ml, druga jest w laktatorze ale wiem, że będę odciągać pokarm, gdyby nie to, nie kupowałabym przed porodem, wszystko jest tak łatwo dostępne, że nie ma potrzeby kupowania na "zapas"

Gość ja rodzilam
17 mcy temu Na wyprawke wydalam 3500 zl i nie wydalam na lozeczko- bo dostalam od siostry.

Gość nie ma to jak
Jesteście niesamowite. Te dwie listy bardzo pomocne!! A co z tymi butelkami? kupować?

Gość .,.,.,.,.,.,.,.,.,.
Przecietnie 1200-1500 zlotych. Nie sugeruj sie listami z internetu, bo one bardzo odbiegaja od realnego zapotrzebowania matki i dziecka i 50% z proponowanych przez nie pozycji jest na "dzien dobry" do wykreslenia. Mozez wydac ciut wiecej pod warunkiem jesli w wyprawce uwzglednisz wozek w cenie powyzej 1000 zl, lozeczko w cenie przekraczajacej 150 zl i meble do dzieciecego pokoju. Reszta nie kosztuje wiele.

butelkę sobie kup jedną małą,tak na wszelki wypadek. duzo nie kosztuje, a na wszelki wypadek lepiej mieć, bo to z tym karmieniem różnie bywa...

Gość nie ma to jak
No to co jest na 100% potrzebne?? Co będę musiała kupić?

ciuszki. łóżeczko. wózek. jedną butelke i smoczek na wszelki wypadek. trochę kosmetyków. pieluszki. to na początek sam wystarczy, resztę mozna dokupic w kazdej chwili. to juz nie te czasy kiedy sie polowało na wszystko :)

Gość .,.,.,.,.,.,.,.,.,.
lozko materac przescieradlo koc kilka tetr i flanelek fotelik do auta wozek kilka pajacow kilka bodziakow + portek albo spiochow albo polspiochow jakies skarpetki i ze 2 czapki kombinezon pieluchy chustki cos do mycia ciala cos do smarowania pupska cos do nawilzana ciala w czasie lub po kapieli cos do posmarowania buzi na zimno wanne patyki do uszu wate albo platki kosmetyczne cos do czyszczenia nosa cos do obcinania paznokci termometr butelke smoka warto dorzucic laktator

Gość .,.,.,.,.,.,.,.,.,.
jak masz wiecej kasy to opcjonalnie, ale nie koniecznie, mozesz wziac: lezaczek karuzele cos do noszenia dziecka na brzuchu jesli widzisz sie w tej roli przewijak ochraniacz na szczebelki rozek choc nie jest tak na prawde konieczny

Na 100% to tak: -wózek, fotelik samochodowy -łózeczko, kołdra, poduszka, dwa prześcieradła, dwa komplety pościeli, może być karuzela do łózeczka lecz nie musi -rożek, dwa kocyki -wanienka, ręcznik z kapturem, kosmetyki (mydło, oliwka, puder, krem przeciw odparzeniom, krem na dwór), akcesoria do pielęgnacji (obcinaczki do paznokci, gruszka/frida, szczoteczka do włosów, patyczki higieniczne, gaziki sterylne) -ubranka (myślę że 3 szt body z krótkim rękawem, 3 szt body z długim rękawem, 3x pólśpiochy, 2 pajace, 2 kaftaniki, 2x śpiochy, jakiś cieplejszy kąplecik, spodnie, sweterek, bluzeczka, 3 czapki-dwie cienkie, jedna grubsza na dwór, kombinezon, rajstopki, 5x skarpetki) to na jeden rozmiar -pampersy, chusteczki nawilżane, pieluchy tetrowe i flanelowe, butelka, smoczek Myślę, że o niczym niezapomniałam.

Gość Na 100% NIE kupować:
Kołdry - To dopiero po 12 miesiącu Poduszki - Po 12 miesiącu Kompletów pościeli - Po 12 miesiącu Ręcznika z kapturem - Można użyć własnego kąpielowego Kaftaników - Mało użyteczne ubranie które się podwija i dzieciak goły leży Rajstop - Niemowlę nie potrzebuje rajstop (chyba że jest dziewczynką i matka ubiera ją na pokaz w sukienki) Zbyt wiele na rozmiar 56 - Bo dzieci szybko przechodzą na 62, albo w ogóle rodzą się duże (58-60 centymetrowe)

wyprawka kosztuje dokladnie tyle na ile cie stac :) to co konieczne to lozeczko, wanienka, materacyk, wozek/ fotelik samoch, troche ciuszkow i pieluchy :) w zaleznosci od tego iel masz kasy kupujesz drozsze lub tansze, nowe lub uzywane i tym sposobem moze cie to kosztowac 10tys a mzoe i 500zl

Gość :)...;)...:D...:P
do "Na 100% NIE kupować" poduszka to się zgodze ale kołdra nie?? Ja mam taką cienką i przykrywam tak do wysokości brzuszka. A i co do rajsop się nie zgodze!!! A jak się wychodzi z dzieckiem na dwór to co? Tylko skarpety i spodnie? To chyba za cienko. Ja ubieram rajstopki i spodnie i dopiero na to kombinezon.