Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MALIIIINY MAMA

DWULATEK -czego już nie powinien robić ???

Polecane posty

Gość MALIIIINY MAMA

Moja mała konczy za tydzień 2 latka.... mam pewne obawy co do jej codziennych nawyków czyli;; - nadal pije mleko rano i na noc z butelki? czy nie powinna już pić z kubeczka swojego ....? - nadal siusia w pieluchy, oczywiscie ma juz nocnik i nakladke na muszle ale jakoś nie moze sie przestawić - łyżeczką je sama tylko jogurcik z innymi daniami sobie nie radzi samodzielnie - ma ciężką mowę tzn potrafi wymówic tylko slowa, mama, baba,tata i dziadzia pozostale to same głoski lub jakis niewurazny bełkot Wioadomo ze kazde dziecko w innym tempie sie rozwija ale chcialam wiedziec jak bylo u was pod wzgledem powyzszych pkt. Pozdrawiam

Gość mój syn w wieku
2 lta był na tym samym etapie, tylko jadł sam. Potem szybko załapał mówienie i sikanie, z butelka też jakoś poszło. Nie masz się więc czym martwić. :)

Gość kasiunia
moja mleka niepije od kiedy skonczyla rok poprostu odrzucila z butelek ze msoczkiem niepije od 6 miesiaca najpierw byly niekapki silikonowe pozniej z twardym ustnikiem , potem slomki i kubek , ale ztego co wiem ze zwyklego kubka ni echca dzieci pic mleka jesli pije rano i wieczorem to moze sprubuj wprowadzic nie kapek powoli bedzi esie odzwyczajała -znocnikiem to rozni ebywa moja jak skonczyla 2 lata w 3 dni załapala po miesiacu czy 2 nie sikała w nocy -wszystko je sama oczywiscie zupy troche gorzej jej wychodza , niemartw sie nauczy tylko musisz dawac jej jesc samej ile zje tyle zje wkoncu sie nauczy - no zeby nie wyszlo ze sie chwale czy cos no ale tak jakpisalas rozne dzieci roznie sie rowzwijaja , mpj bardzo szybko zaczela mowic bo majac rok , jak miala 1,5 sklada 2-3 wyrazowe zdania no a jak miala 2 latka to polecialo wszytko teraz ma 2,5 i mowi nawe r wniektorych wyrazach nie martw sie wszystko przyjdzie z czasem

Gość moj ma 3,5
i nadal pije mleko z butli,,,,

Gość kasiunia
kazdy robi jak uwaza , nie wiem kiedy powinno sie odstawic dziecko pijace z butelki , gdybym miala swoje i tylko chcialo pic mleko ze smoka to pozwolilabym do 3 lat a najlepiej z niekapka, bo jak widze chrzesnice mego meza ma 5 lat i dalej duje mleko z butli i to slodzone to az mnie odrzuca , rodzice mowia bo inaczej nie chce ,ale za mna to nie przemawia

Gość butelka i jedzenie to powinnas
juz niestety wyeliminować .

Gość butelka i jedzenie to powinnas
ech wyeliminować to ,że ją karmisz :O powinna juz sama jeść skoro je jogurcik to czemu nie reszte ?

Gość Bunt dwulatka :)
Moj dwulatek jest na identycznym etapie co Twoja cora :) A z tego ze pije jeszcze z butelki kaszke rano i wieczorem to akurat sie ciesze,bo ogolnie jest niejadkiem a jak zje taka butle kaszki,to przynajmniej wiem ze sie najadl.Przyjdzie czas to i butle odstawi ja nic na sile nie robie.Ze smoczka uspakajajacego sam zrezygnowal jak mial rok i dwa miesiace,tak samo pewnie bedzie z butla,puki co niech pije jak najdluzej z niej.Jesli chodzi o mowe to tez malutko mowi,pojedyncze slowa tylko,za to jest bardzo spostrzegawczy,slicznie sam puzzle uklada,potrafi komputerem sie pobslugiwac,az czasami jestesmy w szoku,obcykane ma wszystkie gry na cbeebies.Nie masz sie czym martwic i nigdy nie porownuj dziecka do innego bo kazde rozwija sie w swoim tempie,nie ma co uogolniac :)

Gość moja ma 21 miesiecy
pije mleko z butli - i mi to odpowiada, bo przynajmniej wypije.Na nocnik wola jak juz zrobI,MOWI wszystko

ja nie wiem o co chodzi z tymi butelkami - ja piłam mleko z butli do pierwszej klasy:P, jak w końcu zabrali mi bitelkę, to przestałam pic mleko. Mam ładne białe zęby, a pierwszą dziurkę w zębie miałam w wieku 26 lat. Niestety mój synek jest dzieckiem całkowicie bezbutelkowym. Je sam. Na nocnik czasami zawoła - z czystego lenistwa, ale generalnie wie, do czego służy:). Słabo mówi - ale ponoć ma jeszcze czas.

Gość ja tez piłam mleko
z butli jeszcze na pocz podstawowki:P

Bunt dwutatka --- uwierz że "jak najdłużej" picie z butli nie jest dobre, nie chodzi mi tu o Twoje dziecko - jeszcze jest w takim wieku że ok, ale mojego męża siostra daje kasze z butli 5 latkowi - bo on tak lubi, a to dla mnie gruba przesada. Jeśli chodzi o moją córcie, dokładnie za tydzień będzie miała 2 latka. - z butli nie pije odkąd skończyła rok, był niekapek, picie przez słomke, od września tylko kubek zwykły - je wszystko sama łyżeczką/widelcem (po zupie dużo sprzątania, ale warto :) ) - pielucha tylko na noc (od jakiegoś tygodnia zdejmuje po nocy suchą ale jeszcze na wszelki wypadek zakładam) - mówi już sporo, ale zdań nie składa dodam że chodzi od września do żłobka, i wg mnie to ją też bardzo rozwija Ale tak jak sama napisałaś - każde dziecko rozwija się inaczej, znam 3 latka który jeszcze nie bardzo mówi i cały dzień w pieluchach chodzi. No i z butli też doi.

Moja jak miała dwa lata: - piła mleko z butli rano i wieczór i tak jest do dziś a za 2 miesiące kończy 3 lata:) - przestała sikać w pieluchy jak miała 2 lata i 2 miesiące - tak jadła sama chociaż czasami trzeba było jej pomóc - moja akurat nawijała już bo bardzo szybko zaczęła mówić (po mamusi to ma:)) Tak jak piszesz każde dziecko ma swoje tempo rozwoju i się kobieto nie stresuj, co chciałabyś żeby już pisało i liczyło? Nie wymagaj od dziecka które dopiero skończy 2 lata nie wiadomo czego bo dzieciak będzie rósł w stresie że nie spełnia oczekiwań swojej mamy.

mój też ma 2 lata i: - pije z niekapka, bidonu z rurką, albo zwykłego kubka (jeszcze dość nieporadnie) - je sam wszystko, nawet zupy - z pieluszki nie korzystamy w dzień, jedynie w nocy jeszcze zakładam, choć coraz częściej zdarzają się suche noce - co do mowy to nie jest różowo, ale z każdym dniem zasób słów ma większy, mówi coraz wyraźniej, no i wszystko rozumie. dzieci bardzo różnie sie rozwijają, nie masz powodów do niepokoju :) każde dziecko jest inne! twoja córeczka ma jeszcze czas na opanowanie tych umiejętności :)

o rany, mała agatko, gratuluję rodzeństwa dla Frania. Ja planuję na przyszły rok:)

Gość Bunt dwulatka :)
E tam przesadzacie z ta butla i tyle :) Moj brat rowniez pil z butelki kasze do 6 roku zycia :P i wyrosl chlop jak dab zdrowy.

A ja uważam tak: Picie mleka czemu nie ale po co w butelce??? Już jest w tym wieku że swobodnie butle można zamienić na kubeczek :). Piszesz że sika w pieluchy -a po co dziecku zakładasz pieluchy?! W taki sposób nigdy się nie nauczy korzystać z nocnika.Również Ty musisz siebie wiele dac by jego do niego przekonać.To jest ciężka praca ,ale warto :)!. Nie wyręczaj malucha podczas posiłków.Niech próbuje sam zjeść widelcem/łyżką.Zacznij od "suchych potraw" typu ziemniak,mięso itd. Mowa u chłopców moze trwać dłużej niż u dziewczynek.Ma jeszcze czas.Ale jeśli się martwsz to rozmowa z logopedą nie zaszkodzi.

co do tematu ;) moja córa ma 2 lata - pije z butli mleko rano, nie wiem czy musi. chyba nie ale mnie tak wygodnie :P chciałam skonczyc z butlą jak skonczy 2 lata, ale teraz chora jest to nie chce jej dodatkowych stresów przysparzać ;) - od 2 miesięcy jest bez pieluchy :) zakładamy tylko na noc. raz na kilka dni zdarza sie ze nasika w nocy w pieluszke. zazwyczaj jednak pielucha rano jest sucha - je sama wszystko od zup po serki i drugie dania. jednak jak mi sie spieszy albo jak mi zalezy zeby wiecej zjadła to ją karmię ;) - bardzo duzo mówi. w zasadzie pełnymi zdaniami. ma bardzo duży zasób słów. zna kilka wierszyków (kończy zdania ja zaczynam i 2 piosenki ;) ) ogólnie buzia jej sie nie zamyka poza tym zaczął sie chyba ten bunt dwulatka bo od tygodnia jest strasznie buntowniczo nastawiona do świata :P na kazdą odmowę reaguje płaczem, częsciej niż zwykle mówi NIE! i nie zgadza sie na niektóre rzeczy. ogólnie próbuje rządzić ;)

Gość tez mama dwulatka
moj synek ma 31 mcy (ponad dwa i pol roku) - je juz od bardzo bardzo dawna sam, szczegolnie zupy, drugie dania itp mu kroje, kanapki sam itp -pije tylko na noc mleko z butli , - pije normalne picie ze zwyklych kubkow , slicznie mu to wychodzi -mowi wszystko calymy zdaniami ogolnie dorosly facet :( sika w pieluchy i wszystko zreszta w pieluchy :(:( teoria opanowana, nocniki, nakladki itp, ale w praktyce porazka:(:( rok probuje go nauczyc i nic :(:(:( mowi ze nie umie i juz:(:( macie jakies pomysly ????pomocy

Gość tez mama dwulatka
dodam ze uczylam go na wszystkie sposoby, bez pieluch chodzi i tak sika po sobie a nie zawola na kibelek :( i jest wysoki, wyglada na stareszego, ciuszki ma wieksze niz na swoj wiek, a ta pielucha na dupsku, mowimy, prsoimy i nic

moja siostrzenica tak miała - gadała jak najeta po 1 roku życia!!! mądra, rezolutna itp, a odpieluchowała się miesiąc przed przedszkolem. Masakra.

Gość tez mama dwulatka
wiecie jakie to meczace? teraz np w zimie, nie dosc ze rajtuzki, spodnie grubsze to ta pielucha i wyglada jakby mial dupsko jak szafe, oglada swoje (dodam ze mlodsze) kuzynki ktore siekaja normalnie i nic, nie robi to na nim wrazenia, w lecie ganial po polu bez pampka i przynajm,niej jak sie posikal to na zewnatrz a teraz to koszmar w domu, maz sie z niego smieje ze dzidzius , maly si obraza, i jeszcze sie chowa jak robi kupe, mowi ze sie nas boi , ze mu karzemy na nocnik

Gość tez mama dwulatka
sorki za literowki zabawne ze tak sie myle ponoc moj maz sikal do 4 lat w pieluchy wiec to chyba dziedziczne, :D ja wiem ze przyjdzie ten dzien ale juz mnie trafia, ciagle trzeba myslec zeby kupic itp

no teraz to nic dziwnego ze pampersa nosi twoj szkrabik,jak wyjdzie na takie zimno to wiadomo ze z samego chlodu,zimna siusiu mu sie chce. a pieluszki PAMPERS wcale nie sa takie wielkie. moje dziecko jak mialo 3 lataka to przez okres zimowy mialo pampersa (na powietrzu!!)

Lekarka do mojego Franka na bilansie mówi: Franiu Ty juz jestes duży chłopiec, a Franiu - nie, nie - ja dzidzia, fuuuuj tu. Na nasz język: Nie, jestem jeszcze dzidzią, bo robie kupę w pieluchę. Ale ten mój to z lenistwa nie robi, ewidentnie.