Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ania00001

Dziwna zmiana na kostce. Pomocy.

Polecane posty

Gość ania00001

Od około 10 lat mam na kostce lewej nogi brązowe przebarwienie. W tej okolicy skóra zawsze była grubsza, pomarszczona i szorstka. udałam się do dermatologa. Powiedział, że jest to zmiana liszajowata i przepisał sterydy. Stosowałam je przez około 4 miesiące z przerwami i w chwili obcenej pojawiły mi się w centrum zmiany sinawe plamki, nieostro ograniczone od otoczenia. Dermatolog powiedział, ze nalezy odstawić sterydy, bo są to zmiany zanikowe. W ulotce przeczytałam, że może być taki skutek niepożądany stosowania sterydów. Przepisał mi dwie inne maści (ze składu i opisu wynika, ze to raczej preparaty z kolagenem, witamiami, wspomagające regenerację komórek). Moje pytanie jest następujące: czy ktoś z was miał coś takiego i czy te zmiany zanikowe są odwracalne? Co można z nimi ewentualnie zrobić? Ponieważ wyglądają one dużo gorzej niż ta zmiana przed stosowaniem sterydów. W tej chwili mam tam sinoczerwone zabarwienie, bardzo instensywne.

Gość ultimade
proponuje poszukac porady u innego lekarza. moze bedzie posiadal szerszy zakres doswiadczenia. skoro jednak wytrzymalas/les tak dlugo z tym to moze warto wszelkie specyfiki odlozyc? czasem takie zmiany same znikaja po pewnym czasie.. a niepotrzebne stosowanie sterydow duzo bardziej szkodzi niz nie robienie niczego.

Gość ania00001
Przez 10 lat samo mi nie przeszło, więc nie sądzę, że nic nie robienie cokolwiek by dało. Lekarz sterydy mi już odstawił i zapisał preparaty z kolagenem i witaminami, jednak po tych sterydach zmiana stała się czerwono-sina i wygląda gorzej. Są to typowe zmiany zanikowe. Może ktoś miał podobnie i wie czy to zniknie, czy tak zostanie? :/ W zasadzie sterydy nic nie polepszyły, na obrzeżag zmiana dalej jest jasno brązowa (powierzchnia jakieś 5 na 5 cm), pomarszczona, wygląda jak stary siniak, natomiast w środku po sterydach zrobiła się sino-czerwona plamka wielkości dziesięciogroszówki, moze odrobinę mniejsza. Bardzo mnie to niepokoi.