Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama 6latka

Do mam które mają 6letnie dzieci. POMOCY!

Polecane posty

Gość mama 6latka

mam syna, urodzony w sierpniu 2004r i jest najniższy w grupie w przedszkolu. Ma 110cm wzrostu. Ile wzrostu mają wasze 6latki? Ile centymetrów na rok powinno rosnąć dziecko?

moj syn jest z maja 2004 ma 122 cm i wazy 22,5 kg jest na 50 centylu wagi i wzrostu jest wysoki i szczuply

Gość powiem coś od siebie
moja córka jest średniakiem: ma 117cm wzrostu, 20,5 kg wagi. Nie różni się od innych dzieci. nie martw się może później podskoczy, a jak to było u Was w dieciństwie autorko?

Mój syn jest z października 2004 i ma 115cm i wazy ok 18kg. Dzieci bardzo czesto potrafia urosnac bardzo przez same wakacje (moj kolega w liceum przed wakacjami byl przecietny po wakacjach byl najwyzszy w klasie, urosl kilka cm).

Gość mama 6latka
Ja mam 163cm wzrostu. Z mojej własnej książeczki zdrowia wynika, że ja w wieku 5,5 lat miałam 107 cm wzrostu ale wiadomo, że dziewczynki są niższe od chłopców...a mój syn jest najniższy- niższy od dziewczynek w grupie.Teraz zobaczyłam to na uroczystości przedszkolnej i zaczęłam się martwić...

Gość ale ty glupia jestes
teraz najnizszy a potem sie wyrowna zdrowy jest? jesli tak, to daj sobie siana i nie zadreczaj siebie i innych.

Gość mama 6latka
Zaczełam się martwić dopiero teraz- po tej uroczystości w przedszkolu jak zobaczyłam że syn jest najniższy i zmierzyłam go w domu...

Gość cierpliwie czekaj
poczekaj i zobacz ile cm urośnie do wakacji, dziecko w wieku przedszkolnym rośnie ok 6cm na rok, więc zobaczysz czy w czerwcu syn będzie miał 113cm- jeśli tak to widocznie rośnie w swoim tempie...a może nagle podskoczy i będzie jeszcze wyższy.

Gość jolkkkaaa
zbadaj hormon wzrostu i wiek kostny dziecka

ktos musi byc najniższy, a różnica przecież nie jest kolosalna. daj sobie spokoj, i przypadkiem nie zawracaj glowy synkowi, zeby kompleksow nie miał.

Mamo 6 latka ---Jeśli Twój synek jest radosnym,zdrowym dzieckiem to ja bym się nie martwiła.Wzrost to również genetyka -Ty do największych nie należysz :) A jak to się ma w stosunku do męża? Mój jest młodszy od waszych dzieci bo wrzesień 2005 - 118 wzrostu i 19 kg.

Gość mama 6latka
mąż ma 174cm wzrostu.

no to czego Ty sie spodziewasz. dziecko normalne, byleby zdrowe i radosne bylo. najgorzej jak rodzice wganiaja w kompleksy.

Gość Dzieci są bardzo różne...
Jesli dziecko nie odbiega od normy bardzo wyraźnie, to nie ma co panikować... Mój synek znów jest wyjątkowo duży. Jest z grudnia 2007 (ma zaledwie 3 latka) i ma 106 cm wzrostu. Rośnie proporcjonalnie, w rodzinie męża są bardzo wysocy ludzie i jest ok. Lekarka sygnalizowała jedynie, że gdyby nagle zaczął gwałtownie rosnąć to wówczas będzie powód do niepokoju. Zbadam mu za jakiś czas hormony tarczycy, ale myślę, ze jest ok, podobnie jak u Twojego Malucha.

Gość mama 6latka
nic synkowi nie mówiłam, on nie zdaje sobie sprawy z tego że jest najniższy, więc odczep się ode mnie i nie dogaduj. chyba ci się nudzi.

Gość mama 6latka
ja po prostu się martwię wzrostem syna - tak jak każda matka martwi się jakąś " nieprawidłowością" czy kaszlem u dziecka...a ja akurat martwię się czy nie jest za niski...bo niski jest i dlatego pytam jaki wzrost mają inne dzieci 6letnie.

nie badż taka nadwrazliwa wczesniej sie malo kto twoimi zmartwieniami zainteresowal, podnioslam ci topik a przy okazji na pewno mam racje, bo pewnie lazisz z skwaszona miną a tego dziecku nie potrzeba

Gość mama 6latka
ale ty glupia jestes - już mi topiku nie podnoś.

Długość noworodka donoszonego wynosi przeciętnie 50 cm, niemowlęcia 6-miesięcznego = 66 cm, dziecka rocznego 75 cm (wzrost urodzeniowy+25 cm) i dziecka dwuletniego = 85 cm (o 10 cm więcej). Dla oceny wzrostu dzieci od lat 3 należy posługiwać się wzorem: wzrost w cm=liczba lat5+80.

Gość mama 5latki
córcia moja ma 5lat i 103cm, na siatce jest na 3 centylu, waga 16kg więc 10 centyl. Pediatra stwierdził, że rośnie w swoim tempie i że najwięcej dzieci rosną między 5 a 6 rokiem życia więc zobaczymy jaki wzrost osiągnie za rok...Też się martwię tym wzrostem. Raz czytam że niepokój to 3 i 97 centyl, a raz że niepokój to poniżej 3 centyla lub powyżej 97 czyli poza siatką.

Gość mama 6latka
Siedzę w necie i czytam.... Jeśli wzrost spada poniżej 3. centyla albo ostatnio dziecko przestało rosnąć. Koniecznie idź do lekarza.jedynie wynik poniżej trzeciego centyla jest powodem do niepokoju i może sugerować istnienie poważnych zaburzeń. Warto wtedy zwrócić się do lekarza. W pozostałych przypadkach najczęściej mamy do czynienia z dziećmi zdrowymi.

idź do lekarza pediatry i porozmawiaj o tym... temacik ci podbijam

Gość skoołłowana
W każdej grupie przedszkolnej znajdzie się dziecko znacząco niższe od rówieśników. Nie musi to jednak oznaczać nieprawidłowości w rozwoju. Niskorosłość dotyczy 3 proc. dzieci. To jest poniżej 3 centyla. jeśli mieści się w siatce od 3 do 97 centyla to po prostu jest "mniejsze"

Gość mama 6latka
podbijam temat

Gość ja widzę
dzieci o różnym wyglądzie (wzrost i waga). Niektóre te najniższe nagle wyskakują w górę i dorównują rówieśnikom, tak jak sąi grubsze i chudsze. Moja córka ma 5 lat i 104cm a córka siostry ma 6lat i 112cm

Gość jaki wzrost
Rozumiem Twoje niepokoje, ja mam 5 letnią córkę ( we wrześniu skończyła 5lat) i ma 103cm waży 16kg...z tym że jest niejadkiem.... Byłam u pediatry stwierdziła że nie ma powodu do niepokoju, że Amela zdrowa...ale i tak się martwię, bo wiadomo, że lekarze nie tak prędko wykonują specjalistyczne badania....jeśli dziecko mieści się na siatce- moja córka na 3 centylu.

Gość koiko
moj prawie siedmiolatek ma 124 cm i wazy 23,5 kg