Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość carolineo

Babeczki z UK - pomóżcie

Polecane posty

Gość carolineo
Slicznie dziekuje. metlik mam w glowie, bo nie wiem od czego zaczac. Jezeli nie pobieram tego to nie dostane tego i zatacza sie bledne kolo ...

Zacznijcie od Home Office. Później możecie hurtem złożyć aplikacje na Child tax credit, na tax credit, child benefit (to już po urodzeniu dziecka). Jeśli otrzymacie CTC lub TC, choć w zasadzie to razem przyznają, przed upłynięciem 3 mcy od porodu to migiem składać wniosek o te 500F. Najlepiej zgromadź sobie wszystkie wnioski żebyś nie musiała potem szukać.

Gość carolineo
Zrobię właśnie tak jak radzisz. Poczekamy spokojnie na HO , a pozniej hurtem wszystko na raz, powypelniamy i powysylamy. Jeszcze raz slicznie dziekuje.

belle de...sama jestem zdziwiona....moja przyjaciolka na dzien dobry ( podczas rozmowy kwalifik) do siebie do firmy zostala poinformowana ,ze jesli nie dostarczy tego dokumentu jej zatrudnienie nie bedzie mialo miejsca...pracowalam dla social service depertment przez prawie dwa lata. dostalam kontrakt.... ,3 listy referencji i CRB ,NIN...to wszystko co musialam dostarczyc...

w kazdym razie ciesze sie ,ze ta zyciowa pomylka juz jest za mna:)Zlozylam wymowienie w zeszlym tygodniu..na okres wymowienia wzielam chorobowe,bo chyba juz dluzej psychicznie bym tam nie wytrzymala..teraz mam zamiar ruszyc i zajac sie czyms co nie bedzie dawalo mi tylu nieprzespanych nocy i tego cholernego stresu...

Gość kijevna
HO lepiej mieć - nie pamiętam już przy jakiej okazji to wychodzi, ale czasem się przypieprzają o becikowym masz tutaj autorko: http://www.emito.net/poradniki/zasilki_i_zapomogi/ciaza_i_rodzicielstwo/brytyjskie_becikowe_sure_start_maternity_grant od kwietnia przyszłego roku będzie przysugiwać tylko na pierwsze dziecko a ubiegać się możesz o Health in Pregnancy Grant - tylko szybko, bo to się kończy wraz z końcem tego roku: http://www.emito.net/poradniki/zasilki_i_zapomogi/ciaza_i_rodzicielstwo/zapomoga_health_in_pregnancy_grant

Gość carolineo
aplikacje Health in Pregnancy Grant wyslalam tydzien temu z tego wzgledu, ze bylam w Polsce od 24 do 31 tc, takze mam juz to za sama. dziekuje za linki

belle de....przez oststnie 2 miesiace jedyne na co mialam ochote po powrocie z pracy to walnac sobie sete czystej i poprostu isc spac...Wstawalam rano i plakalam ,ze musze isc do pracy.Pracowalam z doroslymi niepelnosprawnymi mentalnie chorymi..taki przydzial dostalam po roku.Na poczatku mialam dzieciaczki wiec bylo lzej...Praca strasznie dajaca na glowe..brzydko mowiac.Nie znioslam presji.Poddalam sie.Mialam klientow mowiacych mi otwarcie ,ze jestem Polskim smieciem.Rozumiem ze to ludzie chorzy.Wszystko jest do wytrzymania.Ja poprostu nie dalam rady.Doszlo do tego ,ze wyzywalam sie na moim mezu,znajomych,jedyny temat podczas rozmow to byla moja praca i jaka to ja jestem nieszczesliwa..Zdecydowalam ,ze nie potrzebuje tego gowienka...ze po cholere ja mam sie tak mordowac skoro to nie dla mnie.Glupia baba nie jestem znajde cos.xxx

Gość carolineo
faktycznie koszmar ... wspolczuje, ale nareszcie skonczylas z tym "gowienkiem"

:)nawet nie jestes sobie w stenie wyobrazic jaka ulge czuje...wiedzac ,ze nie musze juz TAM isc...Pozdrawiam.A Ty carolineo co porabiasz na codzien?

Gość carolineo
oj niestety siedze w domu ;( Strasznie przytlaczajace. dopiero chce sie sobie strzelic w leb :P Ale juz za miesiac pojawi sie moje malenstwo, takze bedzie cala masa ciekawych rzeczy do nauczenia i do zrobienia :)

Gratulacje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Super...teraz moja Droga to raczej wzkazane zebys siedziala w domku:)Bedziesz mama:)Ja planuje powoli moje maciezynstwo...mam juz prawie 29 lat wiec czas na mnie....A wiesz juz co bedziesz miala? synek? cora?Co myslsisz o opiece zdrowotnej? zadowolona jestes?

Gość carolineo
A dziekuje :) Synek :) Opieka zdrowotna naprawde super. Nie lekcewaza niczego co zdaje sie byc podejrzane. W 20tc na usg wykryli cos dzidziusiowi na glowce i natychmiast bylo pelno wizyt w londynskich klinikach, badania , usg , okazalo sie , ze to nic powaznego i wiekszosc dzieciaczkow posiada cos takiego (do konca nie wiem co to bylo). Takze jestem zadowolona, aczkolwiek owej paniki nie powinno w ogole byc, poniewaz panie robiace usg powinny wiedziec , ze to nie powod do paniki. Ale zrobili do tego mase innych badan, ktore wykazaly, ze synek jest zdrow jak ryba, a do tego jest bardzo aktywnym dzieckiem :) Polecam maciezynstwo :P Kupowanie ubranek, przygotowywania cos pieknego , tylko te dodatkowe kilogramy sa zbedne :P

Dodatkowe kg ..tego nie unikniemy...ale jak bedziesz karmila piersia zwalisz je w mgnieniu oka..ja ,kiedy przyjechalam do UK mialam piekna wage 55 kg..teraz to nawet boje sie stanac na wage...przytylam jak swinka,praca ,stres,podjadanie,brak czasu na zdrwoe gotowanie ,poznie jedzenie...zrobily swoje,teraz od miesiaca jestem na zdrowej diecie,nie jadam swinstw,staram sie o ile mnie stac kupowac organiczne jedzonko,gotowac codziennie domowe posilki,odstawilam chlebek i ziemniory bez ktorych kiedys nie wyobrazalam sobie obiadu:)Chwilowo niczego sobie nie odmawiaj ....dlaczego mialabys sobie odmawiac?Dzidzia chce dzidzia ma:)o figure cmonhwilowo sie nie martw,bedziesz tak zabiegana z synkiem ze nie bedziesz myslala o jedzeniu:)troche dietki ,ruchu i bedzie po ptakach.Ja powiem szczerze ze bardzo jestem zadowolona z opieki medycznej w UK,wszyscy psiocza jak to kiepsko tu...w moim przypadku bylo super.3 lata temu mialam robiona cytologie i wyszla zle,podejzewali najgorsze.Momentalnie w przeciagu jednego tygodnia mialam komplet badan,a potem zabieg operacyjny...co prawda na wyniki biopsji musialam czekac 6 tygodni( 6 tygodni stresu) okazalo sie to stanem przednowotworowym wiec nie bylo tak tragicznie..ale bardzo jestem wdzieczna lekarzowi prowadzacemu za ludzkie podejscie kiedy plakalam w gabinecie przed operacja...nawet zrobil wyjatek i G mogl byc na sali...co w PL raczej nie mialo by miejsca....Wiem ,ze na te badania jakie mialam tu przeprowadzone w ciagu tygodnia w PL musialabym czekac miesiacami...

Gość carolineo
Co prawda to prawda w Polsce jak nie miesiacami to latami sie czeka. Oj swoje przeszlas ... dobrze, ze tu lekarza dbaja o pacjentow , a nie o swoje kieszenie ... Co do kilogramow to duzo nie przytylam 6kg i waze 65kg, a to juz 8 miesiac. Ciagle powtarzaja mi, ze pewnie malo wod plodowych lub dzidzia bardzo malutka, a jakos lekarze sa podziwiu zdrowia i przede wszystkim aktywnosci. Nie dziwie sie skoro w pracy najadlas sie tyle stresu ... powodzenia w diecie, bo u mnie to raczej by nie zdalo egzaminu :P a u Ciebie jak z silna wola?

Kochana,tak widocznie jestes zbudowana ,moja mama przytyla ze ,mna tylko 10 kg przez cala ciaze,z kolei moja kolezanaka przytyla 30kg...to zalezy wylacznie od kobiety i jej budowy,jedz na co masz ochote( oczywiscie bez szalenstw z cukrem)bedzie dobrze,moim zdaniem jestes szczesciara inne babki maja nadcisnienie tetnicze cukrzyce ciazowa od nadmiaru kilogramow,opuchniete chodza.A masz apetyt? moge zapytac sie jak Twoja dieta wyglada? ciekawa jestem bo tez w niedalekim czasie planuje ciaze...moja najwieksza zmora sa fajki,palilam kiedys nalogowo...teraz od roku okazyjnie przy winku, czy piwku ale i tak popalam i to mnie martwi..Moja silana wola? Kochanie ona od 2 miesiecy wogole przestala istniec...mialam tyle stresu ze jedyne co dawalo mi radosc to dobre smaczne jedzonko..a potem siup na sofe i lezenie bykiem..telewizja..potem lozeczko i dobranoc...tak wygladal dzien i wieczor...Teraz planuje zapisac sie na basen...moze jak wydam forse na miesieczny karnet to zmusi mnie to do chodzebia codziennie conajmniej na godzinke...Nastepny problem moja mam przylatuje na swieta do nas...wiec znowu bedzie nas rozpieszczala domowym jedzonkiem...wiec od nowego roku zaczynam tak na serio...

Gość carolineo
Hm moja dieta ? a co to w ogole jest dieta ??? :P Mnie odrzucilo od czekolady na samym poczatku i w ogole od jakichkolwiek slodyczy, ciagle jadlam tylko owoce i miesiwo, banany, mandarynki, jablka i piersi z kurczaka nic innego dla mnie nie istnialo. Teraz wlasnie czuje ssanie na slodycze i ogolnie jem co popadnie, oczywiscie nie wliczajac bardzo niezdrowych rzeczy. Co do papierosow, to strasznie palilam. Przez pierwszy miesiac ciazy gdzie w ogole o tym nie wiedzialam, dzien w dzien balangi, alkohol, paczka papierosow na dzien, w dniu w ktorym dowiedzialam sie o ciazy nie moglam patrzec na fajki i piwko. Sama mysl o tym , ze mieszka we mnie maly czlowieczek nie pozwalala mi na chociaz lyczek. Mysle , ze bedziesz miala tak samo :) A Twoje planowania to tak w najblizszym czasie? hehe no prosze ... jak zwykle kiedy sie do czegos przyklada z dieta zjawia sie ... mamusia... z pierozkami, krokiecikami. bigosem i cala masa pysznosci. Az smaka mi teraz narobilas :P

No kochanie to wlasnie ja...piweczko ,winko na codzien...ale to chyba raczej z nudow...staram sie walnac palenie w cholere ale jak piwkuje to ciezko...wiesz jak to jest:)sluchaj jak masz gg to dam ci swoje 1640364..jak bedziesz miala ochote poplotkowac to zapraszam...ja mam tu malo kolezanek ..tylko 3 najlepsze przyjacioly na dobre i na zle...na reszcie sie przejechalam i raczej nie chce tego typu kontaktow utrzymywac...nauczylam sie tu co oznacza prawdziwa przyjazn..duzo ludzi okazalo sie tylko wyzyskiwaczami ,pozyczajacymi forse na wieczne oddanie...skype do mnie to kama2444,adres e mail to dam ci jak sie odezwiesz na gg ...raczej wole tu nie podawacmilo bedzie poznac kogos tak sympatycznego jak Ty:)Pozdrawiam i dbaj o siebie:)

Gość do carolineo
nie czytalam calego topiku,ale moze byc lepiej dla was jesli o becikowe zlozycie po urodzeniu dziecka, u nas tak wlasnie bylo. POczekalam az dostane Child Tax Credit i wtedy zlozylam. Chyba do 3 miesiecy od urodzenia mozesz skladac,ale jeszcze sprawdz :)

chwilowo wolna jestem...nie pracuje i mam mase czasu...jak bedziesz miala ochote na kawke sie spotkac to zapraszam:)a gdzie mieszkasz?

jasne...daj znak jak bedziesz miala ochote pogadac....moze topik przetrwa i bedziemy mogle komunikowac sie tutaj:)

BelaDoona; musisz miec HO. ja zrobilam ten blad ze gdy przyjechalam do Uk w 2005 bylam biedna studentka nie chcialo mi sie wydawac kasy plus na uniwerku powiedzieli mi ze jako studentka nie musze miec HO. I tak pracowalam, na poczatku na part time potem na full time, kilku pracodawcow wlacznie ze sluzba zdrowia i nikt sie nie domagal to myslalam ze nie trzeba. Urodzilam corke zlozylam paiery o child benefit i dostalam list ze jestem w UK nielegalnie (ha ha) ze oni chca zobaczyc moja wize i mi nie dadza CB because you do not have a right to reside in the UK:-D Maz wyjechal do USA ja szykowalam sie na wyjazd za nim, niestety tez mialam masakryczna sytuacje w pracy (mobbing, dysryminacja, grozenie itd tylko ze ja sie ie dalam i pozwalam szefa do sadu pracy). Zlozylam wymowienie (ale mimo wszystko macierzynski mi sie nalezal od tego pracodawcy). Z tym ze gnojek nie placil na czas albo wysylal czeki bez pokrycia. Musialam wsytapic o housing benefi i tax reductiont Odp ta sama; nie masz HO wiec nie dostaniesz. Tylko ze znowu ja sie nie poddalam, zrobilam scene w stylu' nie zaplace council taxu wiec jak chcecie to bierzcie mnie juz zakujcie w kajdany dziecko do sierocinca a wogole pracowalam tu 4 lata -tu jest dowod i pani mnie dyskryminuje bo jestem polka a nie muzulmanka w chuscie na azylu i benefitach cale zycie'. Zatkalo tych ludzi w councilu i mi dali housing benefit (smieszna kwote ale zawsze cos). W sumie korzystalam z miesiac a potem i tak wyjechalam do USA. Za kilka miesiecy wracam do UK i nie popuszcze z CB w koncu cora sie tam urodzila ja i maz pracowalismy i studiwalismy tyle lat, kazdy to dostaje to bede walczyc jak lwica:-D

ja masakrycznie sie boje tych papierow...boje sie wyslac paszport do kogostam.......jaka jest gwarancja ze go dostane?

Gość kopada
Dziewczyny HO nadal obowiazuje!!!!!! Jedynie przy prowdzeniu wlasnej dzialalnosci nie trzeba sie rejestrwac w HO. To jest podstawa bo mimo placenia skladek i payslipow jak nie masz HO to twierza, ze pracujesz nielegalnie :O I nic sie wtedy nie nalezy. Nam, Polakom benefity naleza sie tylko pod warunkiem legalnej pracy.

Gość ndhsighodihbdeobgh
kasza23 jako studentka nie musialas miec HO wystarczy potwierdzenie z uczelni ze studiowalas to i to w latach tych a tych a jesli napisali ci ,ze jestes nielegalnie i zadali wizy to widac od razu ze jakas ignorantka urzedniczka list pisala bo przeciez EU nie potrzebuje zadnych wiz. mysle, ze list i kopia tego listu co dostalas do kogos wyzej z wyjasnieniem i zaswiadczeniem z uczelni spokojnie by wystarczyla:) a CB tez im nie daruj - niby grosze ale u ciebie nazbierala sie juz spora sumka