Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość carolineo

Babeczki z UK - pomóżcie

Polecane posty

Gość carolineo

jak to jest z becikowym w UK? ja nie pracuję tylko mój mąż. Ja posiadam tylko NIN, bez home office, mąż właśnie stara się o home office czy w takiej sytuacji mogę składać formularz o becikowym i te wszystkie inne formularze???

hej,nie jestem do konca pewna ale chyba tak.Mozesz zawsze udac sie do CAB i tam sie zapytac.Czy pracowalas wczesniej legalnie?

Gość carolineo
tak chodzi mi o te 500F. Tak pracowalam , ale bardzo krótki okres czasu.

No więc możesz się ubiegać o ten zasiłek jeśli pobierasz jeden z poniższych: * Income Suport (zasiłek dochodowy) * Jobseeker's Allowance (zasiłek dla osób poszukujących pracy) * Child Tax Credit (wypłacany w kwocie wyższej niż 548 rocznie lub 1096 rocznie, jeśli dziecko nie ma roku) * Working Tax Credit (musi zawierać dodatek dla osób niepełnosprawnych) * Pension Credit (zasiłek emerytalny) Ale generalnie bez HO ciężko dostać jakikolwiek dodatek.

Gość Andzia334
Jesli nie pobieracie zadnych innych benefitow,to moga Wam odmowic,mojej znajomej wlasnie dlatego odmowna odpowiedz przyslali.Nie wiem tez czy to prawda ale slyszalam ze po nowym roku ma juz tego w ogole nie byc.Zloz wniosek to nic nie kosztuje i wtedy sama sie przekonasz czy dostaniesz czy tez nie.Pozdrawiam

Gość carolineo
a jeżeli nie pobieramy żadnego z tych zasiłków nie przysługuje nam becikowe?

Gość Andzia334
belle de jour 1982 nam wystarczal tylko housing benefit,tylko to pobieralismy i dostalismy na dziecko te 500F.

Gość Andzia334
Jesli nie macie zadnych benefitow to raczej nie dostaniecie :(

Gość carolineo
kurcze wiec o co najpierw musze sie starac, zeby w nastepnej kolejnosci starac sie np o becikowe ;(

belle de..widze ,ze masz troche wiedzy na ten temat... Jesli moglabys mi powiedziec ,czy w przypadku ,jesli sama zlozylam wymowienie z pracy moge starac sie o Jobseeker's Allowance???Dodam ,ze mieszkam w UK 5 lat i nigdy nie pobieralam zadnych zasilkow,wiec w tym temacie jestem zupelnie zielona.Bede wdzieczna za odp.Dzieki:)

to prawda co pisze belle de jour, musisz pobierac przynajmniej jeden z tych zasilkow, i to prawda ze od nastepnego roku beciekowego juz nie bedzie, dokladnej daty nie znam

Gość carolineo
termin mam na styczeń , a mąż wysłał aplikacje w piątek

Gość Andzia334
belle de jour 1982 wiesz co ja juz zdazylam sie przekonac na wlasnej skorze,ze czesto informacje ktore sa gdzies podane nijak sie maja do rzeczywistosci i tak sobie mysle,ze czy ktos cos dostanie,czy zostanie cos komus przyznane zalezy od humoru tego kogos kto wniosek rozpatruje.Oj wiele przykladow moglabym napisac.Dziwny kraj ale ja juz sie przyzwyczailam 7 lat tu siedze :P a przyzwyczaic mozna sie do wszystkiego jak widac :P

wlasnie slyszalam ,ze podobno jesli ktos sam dobrowolnie zrezygnowal to nie ma prawa do tego zasilku.Kolejna sprawa z HO slyszlam ,ze podobno to juz nie jest obowiazkowe....Od 1,5 roku pracowalam dla islington council i nigdy mnie nie poinformowano zeby wyslac aplikacje do HO...dziwne bo moja znajoma zostala zwolniona z tego tytulu z pracy gdyz nie dostarczyla takowego zaswiadczenia...Wychodzi na to ,ze pracowalam caly czas bielegalnie...choc bylam zatrudniona przez islington council...

No to trochę, tak za przeproszeniem, dupa. Bo na HO poczeka z miesiąc, a jakbyście chcieli dostać ten dodatek to już musielibyście aplikować o TC lub CTC. Ale może zapytajcie w Citizen Advice Bureau.

Gość carolineo
U męża w pracy też nie proszą się o HO, wysłalismy aplikacje tylko z tego względu, że przeczytalismy iż wręcz trzeba.

wlasnie dlatego bylam zdziwiona...Myslisze ze teraz kiedy odeszlam dobrowolnie z pracy to powinnam wyslac aplikacje do HO? czy lepeij poczekac do momentu kiedy znajde nowe zatrudnienie?

Gość carolineo
a jak to jest z housing benefit? nie mamy ukonczonych 25 lat, wynajmujemy mieszkanie w agencji i placimy polowe zarobkow meza za sam czynsz. Tez beda problemy z dostaniem HB?

Powiem wam jedno...oni tu maja taki cholerny balagan..nawet w councilu....po moim wymowieniu dowiedzilam sie ze zalegaja mi za jakims wyrownaniem za zeszly rok..teraz moja znajoma sie przez przypadek dopatrzyla ze tax kod mialam zly...straszny balagan..straszny stres..

Mają bałagan, oj mają. Bela to w sumie dziwne, że pracowałaś dla councilu i nie poprosili Cie o HO. U mnie to był jeden z dokumentów, które musiałam dostarczyć na początku. carolineo nie powinniście mieć problemów z żadnym z zasiłków jak tylko Twój mąż dostanie HO.

Ja pamiętam jak składaliśmy wniosek o TC i CTC po jakimś czasie przysłali listę dokumentów i informacji, które musiałam podać. I wymagali oryginału HO. Nawet i polski NIP pytali