Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamakafeterianka

smoczek-przyjaciel dziecka.kiedy odzwyczajać?CzyWam się udało i po jakim czasie?

Polecane posty

Gość mamakafeterianka

córka ma 14miesięcy i usypia ze smoczkiem, kiedy płacze to musi go dostać, staram się jej go dawać jak najmniej, chować, ale kiedy tylko go zobaczy już o niego się dopomina. do jakiego wieku Wasze dzieci używały smoczka i ile czasu zajęło Wam oduczenie malucha od smoczka, było ciężko?

moja starsza używała smoczka do 18 miesiąca... tylko do zasypiania ale jednak... oddała go sama za wymarzone baletki :)

synek używał smoczka tylko do spania, ale musiał go mieć! jak miał 20 miesięcy to synek sąsiadki strasznie płakał, więc poszliśmy dać mu smoczka. synek ślicznie oddał smoczka dzidziusiowi a w zamian dostał żabę przytulankę. od tej pory śpi z żabą. ile trwało odzwyczajanie? wołać nie wołał smoczka wcale ale trudno mu się zasypiało (pierwszego dnia 2 godziny zasypiał!), po 2-3 dniach zasypianie trwało juz normalnie 2-3 minuty :) także bardzo ładnie nam poszło :)

Gość mamakafeterianka
może ktoś więcej się wypowie?:)

Gość moje dzieci nie byly jakoś
silnie przywiązane do smoczków wiec mnie problem nie dotyczy w zasadzie. Córka rozstała się ze smokiem w 9 miesiącu życia. Synek na roczek oddał smoczek na znak tego ze był już "dorosły". Dostał w zamian własny pokoik i "dorosłe" łóżko.

Mój syn dokładnie w dniu swoich pierwszych urodzin, zasnął pierwszy raz bez smoczka. I tak jest do tej pory. Wprawdzie to kilka dni, ale smoczka już nie ma i nie będzie. O dziwo nie było wielkiego płaczu. Sam z niego zrezygnował.

Gość roczne dziecko spi juz
w doroslym lozeczku?

Gość nananannanana
a mój ma 22 mc i nadal mam smoczek i do spania i na spacerach i na razie mu nie planuje mu go zabierac ma czas do 2 urodzin

Gość roczne dziecko spi juz
i on ci nie spada z takiego lozeczka?? jak znam moje dizecko to byw pewnie rano wstalo io runelo glowa w dol!

Gość ja tezm mam
ja tez mam takie łóżeczko od 12go m-ca zycia mojego dziecka i nie spadlo nigdy :) a za to nauczlo sie samo chodzic spac! :) polecam

Gość moje dzieci nie byly jakoś
Dzieci sa różne. Moje na roczek już sprawnie chodziło i wspinało się na wszystko co znalazło w zasięgu wzroku więc schodzenie z łóżka miało opanowane. Na wszelki wypadek przy łóżku leżały piankowe puzle, ale nigdy nie spadlo. Łóżeczko musiałam zmienić bo z takiego tradycyjnego zaczał mi wychodzić góra przez szczebelki i skakał na główkę mimo, ze mial otwór do wychodzenia to jednak górą było zabawniej. Taki typ.

Gość się udało mi
Moja córeczka miała półtora roku i też była bardzo przywiązana do smoczka, ale poszłam na całość i go uciełam. Pokazałam jej, tłumacząc może niezbyt mądrze że piesio ugryzł smocia ( miałam na wszelki wypadek rezerwowy), ale ona próbowała go wziąć do buzi, po kilku nieudanych próbach wyrzuciła go. Od tamtej chwili minęło ok. pół roku i ani razu nie był potrzebny. Sama byłam w szoku że tak łatwo poszło.

4 dzieci, najlepszy prezent na roczek? wyrzucałam smoczki. Chowanie jest bez sensu, wrzeszczące dziecko sprawi,że jesteśmy w stanie w śmietniku grzebać, żeby odzyskać smoczek ;P Wyrzucony, nie ma, koniec, 3 ciężkie dni, a potem człowiek patrzy z perspektywy,że ten smoczek nic nie ułatwiał a wręcz przeciwnie (ciągle płacz jak wypadł z buzi, zgubił się itd, itp)