Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mamusia 4 miesięczniaka

MLEKO PEBILON PEPTI CZY NAN ACTIV ???

Polecane posty

Witam wszystkie mamy,czy ktoś ma podobny problem i nie wie co zrobić?? Mój 4-miesięczny synek przez dwa pierwsze miesiące karmiony był mieszanie: piersią i dokarmiany Nan Pro, a następnie z powodu małej laktacji, tylko Nan Pro. Występowały u niego kolki i ulewanie, aczkolwiek przeszły. Pojawiły się jednak małe i nieliczne krostki na policzkach i tułowiu. Wtedy to pediatra zaproponował Bebilon Pepti, z myślą o możliwej alergii. Synek przeszedł na nie bez problemu, ładne się rozwija, ale....zastanawiam się nad powrotem do Nan, teraz Activ, bo przecież nie wiadomo czy jest alergikiem, przejście na to mleko było tylko profilaktyką, a krostki, które przeszły, mogły być objawem np. uczulena na proszek czy kremik. Moje pytanie dotyczy kwestii na którą nie mogę otrzymać jasnej odpowiedzi na infoliniach, wszyscy odpowiadają, nazwę to dookoła. Czy jeśli mój synek nie jest uczulony na białko mleka krowiego, to czy może pić mleczko dla alergików, które teraz pije i które mu smakuje, zresztą co mnie dziwi? Wszyscy odpowiadają: ALE PO CO DAWAĆ MU TO MLECZKO JEŚLI NIE JEST CHORYM DZIECKIEM, A DLA TAKICH PRZEZNACZONE JEST TO MLEKO. Więc wtedy pytam czym różni się pepti od zwykłego mleczka, że lepiej go nie podawać??? I otrzymuję odpowiedź:'' chodzi o hydrolizę białka, reszta składu jest taka sama '', więc nadal nie rozumiem dlaczego należy dzieciom zmieniać z powrotem mleczko jeśli chodzi tylko o białko, skoro nie jest gorsze składem???????? Czy w mleku Nan Activ są składniki, które wpływają lepiej na maleństwa niż mleko dla alergików?? Sama nie wiem czy powracać do Nan, czy jeśli Pepti niczym się nie rózni oprócz białka i refudowanej części !!!, to pozostać przy ''pokrojonym'' biału, czy warto podawać synkowi mleczko np Nan Activ jeśli nie jest alergikiem czy lepiej nie mieszać dziecku w główce i pozostać przy obecnym. ????? pozdrawiam wszystkie mamy

Ja bym juz zostala przy bebilonie a potem juz przesla na 2 to sprobowala nan. Wkontu to tylko 2 miesiace.

Gość fajna mama ..:D
Polecma bebilon comfotrt jest super :) Moja mala tez miala wlasnie problemy ae nie ject chorym dzieckiem i nie ma skazy bialkowej a po pepti wystapily zaparcia

Możesz też przejść na zwykły Bebilon Nutricia. Wtedy obserwuj dziecko i jeżeli nie będzie oznak żadnej alergii to nie podawaj już Pepti. Chyba, że wolisz wrócić do Nan. Ja bym zrezygnowała z hypoalergicznego mleka i spróbowała przejść na zwykłe. Jeżeli dziecku nic by się nie działo to okej. Trzeba obserwować.

NowaTu, ale ja wprowadzam małemu już jedzonko ze słoiczków i boję się, że jak za pare misięcy zrobię zmianę na Nan, to w razie uczulenia nie będę wiedziała czy to Nan czy np. warzywko jakieś ;-(

Dziękuję wam za szybką odpowiedz!!! czy pepti jest składem gorsze w takim razie od zwykłego mleczka????

To zmień teraz mleko i zobaczysz czy coś będzie się działo dziecku. ;) Wtedy będziesz wiedziała, że przypuszczalna alergia nie wystąpi po mleku tylko po czymś nowym co wprowadzisz do diety.

no nie wiem czy gorszym. Moja byla na nanie i szalala, teraz mamy bebilon pepti i cud zero placzu. Noromalnie sie zalatwia, pierdzi jak stara :P, nie ma tych cholernych kolek. Nam bardzo pomog!!!

Pepti ma skład dostosowany dla dzieci, które mają alergię. Coś tam różni się od zwykłego mleka, ale nie wiem dokładnie co. Różnica jednak jest.

W pepti masz 0 laktozy czyli ckru mlecznego ...

pepti jest jakos niby lzejszy, lepiej trawiony dlatego tez przepisuja na kolke. A juz np. nutramigen jest typowo antyalergiczyn mlekiem.

wiecie co, na infoliniach mowia, ze niby niczym sie nie rozni, wiec czemu kaza zmieniac na zwykle???? bo 50% dopłąca NFZ i mleczko jest tansze???

oj po pepti to i moj baczki puszcza takieeeeeee duzeeeeeeeeeeee hehehe

jak kazda mama, chce dac mojemu malenstwu, to co najlepsze. laktacja byla slabiutka, swojego wiec nie mialam jak mu podawac, a teraz chce wybrac to najbardziej korzystne dla jego rozwoju i sama sie bije z myslami, ktore najlepsze

jak juz dajesz pepti to nie zmieniaj potem jak zacznie jessc wiecej musle ze ok 10 miesiaca lekarka powie zebyscie pomalu przechodzili na zwykly bebilon

Bebilon pepti-Zastosowanie Hipoalergiczny preparat dietetyczno-leczniczy w proszku dla niemowląt od 1. mż. oparty na krótkołańcuchowych peptydach i wolnych aminokwasach stosowany w alergii pokarmowej na białka, w tym białka mleka krowiego i soi. Postępowanie profilaktyczne w alergii na białka mleka krowiego.

fajna mamusiu, a dajac pepti daje mu to co najlepsze,??? pozniej nie bedzie miec problemow jego uklad pokarmowy przy przejsciu na produkty z bialkiem? niby ten nan sie tak reklamuje,ze jest swietny ;-)

Ja jakos do nan nie mam przekonania niestety tego co ja slyszalam to po nim dzieci strasznie tyja ... ale nie wiem jak to na prawde jest... A moze sproboj zwykly bebilon ?? zobaczysz jak bedzie cos nie tak czyli dziecko ma uczulenie na bialko a jak bedzie dobrze to zostaniesz juz przy nim...

wlasnie mi lekarz powiedziala ze nan to jedno z najbardziej ciezkostrawnych i zapychajacyh mlek na rynku.

sprobujemy narazie mieszac i zobaczymy. po kazdym sztucznym dzieci tyja, moj ma 4 miesiace i wazy 8 kilo , a urodzil sie i mial tylko 3250 kg

a moja corka wazy 8.600 ma 10 miesiecy i urodzila sie w waga 4.150 ... i je bebilon comfort

Gość fajna mama ... :)
Nowa ja tez to slyszalam .. W sumie to same zle opinie na temat Nan sa

moj nosi ubranka na 6 miesiecy, rekawki za dlugie heheh, ale objetosciowo te na 4 byly za male ;-)

wiecie co, chyba dam sobie spokoj z tym nanem, bo skoro pepti mu sluzy, ladnie rosnie i dobrze sie rozwija, to po co dziecku mieszac ? wkoncu przestanie jesc i tyle bedzie. wkoncu ta wysypka , kolki, ulewanie itd mogły byc od białka mleka krowiego

dziekuje kchane mamy za podpowiedz, zmykam, nie wiedzialam ,ze takie fora sa tak wciagajace, bo puerwszy raz sie wypowiadalam ;-) obowiazki wzywaja, niunie trzeba karmic i kapiel szykowac ;-) pozdrawam i zycze zdowiutkich dzieciaczkow