Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nieśmiała**

Dziewczyny bardzo proszę o radę

Polecane posty

Gość jjjjjjjjjjy
wyglaada bardzo tandetnie i mi sie osobiscie nie podoba

Gość nieśmiała**
dlaczego nie i co innego do leginsów byście mi poleciły

Gość heh bluzka burdel mamy
ty kupujesz ty decydujesz ale ja bym nie nałożyła

Gość aja aja
straszna tandeta :/

dlaczego nie: - bo wygląda na tanią i tandetną. chcesz wyglądać jak dziunia czy kobieta? zwierzęce wzory nigdy prze nigdy nie mogą tak wyglądać. - bo ma beznadziejny fason wymagający założenia czegoś od spód a to oznacza że będzie to widoczne. - bo to rozmiar uniwersalny czyli nie pasuje na nikogo. - bo to raczej marnej jakości materiał Czy tunika ma być w zwierzęce wzory?

Gość malgosia www
przeciez to po jednym praniu zmieni sie w szmate do podlogi

Gość nieśmiała**
a mozecie mi os innego zaproponowac

Gość urszula kochanowska
nibys,dlaczego uważasz,że wiskoza z elastanem to kiepskiej jakosci materiał? polyester lepszy? :P

Gość sialalalaa
omG ... nie kupuj . xdd

Gość nieśmiała**
a mozecie mi os innego zaproponowac

ja Ci zaproponuje :) a raczej podsune pomysł. juz na pierwszej stronie allegro - tuniki znalazłam mnóstwo typów lepszych niż Twoje, daje Ci trzy pierwsze z brzegu propozycje. od razu uprzedzam ze są to tylko moje wizualne typy, nie zważaj na to że kiepska firma czy podejrzany sprzedawca - chce Ci tylko podac przykład czegoś co wygląda wg mnie znacznie lepiej ;) http://moda.allegro.pl/tunika-marszczona-zabot-na-prezent-style-7-kolorow-i1365833093.html http://moda.allegro.pl/22-super-tunika-kolory-s-i1366317033.html http://moda.allegro.pl/0i42017-sexy-tunika-sukienka-sweterek-2-kolory-i1366981048.html Generalnie jeśli mogę coś doradzić, to skoro mówisz że masz problem z doborem stroju, wybieraj raczej proste, klasyczne fasony i wzory które bedziesz mogla ozywic fajnymi dodatkami, np. ciekawym naszyjnikiem, paskiem itp. unikniesz ryzyka ze ubierzesz cos w zlym guście :) panterka i zwierzęce wzory są fajne ale żeby je nosic trzeba miec tzw "oko" do nich i wiedziec co mozna, a co nie. Twoje propozycje sa niestety nie do przyjęcia :(

Przepraszam od razu autorkę za odbiegnięcie od tematu. Może ta wiedza ci się przyda skoro chcesz nauczyć się czegoś o ubieraniu. urszula kochanowska - hmmm nie rozumiem po co ironicznie podrzuciłaś poliester? Poczytaj sobie o materiałach, poodtykaj ich, ponoś, poużywaj a zauważysz różnice pomiędzy materiałami kiepskiej jakości a dobrymi nawet po zdjęciach. Nie docenisz np. kaszmiru jeśli nigdy go nie nosiłaś bo nie masz porównania. Ciężko tez powiedzieć że jakieś włókno jest lepsze od drugiego nie odnosząc się do konkretnych tkanin/dzianin i rzeczy. Np. Stwierdzenie bawełna jest gorsza od poliestru nie jest do końca prawdziwe. Po pierwsze dlatego że nie odnosimy się do konkretnych taniny/dzianiny, po drugie nie odnosimy się do konkretnych rzeczy. Jeśli nie widzimy(a najlepiej nie dotykamy) konkretnych rzeczy trudno określić czy bluzka 100% bawełna będzie lepsza od 100% poliester. Kiepska bawełna zostanie pobita o głowę przez syntetyczny poliester świetnej jakości. Niestety dużym wyznacznikiem jest tu cena lepsze tkaniny są droższe. Dobry poliester może być dużo droższy od bawełny. Możemy porównywać tylko na tym samym poziomie jakości czyli koszt uzyskania tkaniny podobnej jakości z bawełny jest droższe niż otrzymanie jej z poliestru. Żeby ci wyjaśnić dlaczego uznałam tamtą mieszankę za kiepską muszę dużo napisać o włóknach i materiałach na początek. Zaczynam od podstaw bo nie wiem ile wiesz. Włókna dzielimy na: - naturalne: bawełna, len, konopie, wełna, jedwab naturalny itd. - sztuczne: --modyfikowane: wiskoza, rayon, acetat itd. --syntetyczne: poliester, nylon, lycra, akryl, anilana, itd. To podział z wiki ale spotkałam się z innymi. Włókna naturalne to takie które powstają z naturalnych surowców. Bawełna - bawełna, len - len, konopie- konopie, wełna - sierść owiec, wielbłądów, lam, kóz a nawet królików, jedwab - kokon jedwabnika morwowego lub dębowego. Włókna sztuczne modyfikowane to takie które powstają z związków występujących w przyrodzie podanych odpowiedniej obróbce. I tu jest problem bo w różnych podziałach włókna z tej grupy zaliczane są raz do sztucznych raz do naturalnych a czasem do obu grup naraz. A tak naprawdę leżą pośrodku. Stąd często mylne stwierdzanie że wiskoza jest włóknem naturalnym. Nie jest. Powstaje z celulozy(która jest naturalna) jednak żeby uzyskać włókno musi zostać poddana odpowiednim reakcją chemicznym. Dlatego ja lubię inny podział włókna naturalne, sztuczne(modyfikowane) i syntetyki w ten sposób mamy 3 grupy i nie ma wątpliwości co gdzie zaliczyć. Włókna sztuczne syntetyczne czyli syntetyki otrzymywane są z związków nie występujących w przyrodzie. Mówiąc prościej powstają na drodze procesów chemicznych. Kolejna sprawa to że potocznie mówimy ze nosimy dany materiał. Trzeba wyjaśnić ze materiał to tkanina bądź dzianina które powstają z włókien. Tkanina - powstaje z wątku i osnowy które przeplatają się ze sobą według splotu czyli w procesie tkania. Tkanin jest masa. To jaka tkanina powstanie zależy od grubości przędzy (nitek), splotu a co najważniejsze użytych włókien. Jak wiesz na pewno ciuchy mogą mieć w składzie wiele włókien, w zależności od proporcji między nimi powstaje różny materiał może być to subtelna różnica albo ogromna. Dzianina - powstaje z jednej lub wielu nitek które łączą się z sobą w oczka czyli w procesie dziania.Sposób w jaki powstają oczka to splot. I tu także jak w tkaninach jaka powstanie dzianina zależy od grubości nitek, splotu i użytych włókien. Co dziwniejsze materiał niektóre materiały powstają zarówno z włókien naturalnych jak i sztucznych (i nie piszę tu o mieszaniu ich). Zazwyczaj jest tak w przypadku materiałów z jedwabiu gdyż mogą być one wytwarzane z włókien jedwabiu naturalnego lub z sztucznego jedwabiu (np. jedwab tworzony z wiskozy, acetat, rayon itd). Nie tylko batyst może być z bawełny, jedwabiu lub lnu. (A batyst to taka cienka, przezroczysta tkanina.) Krepa może być bawełniana, jedwabna, wełniana lub syntetyczna. Jeszcze o różnych tkaninach zazwyczaj gdy mówimy że coś jest bawełniane myślimy o miękkiej bawełnie takiej jak w podkoszulkach. Z bawełny wytwarzanych jest wiele materiałów. Dżins to bawełna tak samo flanela. Bawełna + włókna sztuczne może dać aksamit. Jeszcze inna zabawna rzecz materiały które powstają z jedwabiu zazwyczaj kojarzone są z bardzo błyszczącymi nie koniecznie. Jedwab może dać także tkaninę matowa, pół błyszcząca wszystko zależy od procesu obróbki. Jednak tutaj tez nie można stwierdzić że jeden materiał jest lepszy od drugiego gdyż wszystko zależy od tego co ma być wyprodukowane z danej rzeczy a przede wszystkim od jakości danego materiału. O jakości danego materiału decyduje: 1.jakie włókna są użyte nie tylko to czy są to włókna naturalne, sztuczne czy syntetyki ale przede wszystkim ich jakość. 2.to jak przebiegał proces tworzenia materiału. Możemy wsiąść dobre włókna ale proces tkania/dziania może je zniszczyć lub co bardziej prawdopodobne może być kiepski. Bardziej obrazowo możesz kupić drogie płytki do łazienki jedna nic z tego jeśli zostaną położone krzywo. O jakości włókna tak jak i materiału decyduje: 1. to z jakich materiałów zostaną stworzone z kiepskiej wełny owczej (sierści) kiepska wełna z dobrej dobra. 2. od procesu obróbki Na samy końcu o jakości ciucha decyduje wykonanie go. Na pewno zdarzyło ci się kupić dobrej jakości bluzkę która np. była zszyta kiepskimi nićmi które w praniu / prasowaniu się skurczyły lub zrobiły się ostre. Podam przykłady. Tego lata na wakacjach temperatura 30 wzwyż: - zakładam sukienkę z naturalnego jedwabiu nie pocę się , właściwie nie czuje że mam cokolwiek na sobie. Jest lekka przewiewna moja skora oddycha. - zakładam sukienkę z syntetyków ale bardzo dobrej jakości. Wrażenia są podobne choć jestem trochę bardziej spocona i moja skóra gorzej oddycha jednak nie jest to różnica tak dramatyczna jak gdybym założyła kiepskiej jakości syntetyki. Nie leje się ze mnie, materiał nie przykleja się do skóry po 15 minutach nie mam ochoty na prysznic co najwyżej po kilku godzinach. Polska około 20 stopni: -ubieram podkoszulek z z bawełny jestem spocona po 20 minutach. Nie nie mam problemów z poceniem dałam się naciąć. Mimo że to 100% bawełna i wygląda ładnie nie niszczy się jest z nią coś nie tak co powoduje że niezależnie od temperatury nawet zimą mam piękne ślady pod pachami. Inna bawełna bez problemu a ta konkretna jest do bani. Po takim wstępie wyjaśnię dlaczego akurat w tej tuniki uznałam za marny. Dobrej jakości wiskoza jest dobra choć ja osobiście nie przepadam za nią. Gdyby to była bawełna plus elaston powiedziała bym super (o ile ten sztuczny dodatek był by dobry) . Bawełna + włókna sztuczne ma jedną zaletę której nie ma sama bawełna nie mnie się. Co się dzieje z kiepska wiskozą: - mechaci się (możesz nie zauważyć typowych kulek ale materiał traci jednolitość, pojawia się taki lekki meszek) - traci nadruki (zależy to tez dużo od nadruku) - rozciąga się lub kurczy po praniu mimo dodatków sztucznych (po praniu włókna mogą się zbić jednak w przeciwieństwie do np. lnu żelazko ich nie rozciąga) Z opisu wydają się to nie duże problemy które występują w wielu różnych materiałach. Chodzi jednak o to w jakim tępię się to dzieje. to nie jest pół roku to kilka prań a czasem tylko jedno. Skąd wnioskuje że to kiepskiej jakości wiskoza: - Niestety cena. Sama powtarzam że dobre materiały nie muszą być drogie. Jednak tutaj mamy nowe tuniki za 31zł jest ich 60 sztuk nie znanej marki. To totolotek w którym 90 kul jest zlej jakości a jedna dobrej.(nie mam na myśli tych 60 bluzek ale jakiś 100 różnych aukcji na allegro różnymi rzeczami). Można kupić tanio dobrej jakości używaną rzecz, z promocji, z outletu, po cenie producenta ale to będzie jedna lub kilka sztuk. -Druga ważna rzecz to jak się bluzka układa na modelce. Weźmy 1 zdjęcie(panterka) po prawej na ramieniu mamy zgięcie, na całej długości się marszczy pod biustem, na brzuchu, w zgięciu łokcia. Gdyby to była dobrej jakości wiskoza jeszcze z dodatkiem elastanu ładnie oplotła by ciało, przyległa ale nie naciągał się. Oczywiście gdy nosimy coś to się marszczy przesuwa jednak modelka stoi i pozuje ana każdym zdjęciu widać jak materiał się zwija. -moje wyczucie zdaje się tutaj w ocenie gdy nie mogę czegoś dotknąć na wizualne odczucie materiału. I tutaj wrażenia marne. Na tej podstawie oceniłam materiał tej tuniki. Za te same pieniądze lub nie wile więcej można kupić coś z fajnego materiału i wcale nie mówię że to nie może być wiskoza. Jak najbardziej tylko wiskoza żeby była dobra musi być dobrej jakości. A jeśli ma dodatek włókna sztucznego to i ono powinno być dobrej jakości. Moja tunika z grubej mięsistej bawełny kosztowała mnie 40zł mam ją 2 lata wygląda na nową. Skąd taka cena miała wadę produkcyjną zauważałam ją po 3 miesiącach przetarcie gumki w jednym miejscu i pochodziła z 2 kolekcji w tył. nieśmiała**-> nie odpowiedziałaś na moje pytanie czy tunika ma być w zwierzęce w wzory?

Gość dziewczyny kup sobie
skórzane spodnie a od razu nabierzesz śmiałości!

Gość nieśmiała**
nibys nie musi być w zwierzęce wzory po prostu ta wpadła mi w oko szał ciałłłł ja chce do niej nosić tylko leginsy lub rajstopy czarne no i może czarny p;pasek

nieśmiała** -> a jaką masz figurę? opisz się proszę. jak w tym topiku to napiszę o tym jakie fasony powinnaś nosić. http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=4589071 ubierania można się na uczyć. nie chce ci narzucać jakiegoś stylu to tobie mają się podobać rzeczy które nosisz. Sama napisałaś że nie umiesz się ubierać i chciałabyś coś zmienić mogę ci pomóc odnaleźć styl który będzie dla ciebie odpowiedni, który ty uznasz za dobry. Jednak to nie za działa tak że ja ci pokaże coś i od razu powiesz o tak świetnie to kupię. Musisz sama chcieć. Pytanie czy chcesz? Dziewczyny szybko rezygnują bo trzeba w to włożyć odrobinę wysiłku. Pytałam o zwierzęce wzory bo chciałam wiedzieć czy masz już jakiś konkret/pomysł. Pierwsze musisz znaleźć pomysł na swój styl, na ta konkretną tunikę a później można szukać ciuchów.

Tak stanowczo nogi nie są twoim atutem. Nie chodzi o to żebyś teraz zaczęła myśleć jakie to masz grube nogi. Po prostu masz dysproporcje między górą a dołem (nie jest duża ale jest).Warto zdawać sobie z tego sprawę ale nie wpadać w kompleksy. Na 2 zdjęciu nie jest to widoczne jednak na pierwszym tak. Taktuj nogi jako coś co potrzebuje dodatkowego kopa nie jako coś co wymaga ukrycia. Zacznę od tego żeby powiedzieć ci co zrobiłaś źle. Na pierwszy rzut 2 zdjęcie. Zmasakrowałaś swoja figurę. 1. Nie masz tali. na zdjęciach nie widać wcięcia a to jest bardzo ważne zawsze dążymy do idealnej sylwetki czyli klepsydry. Powoduje to pasek założony w nieodpowiednim miejscu i krój tuniki. Wystarczy podnieść pasek 2 jego szerokości w gorę a talia była by podkreślona. 2. Dodałaś sobie wile centymetrów w pasie właśnie tym paskiem. W ten sposób widzimy boczki i brzuszek którego wcale tam nie musi być. 3. Zmniejszyłaś sobie biust. Małe v jest okej dla ciebie jednak w wypadku tej tuniki spłaszczyło cię bo jest zbyt jednolita no i pasek po raz kolejny stanowi przyczynę. 4.Twój tułów wygląda na bardzo długi znów jednolitość tuniki i pasek jest problemem. 5.Twoje ręce wyglądają na bardzo długie i nieproporcjonalne do reszty to z kolej spowodował punkt wyżej (wydłużony tułów). 6. Ramiona są szersze od bioder znów zawdzięczając to jednolitości tuniki i temu jak leży 7.Nogi wyglądają tu całkiem nieźle (połączenie butów i rajstop w jednym kolorze wydłuża nogi) 8. Wiszący kawałek paska hmmm to nie wygląda ładnie. 9. Wszystkie rzeczy które masz na sobie mówią mi "jesteśmy kiepskiej jakości". Jeśli ubierasz cokolwiek zawsze zadbaj by wyglądało jak najlepiej i było dobrej jakości (a jeśli nawet nie jest to niech takie udaje) 10. Połączenie kolorystyczne kanarkowej żółci i czerni jest bardzo kontrastowe. W takich połączaniach by wyglądać dobrze trzeba mieć naprawdę duże wyczucie i muszą być to specyficzne ciuchy. 11. buty mnie powinny się tak marszczyć pogrubiają wtedy łydki. Jeśli chodzi o pierwsze zdjęcie: -Znów nie ma na nim tali. Naprawdę musisz o to dbać bo inaczej masz figurę klocka. - ramiona wyglądają znów na szersze do tego opadające i okrągłe powoduje to szeroki dekolt i skośne rękawki. Piszesz ze jesteś szczupła niestety na tych zdjęciach tego nie widać i nad tym popracujemy. Teraz nie możesz się obrażać na to co napisałam spróbuj wyciągną z tego wnioski. Tyle na dziś bo muszę iść spać:) nie bój się nie będzie tylko krytyka postaram się napisać co pasuje dla twojej figury i podpowiedzieć ci sztuczki ubiorowe. Mam zadanie domowe dla ciebie( cytuje z innego topiku bo nie chce mi się powtarzać): "Mam dla ciebie też zadanie domowe proszę poszukaj zdjęć ciuchów, kobiet których ubiór ci się podoba. Nie ważne czy to będzie sukienka z kolekcji chanela czy licytacja na allegro. Chce poznać twój gust. Może być naprawdę wszystko od zdjęć gwiazd, modelek, ciuchów wszytko. Gdzie szukać np. - w serwisach plotkarskich typu http://www.pudelek.pl http://www.plotek.pl http://www.zeberka.pl/ - serwisach o modzie http://www.groszki.pl http://www.stylistka.pl - aukcyjnych allegro ebay - stronach internetowych marek odzieżowych np. http://www.asos.com http://www.hm.com http://www.zara.com http://www.topshop.com itd Pokaż mi co ci się podoba."

Gość isunia......
wybacz ale to bylo trendy jakies 2 sezony temu kochana...ble

Gość iwaaaa111
Nie sa tak niesamowicie rażąco tandetne jak ta tunika z pierwszego linku ale dalej tandetne Autorko wez moze jakas kolezanke na zakupy niech pomoze Ci cos wybrac bo Ty masz tragiczny gust. A jak nie masz zupelnie kasy to moze idz do ciuchlandu albo nazbieraj na jakis lepszy ciuszek raz na jakis czas ale nie kupuj tych tandetnych szmat z allegro po 20 zl bo az wstyd w tym chodzic:/

Gość jezeli mozna cos ci doradzic
to posluchaj "nibys" ta osoba ma wiele do powiedzenia i na dodatek wie co mowi.Poczekaj na jej rady ,napewno nie pozalujesz.

Gość nieśmiała**
właśnie nie mam koleżanki z którą mogłabym się wybrać na zakupy a poszukuje tuniki do leginsów i szukam porady tutaj

a może lepiej coś sweterkowego? taka cieniutka bawelna za 20 zł zawsze wygląda i nosi się kiepsko. Ja np. do leginsów noszę identyczną jak ta (moja jest tylko dłuższa) - wygląda super, łatwo ją ożywić dodatkami, a aplikacja na plecach prezentuje się w realu obłędnie :) http://www.intymna.pl/p493,1374,0,12,14,,sweter-pl-522 Podoba mi się też coś takiego - może nie jest to typowa tunika ale moim zdaniem o wiele lepszy pomysł niż Twoje typy http://www.intymna.pl/p493,1374,0,12,26,,sweter-lhd8849 A poza tym, powtórzę sie - daj sobie spokoj z cekinami, panterami itp Postaw na klasyczne wzory i rozwiązania a będzieszw wyglądac ok