Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jak myślicie........

czy samobójcy idą do piekła???

Polecane posty

Niektórzy mają tak ciężkie życie, że zastanawiam się co jeszcze gorszego może ich po śmierci spotkać. Tak jak ci co przeżyli holokaust, gułag itp.

Samobójcy nie idą do Piekła mimo, że popełnili taki czyn... Wydaje mi się że są znów zsyłani na Ziemię w celu odpokutowania w nowej postaci. Może to bzdurne ale ja tak myślę... Sprawiedliwe byu było dostać szanse po czymś takim.

Gość Martuś...,
nie, samobójcy to osoby, które zazwyczaj są chore na depresje lub po prostu tak zagubione , że nie widzą żadnego wyjścia poza takim. Bóg jest miłosierny ,jeśli zostawia takie osoby w piekle... takie, które nie wiedziały do końca co robią, bo wszystko straciło dla nich sens, to chyba nie chce takiego Boga

Ja tez slyszalam o tym co pisal bmblondyn. Lub ze samobojcy ida od razu do piekla.

Gość Martuś...,
Z resztą to wszystko to tylko takie gadanie i przypuszczenia . I tak nie wiadomo co będzie po śmierci

Gość sfvsvv
Człowiek ma daną od Boga wolna wole ... wolna wola to również wybór czy chce życ czy nie . Dlaczego ma mnie za to karać ?

Gość prawiczy prawiczek 28
Tu nie ma opinii. KK uważa, że idą do piekła i tyle.

Gość freshmaker....,
Szymon H. twierdzi że nie - ale nie wiem czy ma racje choc na pewno swoje wie:)

Gość nie idą a dokładniej
od II soboru watykańskiego. Wcześniej szli.

Gość Szywia7741
Samobojczy maja deprecje a to ciezka choroba chociaz chcesz wziasc sie w gasc a sie nie da zyc normalnie.ale lepiej isc do psyhiatry niz sie zabijac bo zycie jest pieknie.ale ja tak nie myslalam dopuki nie zaczelam sie leczyc na deprecje.nie chcialo mi sie zyc.

Gość Szywia7741
Podobno idzie sie do piekla bo samobojstwo to grzech .

Gość znałam koleżanke
która właśnie popełniła samobójstwo i myslę sobie ze gdyby ona trafilaby do piekła zwatpilabym juz we wszystkie "świętości"

Gość czikicziki
ksiądz na kazaniu twierdził że tak, ale nie chce mi sie w to wierzyc

Gość to było konieczne
przyjrzyjcie się podstawowym założeniom chrześcijaństwa: szczęscie osiągamy po śmieci, na ziemi tylko cierpimy, jesteśmy grzeszni, mamy tylko tymczasowe ciało, a naprawdę liczy się nieśmiertelna dusza, ktora jest wieczna. Jeśli w to uwierzymy, to samobójstwo nasuwa się jako logiczny wręcz wniosek: po co mam się męczyć i na dodatek jeszcze przez 50 lat popełniać grzechy? Mam 15 lat więc nie nagrzeszyłam wiele, szybciutko odkupię i pójdę do nieba, gdzie będzie się toczyć moje rzeczywiste i cokolwiek warte życie. Więc żeby zachować pozory spójności całej teorii trzeba było dodać zakaz samobójstwa i to dość mocno go zaakcentować: to grzech śmiertelny. Tylko, kurczę, co nam z tego, że poślemy samobójcę do piekła, jeśli pozostali przy życiu będą niezadowoleni i, co za tym idzie, odwrócą się od Kościoła? Rodziny, przyjaciele, nie chcą słuchać, że ich bliski jest w piekle. A mamy wiek XX więc nie można tak po prostu tego zlekceważyć. Więc tłumaczymy samobójstwo chorobą psychiczną, bez dyskusji, bez opinii lekarza biegłego, bez historii choroby. Może nie zawsze będzie to zgodne z prawdą, ale utwierdzimy mit miłosiernego Boga, a ci, którzy dla nas się liczą, tj. żywi, dający na tacę, będą zadowoleni.