Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pumciabumcia

Przerosłe niemowlaki - powód do dumy, czy zmartwienia ?

Polecane posty

Gość Pumciabumcia

Co sądzicie o tym, jak niemowlę załóżmy w wieku 4 miesięcy wazy 9 kilo i ma 75 cm. długości. ? Albo w wieku 9 miesięcy kilkanaście kilo ? Słowem, kiedy waga i wzrost niemowlaka znacznie przewyższają jego wiek. I takie kilkumiesięczniak ma wielkość rocznego lub 1,5 rocznego dziecka ? Wiele mam się tym pyszni, są takie dumne, że mają wyrośnięte dziecko. Owszem, jak ładnie waży i jest długi, to super,wiadomo, że duma rozpiera. Ale gdy dziecko znacznie przewyższa wagą i wzrostem swój wiek, czy te mamy nie powinny się martwić, zamiast cieszyć ?

moj ma 4 msc wazy 7,5 i ma 72 cm, duma mnie nie rozpiera , bo ciezko z takim malym wielkoludkiem ale coż zrobić jak taki duzy po tatusiu, mam go odchudzać??

nie mam niemowlaka a dwulatkę, jednak borykałam (byc moze dalej borykam) z tym problemem moje dziecko jest duze. zawsze była wieksza niz rówiesnicy. ma teraz 2 lata, 97 cm wzrostu i 15,5 kg wagi i z wagą miesci sie w siatce centylowej 2 latka, jest na 97 centylu a natomiast wzrost wyskoczył z siatki... sporo... jest wzrostu 3,5 letniej córeczki sąsiadów :o takim faktem nie nalezy sie cieszyc, tylko nalezy sprawdzic czy wszystko jest ok. tak tez zrobilismy. wizyta u pediatry, u endokrynologa dzieciecego. nie stwierdzono nieprawidłowosci. ja mam 178 cm, mąż 193... a córka bedzie pewnie miała 185... teraz jestem juz spokojna, jednakze wszystko tzreba sprawdzac

Gość ja sie martwilam jak corka
w wieku 11 miesiecy przektoczyla 10 kg i miala 72 cm wzrostu. Byla okraglejsza niz wiekszosc rowiesnikow. Jak nzaczla dobrze chodzic, to przestala przybywac na wadze w tak zastraszjacym tempie. Apetyt tez jej zmalal. Wiec jest ok.

my chyba tez mamy z tym doczynienia. Nasz synek ma 3.5 miesiaca wazy 7,800 a dlugosci ma 69 cm. fakt my tez jestesmy wysocy i raczej nie kruszynki. myslicie ze cos jest nie tak?? pediatra mowi ze wszystko ok. ale teraz zaczynam sie martwic:(

Gość mama drobiazga
moja córa ma 13mies i waży 9 kg, dla mnie to ok, bo powoli ale przybiet=ra na wadze, a mamom których dzieci mają wagę na daleko wyższym centylu niż wzrost współczuje, że tak przekarmiają dzieci,. Co innego kiedy dziecko jest wysokie i odpowiednio waży, to taka jego uroda, ale już widziałam sporo malutkich pulpetów- tym współczuje

moj synek jest duzy, teraz ma 8 mc i wazy 11 kg, ubranka nosi na 80 cm; pediatra nie widzi powodu do niepokoju bo synek rosnie i przybiera proporcjonalnie; oboje z mezem jestesmy wysocy wiec to chyba duzy chlop bedzie:)

Gość Pumciabumcia
Ale taki duży urósł po prostu, czy dużo je, ma spory apetyt ? Ja też mam dziecko, które waży więcej niż na swój wiek, ale nie że 2- czy 3 krotnie przewyższa swój wiek. Nie jest po prostu średniakiem. Kazdy i tak podziwia, że duży, jak na swój wiek. Ja też. Ale mam znajome, przy których moje dziecko - choć i tak duże - po prostu wymięka. Ich kilkumiesięczniaki są większe, niż normalny roczniak. I zastanawiam się, czy takie duże dzieci to wina tego, że się je przekarmia, czy tak już mają w genach ?

moj syn nie je duzo , powiedzialabym ze nawet mniej niz przewiduje sie dzienna dawka mleka dla niego

mo synek ma 3,5 mies waż 8300 kg i ma 70 cm, przeszedł mnóstwo badań wszystkie wysdzły ok, wię ja powodu du zmartwień nie widzę, urodził się duży, prawidłowo przybiera na wadze

moj jak skonczyl miesic nie je w nocy. zawsze jadl tyle ile bylo napisane na opakowaniu mleka w odniesieniu do jego wieku. wiec chyba go nie przekarmialam. miesiac byl na piersi i tez tak duzo przybieral. teraz je 5 razy po 180

moj je 6 razy po 100 ml:) w nocy budzi sie tylko raz o 3:30 na karminie . ale to napewno sa geny po tatusiu:)

sorki pisalas wczesniej. hmmm to moj w podobnym wieku pile o 300 ml wiecej. a czy Twoj je cos wiecej juz??

I przez takie duże dzieci, mnie się wydawało, że z moim dzieckiem jest coś nie tak. Co ja się nasłuchałam od mam takich pączków, ale córka jest drobna, taka malutka, no moja Jadzia , to młodsza, a większa. Na szczęście lekarka ustawiła mnie do pionu pokazując czarno na białym, że córka ma idealne wymiary do swojego wieku. Drogie mamy, fajnie że wasze dzieci tak ładnie wyrosły, ale nie porównujcie swoich dzieci z tymi drobniejszymi - taka mała prośba...

Gość Pumciabumcia
Wszędzie się mówi, że trzeba uważać na nadwagę w dzieciństwie, że sporo niemowląt ma teraz nadwagę. I np. jak taki niemowlak ma w wieku 3,5 miesiąca 8 -9 kilo,to ja patrzę, że to chyba o 1000 razy za dużo niż powinno być. Jak mój miał 7 miesięcy z kawałkiem ważył 9,800 i już patrzeliśmy, że dużo, lekarka w przychodni patrzała, jaki duży chłopak, że mam duże dziecko,a co dopiero, jak by miał tyle ważyć mając 4 miesiace.

falea ja tam nie porownuje:)zreszta zazdroszcze innym mamom ze nie musza takich klockow dzwigac:) mnie natomiast wkurza takie gadanie ze jak dziecko duze i okragle to na bank przekarmiane...

Gość Pumciabumcia
No stworzyłam ten temat, bo mnie też męczy trochę to porównywanie. Przyjdzie mama jedna z drugą takich wielkich dzieci, pokaże zdjęcia dziecka, co mając 9 miesięcy waży kilkanaście i ma wnet 90 wzrostu, to człowiek ze swoim i tak 10 kilowym pulpetem myśli, ze ma chudzinę i drobniachę.

Gość Pumciabumcia
Trzeba chyba też nauczyć się doceniać to, że jakieś dziecko jest idealne w wymiarach, z tego się cieszyć. Bo ja widzę tendencję, że tylko się cieszyć i pysznić, jak jest wielkie jak kilkulatek w wieku roczku.

lionne - to ładnie :) Mnie w ogóle wkurza porównywanie - a moja to już zna całą wikipedię, a twoja nie mówi? I tak dalej... A ja mam lepsze zabawki, no jak w przedszkolu.

Gość Pumciabumcia
A co dopiero, jak jest za chude niż ma być. To taka mama to chyba tylko powinna się schować do kąta i kwiczeć, że ma za małe dziecko. Ale co będzie później z tych wielkich dzieci, czy one mając 5 lat będą wyglądać na 12-sto latka ? Rozumiem jeszcze, że dziecko tak rośnie i już, to nic się nie zrobi. Ale jak matka wpycha w dziecko jedzenie po kilkanaście razy dziennie, wypija dziecko 2 razy tyle mleka, co powinno, to wtedy chyba krzywdę robią dziecku.

nie zgodze sie z tymi mamami ktore uwazaja ze 3,5 miesieczne dziecko ktore wazy 8 kg jest przekarmione!!!!!!!!! co mam zrobic jesli on tyle potrzebuje i je tyle ile jesc w tym wieku powinien????????????????????????????

Gość Pumciabumcia
Ja nie mówię, nie wiem, jak to jest, przcież wiadomo,że dziecku się nie odstawi od ust, jak chce jeść. Ale wejdźcie na siatki centylowe i wpiszcie 8-9 kilo i wiek 3,5 miesiąca, to chyba czerwona kropka wyjedzie poza wszelkie górne granice centylowe.

tez mnie wkurza porównywanie :) i pewnie, ze wolałabym mniejszą, lżejszą ;) nie byłoby co dźwigać i kręgosłup miałby sie lepiej :) ale czasem tak jest! ja nie przekarmiałam, moja córka jadła książkowo a wciąż słyszałam JAKA ONA WIEELKA!!! czym ty ją karmisz?? a kuźwa tuczę jak gęś!! kiedys (jak miała jakies 6-7 mscy w hipermarkecie jakies stare babsko do niej (ale masz pulchniutkie nóżki!) powiedziałam: Pani też ma pulchniutkie i jakoś tego nie komentuje! MINA BEZCENNA! :P na szczescie z delikatnie pulchnego okresu niemowlęcego wyrosła :) jest zgrabna, idealna :) a że wysoka> cóż taka jest i już :) taka jej uroda :) teraz jest kolejny problem, jako że wygląda na 3 -3,5 roku i jedzie spacerówką komentarze (taka duża a w wózku!!!) albo jak miała 1,5 roku: DZIEWCZYNKO ILE MASZ LATEK? JAK MASZ NA IMIE? CHODZISZ DO PRZEDSZKOLA?? a moja 1,5 roczna córeczka z miną przygłupa HEE? i ich wzrok współczujący, ze mam opóźnione w rozwoju dziecko :P :D albo jak miała 15 miesiecy na placu zabaw inna baba: taka duża a w pieluszce!!! ja mówie: ona nie ma jeszcze nawet pół roku!!! eh