Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

annjaa

Duphaston w 21 tygodniu ciąży czy ktoś brał?

Polecane posty

Mam pytanie od kilku dni mam uporczywe twardnienie brzucha, jestem w 21tc, dostałam od lekarza no-spę 3 razy po 2 tabletki plus duphaston, najpierw 2x1 a po dzisiejszej konsultacji, jak powiedziałam, że wcale nie jest lepiej zwiększył dawkę do 3x2 tabl. Zastanawiam się na czym polega podawanie duphastonu i to w takich dawkach w II trymestrze. Zazwyczaj przepisuje się z tego co się orientuję w pierwszych tygodniach na podtrzymianie ciąży i bierze max do 20tc, a jak ja jestem po 20tc to nie rozumiem ..... Czy któraś z Was była lub jest w podobnej sytuacji i bierze duphaston w b. zaawansowanej ciąży????

ja jestem dość blisko 20 tygodnia, ale nie zanosi się, żebym miała przestać brać duphaston - z powodu skurczów. miałam je od początku, ale jeśli u ciebie wystąpiły dopiero teraz, a w dodatku brzuch ci twardnieje, to to nie ma innej rady - leki musisz brać. nie martw się dawką, jak ci się polepszy, lekarz ją zmniejszy zapewne.

ja brałam duphaston też wcześniej od 6tc do 14tc bo miałam bóle brzucha i plamienia, ale poźniej się wszystko uspokoiło i odstawiłam (w uzgodnieniu z lekarzem) a teraz od nowa ...

Duphaston w każdym tygodniu ciąży ma takie samo zadanie,podtrzymać ciążę,a tobie do porodu jeszcze trochę zostało.Ja brałam do 24 tyg., a później znów od 32 do 37.